Günümüzde konutların dayanıklılığının arttırılması, korunması ve yalıtımı için yeni inşaat teknolojileri geliştirilmeye devam ediyor.
Sandviç paneller bu teknolojiler arasında ilk göze çarpanlardan biridir. Kolay kullanımı ve ulaşılabilirliği ile sık tercih edilen bu ürün modern, hafif ve dayanıklı bir yapı malzemesi olarak, binaların çatı ve cephelerini kaplamak ve yalıtım amacıyla kullanılan kompozit bir malzemedir.
İçindekiler
Sandviç Panel Nedir ?
Sandviç paneller genellikle üç katmandan oluşan, dış katmanları çelik, alüminyum, kontrplak, alçıpan gibi malzemelerle kaplı, ara katmanı ise ısı yalıtımı sağlayan dolgu malzemelerinden oluşan yapı elemanıdır. Yapıların ihtiyaçlarına göre farklı yalıtım malzemeleri seçmek gerekir.
Bir yapıyı dizayn ederken ısı yalıtımı, hijyen, terleme, hava geçirimsizliği gibi faktörlere dikkat edildiğinde sandviç paneller bu ihtiyaçlar için en uygun seçeneklerden biridir.
Sandviç Panel Uygulama Alanları
Hem sorun giderme hem de estetik açıdan yeterlilik sağlayan bu paneller; fabrikalar, sosyal yapılar, soğuk hava depoları, spor tesisleri, yüzme havuzları, stadyumlar, konutlar, alışveriş merkezleri, tarım ve hayvancılık yapılarında kullanılabilmektedir.
Sandviç Panel Özellikleri
- İç dolgu malzemeleri için ilave yapıştırıcılar ,az tercih edilme sebebidir. Polistren köpük ve taşyünü ilave yapıştırıcılarla yapıştırılırken poliüretan ve fendik köpükler ise metal yüzeylere kendinden tutunmaktadır.
- Kullanılacak iç dolgu malzemelerinin sudan etkilenmemesi gerekir. Fakat taşyününde bulunan lifler arasındaki hava boşlukları suyla temas halinde şişebilir.
- Plastik köpüklerde zamanla ısı yalıtım kapasitesi azalır. Dolayısıyla yaşlanmış malzemelerde yalıtım değeri dikkate alınmalıdır. Bu konuda en uzun dönemli PUR/PIR köpükleri en iyi sonucu verir.
- Yüksek yoğunluklar montaj zorluğu çıkarabilir. Özellikle plastik köpüklerde yoğunluk, taşıyıcı konstrüksiyona ilave yük demektir. Bu açıdan taşyünü yüksek yoğunluklu bir iç dolgu malzemesidir.
- Yangına dayanıklı uygulamalarda ve ses yalıtımı için istenen değişkenlere bakıldığında en başarılı sonucu taşyünü vermektedir.
- 18 m’ye kadar varan uzunluklarda üretilebilir. Bu da montaj işçiliği ve birleşim nokta sayısı azalacağı için avantaj sağlar.
- Değişken renk kullanımı ile cephelerde estetik ve tasarım açısından beklentiyi karşılamaktadır.
- Hafif olması nakliye ve montaj için hem hız hem de kolaylık sağlar ve temel konstrüksiyon maliyetlerinde büyük avantaj sağlar. Dayanıklılıkları dolayısıyla bakım maliyetleri de düşüktür.
- Mimari açıdan sandviç paneller birçok malzeme, geniş desen ve renk uygulamaları ile farklı boyut ve formlarda tasarlanabilir. Öte yandan bunlar nakliye ve montaj için ilave maliyet gerektirebilir ve paneller pencere ve kapı gibi diğer özelliklere de uyum sağlamalıdır. Estetik açıdan başarılı bir planlamayla tatmin edici ve verimli bir bina tasarlanabilir.
Dış Katman Malzemeleri
Dış katman malzemeleri seçilirken yüksek mukavemet ve form verilebilir olması önemli kriterlerdir.
Çelik
Sandviç panellerde kullanılacak olan çelik, korozyona dayanıklı olmalıdır. Bunun için galvanizle kaplanır fakat bu tek başına yeterli korumayı sağlamadığı için tabakalar boyanır ve böylece hazır hale gelir.
Alüminyum
Yiyecek ve depolama gibi alanlarda hijyen ve korozyon dayanımı istenilen yerlerde sıklıkla kullanılır. En büyük avantajı oldukça hafif olmasıdır, çeliğin üçte biri kadardır.
Paslanmaz Çelik
Paslanmaz çelik %18 oranında krom içerdiği için korozyona karşı dayanıklıdır ve herhangi bir kaplamaya gereksinim duyulmaz. Soğuk hava deposu ve hijyen gerektiren yerlerde kullanılır.
Ahşap
Çatı yalıtımı, kapı kanatları ve çoğunlukla konutlarda kullanılır.
Alçı Plak
Panellerde yangın korunumunun önemli olduğu yerlerde kullanılır.
Kontrplak
Çeşitli ağaçları ince liflerinin birbirine dik olacak şekilde yapıştırılmasıyla meydana gelen kompozit malzemelerdir. Dış katman malzemesi olarak kullanılır.
Ahşap Yonga Levha
Yonga halindeki ahşap parçaların sıkıştırılmasıyla oluşur. Yalıtımın önemli olduğu yerlerde kullanılır.
Çimento Bağlayıcı Ahşap Levha
%65 ahşap %35 çimento karışımı ile üretilir. Ses yalıtımı için kullanılır.
OSB ( Yönlendirilmiş Yonga Levha )
Panellerin dış katmanında kullanılır. Çatı kaplamaları ve bölme elemanı olarak kullanılır.
Orta Yoğunlukta Lif Levha (MDF)
Döşeme ve tavanlarda kapı kasalarında ve bölme elemanı olarak kullanılır. Ahşap lif levhaların sıcakta yüksek basınçla preslenmesi ile oluşur.
İç Dolgu Malzemeleri
Poliüretan ( PUR/PIR)
Panel üretiminde en çok kullanılan plastik köpüklerdir. 250°C’ye kadar ısı yalıtımı sağlar. 300°C’de alev alır, yanıcıdır.
Polistren (XPS/EPS)
Sandviç panellerde ilave yapıştırıcı kullanılarak metal yüzeylere yapıştırılırlar. Poliüretanın ağırlığının yarısı kadardır ama poliüretanın ısı yalıtımı iki kat daha iyidir.
Fenolik
Yeni bir malzemedir, az tercih edilir, 530 – 580°C’de alev alır. Yangın dayanımında plastik köpükler arasında en iyi performansı sağlar.
Taşyünü
Çatılarda ve cephe panellerinde iç dolgu malzemesi olarak çok sık kullanılır. Yangın dayanımı ve ses yalıtımında çok iyi sonuçlar verir. Isı yalıtımında plastik köpüklere göre performansı düşüktür.