Şantiye günlük raporu, şantiyelerin olmazsa olmazı; iş takibinin düzenli yapılması için veya herhangi bir kazada elimizin altında bulunması gereken en önemli evraklardan biridir.
Her şantiyede işleyişin günlük olarak kaydedilmesi gerekir. Böylelikle iş programına göre durumunuzu kontrol edebilirsiniz. Bu formlar yetkili mühendis/mimar veya şantiye şefi tarafından doldurulmalıdır.
Formda Bulunması Gerekenler
- İş ve iş yeri hakkında genel bilgiler
- Günlük hava durumu
- Şantiyede o gün bulunan teknik personel, işçiler, makinalar
- Gelen ve giden malzemelerin detayları
- O gün içerisinde yapılan imalatlar ve miktarları
- Şantiye yetkili personelleri ( şantiye şefi, saha sorumlusu, müteahhit varsa proje müdürü)
Şantiye günlük raporu genel bilgiler olarak işveren, yüklenici ve işin adı gibi bilgileri içerisinde barındırır. Bu, formdaki sabit bilgilerdendir.
Hava durumunun yazıldığı bölüm genelde çok önemsenmez ama aslında dikkatle doldurulması gereken en önemli bölümlerden birisidir. İşçilerin çalışma performanslarında etkili olan önemli bir faktördür. Çok soğuk ve çok sıcak havalar, işçilerin konsantrasyonu üzerinde çok etkilidir.
İş kazasına ve dikkat dağınıklığına neden olabilir. Bu tür hava durumlarında gerekirse fotoğraf çekimi yapılabilir.
Mesai saatleri içerisinde şantiyeye giren ve çıkan personellerin not alınması, ay sonunda yapılacak olan puantajların hesaplanmasından ziyade o branştaki işin kaç günde yapılabildiğinin hesabı konusunda bizlere daha çok yardımcı olur. Her ekipteki ustabaşı, işçi ve kalfalar ayrı ayrı not alınır. Kullandıkları ekipmanlar da ayrıca not edilir.
Şantiye sahasına gelen malzemeler kantar fişiyle, irsaliye faturasıyla veya şantiye ortamında hazırlanan formlarla kayıt altına alınıp fotoğraflanmalıdır. Tutulan bu zabıtlarda mutlaka günlük rapora yazılmalıdır.
Yapılan imalatlar ve imalat miktarları günbegün kaydedilmelidir ki proje başlamadan hazırlanan iş programının neresinde olduğunuzu kontrol edip, ona göre çalışmalarınızı programlamanız gerekir.
Hatta yapılan her imalatın detaylı fotoğrafları veya videoları çekilip saklanmalı, amirlerin talebi doğrultusunda sunulmalıdır.
Hazırlanan günlük raporların geçerliliğini kazanması için saha sorumlusu, şantiye şefi, müteahhit ve varsa proje müdürünün imzası olmalıdır.
İmzalanan şantiye günlük raporu herhangi bir iş kazası sonucunda veyahut rutin kontroller doğrultusunda talep edilebileceği için dosyaya konulup iş teslimine veya anlaşmalarda belirtildiği süreye kadar saklanmalıdır.
İnşaat Mühendisi
C Sınıfı İSG Uzmanı