Sanal Şantiye’nin medya sponsorluğunu üstlendiği CESummit, inşaat sektörü ve inşaat sektörüyle eşgüdüm içerisinde çalışan disiplinlerdeki şirketlerin sponsorluklarıyla desteklenen ve IACES ODTÜ tarafından düzenlenen bir kariyer zirvesidir. CESummit amacı itibariyle; sektöründe lokomotif şirketlerin bilgilendirici konuşmalarını, katılımcılara staj ve iş başvurusu fırsatlarını, eğlenceli yarışmaları ve workshopları içermektedir. Geleceğin mimar ve mühendislerini bir araya getiren CESummit, çeşitli ödüller ve hediyeleriyle katılımcılarına ev sahipliği yapmaktadır.
CESummit Nedir?
Her yıl Şubat ayında IACES (International Association of Civil Engineering Students) ODTÜ Yerel komitesi tarafından düzenlenen CESummit, inşaat sektörünün lokomotiflerinin sponsorluklarıyla ve 600’ün üzerindeki öğrenci katılımcısıyla Orta Doğu Teknik Üniversite’sinde düzenlenen, Türkiye’nin en büyük mühendislik ve mimarlık temalı kariyer zirvesidir.
CESummit’20’de Neler Vardı?
Her yıl Şubat ayında düzenlenen bu etkinlik, bu sene 22 23 şubat günleri arasında gerçekleştirildi. Etkinliğe Enka, Yapı Merkezi, Tekfen, Sika olmak üzere inşaat sektörünün devleri diye nitelendirebileceğimiz firmalar sponsorluk yaptı. Bizler ise medya sponsoru olarak orada bulunduk. Bu yazımızda etkinliğin ana hatlarını anlatacağız.
Yazımıza geçmeden önce Sanal Şantiye‘nin bir “iletişim” uzağınızda olduğunu da belirtmiş olalım.
Açılış Konuşması | 09:00
CeSummit’20; 22 şubat 09:00’da bölüm başkanı, Prof.Dr. Ahmet Türer’in açılış konuşmasıyla resmen başlamış oldu. Kendisi çok önemli bir noktaya, iş ve işçi sağlığına dikkat çekmek için kafasında baret olduğu halde sahneye çıktı. Sahada baret takmanın öneminden ve ihmali halinde olabileceklerden bahsetti akabinde ülkelere göre iş kazaları hakkıda bir istatik çalışmasını bize aktardı. Buna göre Türkiye, iş ve işçi kazalarında Avrupada birinci tüm dünyada ise üçüncü sıradaydı. “Bu, kesinlikle gurur duymadığımız bir üçüncülük” diyede eklemiş oldu. Ülkenin farklı yerlerinden, farklı üniversitelerinden gelen öğrencilerin doldurduğu salon, pür dikkat konuşmayı dinledi.
Bundan sonra konuşmasında; ODTÜ ve tarihi hakkında bilgilendirmede bulundu, sonrasında ise İnşaat Mühendisliğinin köklü tarihinden bahsetti. Gelen herkese içten bir teşekkürle açılış konuşması da bitirilmiş oldu. Bundan sonra ilk oturumu gerçekleştirmek üzere Hilti ekibi sahneye çıktı.
1. Oturum | Hilti
Hilti oturumuna, kısa bir video izleyerek başladık. Videoda Hilti’nin tarihi ve şu ana kadar yaptığı projeleri izledik. Lihtenştayn merkezli firmanın aslında diğer çoğu büyük şirket gibi bir garajda kurulduğunu duyduğumuzda ise epey şaşırmıştık. Enerji, Endüstri gibi geniş alanlarda çalışması bulunan Hilti’nin yaklaşık 30.000 çalışanı var. 120 ülkede çalışması bulunan Hilti’nin çalışanlarının yüzde 23’ünü kadınlar oluşturuyor. Tanıtım videosundan ve kısa bir bilgilendirmeden sonra oturum sona erdi.
2. Oturum | Enka
Oturuma kısa bir video izleyerek başladık. Video sürdürebilirlik hakkındaydı. Videodan sonra konuşmacı Bahar Özcan, videoyu özet geçecek şekilde, Enka ve tarihinden bahsetti.
Enka kuruluşundan bu yana yaklaşık 46 ülkede 500’den fazla projeyi tamamlamıştır. Kuruluşunun aşlangıcında genel olarak Türkiye’de çalışmalara başlayan Enka daha sonra dünyaya açılmıştır. Yapılan projelerin yaklaşık % 75’i yurtdışında gerçekleştirmiştir. 20.000’den fazla personelin çalıştığı Enka 1982’den beri en büyük mütteahitleri arasında yer almaktadır
Daha sonra Sürdürebilirlik eğitimi hakkında Bahar Özcandan çok değerli bilgiler aldık ve oturum sona erdi.
3. Oturum | Sika
“Sika, sizi iş hayatınızda, projelerinizde, şantiyede sizlere nasıl yardımcı olacak bugün sizlere bunu anlatacağım.” diyerek konuşmasına başladı Fazlı Bulut. Kendisi Sika’da pazarlama ve kurumsal iletişim müdürü olarak görev yapıyor. Videolarla konuşmasını destekleyen Fazlı Bulut, sürdürebilirlik konusunda da önemli detaylar ekledi.
Sika’da dünya üzerinde toplam 175.000 ürünün bulunduğunu aktaran sayın Bulut, bunların yaklaşık 75.000 tanesinin beton katkısı olduğunu dile getirdi.
Videolarda, Sika yapı kimyasalları ve özellikleri hakkkında çok detaylı bilgiler edinmiş olduk. Böylelikle Sika oturumu da son bulmuş oldu.
4. Oturum | Promer
Bir sonraki oturumu Promer Mühendislik gerçekleştirdi. Oturumun başlarında İnşaat Mühendisliğinin tarihi ve önemi hakkında çok detaylı ve önemli bilgiler edindik.
PROMER Müşavirlik Mühendislik A.Ş., yurtiçi ve yurtdışında faaliyet gösteren kamu ve özel sektördeki firmalara Müşavirlik ve Mühendislik hizmeti vermek amacı ile 1996 yılında kurulmuştur.
Yönetim kurulu başkanlığı yapan Yüksel Tonguç;
Yaşam boyu öğrenme prensibini kendisine görev edinen PROMER Müşavirlik Mühendislik , çalışanlarının hem teknik, hem de sosyal yönden gelişimine destek vererek nitelikli ve yetkin mühendis yetiştirilmesine katkı sağlamaktadır. PROMER Müşavirlik Mühendislik A.Ş.®, butik bir mühendislik ve müşavirlik firması olmasının verdiği esneklikle müşterilerinin istedikleri hizmetleri, hizmet niteliği ve niceliğine uygun ekipleri oluşturarak başarı ile tamamlamaktadır.
Birçok konudan istatistik bilgisiyle bu oturum da son buldu.
5. Oturum | Su Yapı
Kullandığı slaytta pek çok güncel projeye yer verip projeler üzerinden bilgiledirmelerde bulunup oturumu sonlandırdı.
6. Oturum | Tekfen
IACES METU bünyesinde düzenlenen CESummit’20 günlerinde, etkinliğin ikinci oturumunda; TEKFEN’in mevcut ve gelecekteki iş ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve ihaleler için ön yeterlik, tanıtım ve ihale süreçlerinin yönetilmesi, bu amaçla potansiyel ülkelerin incelenmesi; global/lokal trendlerin takip edilmesi ve pazar araştırmalarının yönetilmesi, takip edilen ve / veya hedeflenen işler için potansiyel iş ortaklarının tespiti, temas süreçlerinin yönetilmesi, ortaklık anlaşmalarının geliştirilmesi gibi konulardan sorumlu, Uluç Keskin bir sunum yaptı.
Sunumunda Tekfen taahhüt grubu tarihinden başlayarak tanıtan ve “iş geliştirme” konusunda bilgiler veren Uluç Keskin, konuşmasının sonunda mühendis ve mimar adaylarına çok önemli tavsiyelerde bulundu. Yazımızda buna da yer vermek istedik.
Staj bulma konusunda; mühendis ve mimar adaylarının sürekli ısrarcı olmalarını ve asla pes etmemelerini söyleyen sayın Keskin mezun olunduğında da, işin daha detaylı ve yerinde öğrenilmesi için kesinlikle en azından belli bir süre sahada çalışılması tavsiyesinde bulundu.
Uluç Keskin’den Tavsiyeler
“Öncelikle mühendis ve mimarların ve bu bölümde okuyan öğrencilerin meraklı ve araştırmacı olmaları lazım; bu belkide en büyük ölçüt, işin olmazsa olmazıdır bunun dışında lisan bilgilerinizi de arttırmanız lazım. Yarış, stajdan başlayarak iş hayatında da devam ediyor. Sürekli yenilenen sektörün hızına yetişmeniz için bu oranda hızlı ve atik olmanız lazım. İnterneti ve teknolojiyi çok iyi kullanmanız, girişken lazım ve özellikle staj döneminde bu platformları çok efektif kullanmanız, network’ünüzü arttırmanız lazım.”
“Staj konusuna gelecek olursak, tabiri caizse “naylon” şeklinde yapılmamalı. Bu kendinize ve işinize karşı yapmış olduğunuz bir yanlış olur. Staj; sizin öğrenmeniz için, size ofis veya şantiye havasını solumanız için, size faydalı olması için şirketler tarafından yapılan bir “favour”, bir ön yatırımdır. Soru sorun, meraklı olun, araştırmacı olun, maksimum fayda elde etmeye bakın. Not ortalamanıza da dikkat edin bunu maksimum düzeyde tutmaya gayret gösterin, çünkü seçim yaparken başarı oranına da bakılır. Staj ve iş başvurularınıza hemen cevap gelmediğinde de lütfen pes etmeyin. Sürekli mail ve mesaj atmaya ve bu arada kendinizi geliştirmeye devam edin. Bu sizi her zaman ön plana çıkartır ve hedefinize bir adım daha yaklaşmış olursunuz.”
7. Oturum | Aluplan
7. oturum için Aluplan firması adına Allplan ve BIM kullanımı üzerine konuşma yapmak için Y.Mimar Mühendis Ahmet Melih Dinekli sahneye çıktı.
Konuşmasına, kurucuları Nemetscheck’ten bir alıntı yaparak başlayan Dinekli;
Prof.Dr. Georg Nemetscheck 30 yıl önce inşaat süreçlerinde mutlaka işbirliğinin sağlanmasının öneminin altını çizmiştir ve Allplan yazılımının bu işbirliği süreclerine göre geliştirilmesi talimatını vermiştir. Günümüzde Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) anılan süreç dijital bir ortamda çalışmaktan daha fazlasıdır. BIM, ekiplerin, en iyi uygulamayı ve buna devam etme çabalarını sürdürebilmek için ilgili bilgi ve yeteneklere sahip olmalarını sağlamakla ilgilidir.
Bundan sonra kısaca BIM nedir? sorusunu cevaplamak istediğini dile getirip konuşmasına devam etti. BIM; yapı bilgi modellemesi olarak düşünülebilir.
Bina bilgi modellemesi, mekanların fiziksel ve fonksiyonel özelliklerinin dijital temsillerinin üretilmesini ve yönetilmesini içeren çeşitli araçlar, teknolojiler ve sözleşmeler tarafından desteklenen bir süreçtir.
8. Oturum | Yapı Merkezi
Konuşmasında daha çok demiryolu inşaatına odaklanan Yapı Merkezinin tarihi ve projeleriyle ilgili kesit kesit bilgilendirmelerde bulundu.
Yapı Merkezi, 1965 yılında, “insanlara mutluluk ortamı yaratarak hizmet edecek çağdaş yapı projelerini üretmek ve inşaatlarını gerçekleştirmek” amacıyla kurulmuştur. Yapı Merkezi tarafından mühendisleştirilen 42 milyon m² yapıda yaşayanların mutluluğu; 1965 yılından bugüne inşa edilen 3.700 km ray hattı, 58 adet raylı sistem, 432 adet istasyon ile 3 kıtada her gün 3,5 milyondan fazla yolcunun güvenle taşınması; üretilen 8.500 km su sızdırmaz boru ile 44 ülkede yüzlerce noktaya temiz su iletilmesi; 3.000 kg/cm² dayanımda beton üretilebilmesi; Irmak Okullarımızda verilen eğitimle binlerce öğrencinin kendini geliştirebilmesi; Yapı Merkezi ailesi için anlamlı göstergelerdir.
Türkiyedeki demiryolu ağının olması gerekenden çok düşük olduğunu ekleyen bunun bir an önce artması gerektiğini zira demiryolu ağının medeniyetle doğru orantılı olarak arttığını dile getirdi. Bunları söylerken dünyanın çeşitli ülkelerden istatistikler de paylaştı. Konuşmasının sonunda soru-cevap ksımı yapıldı. Başta bizlere dediği gibi de oldu ve soru-cevap kısmını uzun tuttu çünkü bizlere öğrencilerle konuşup tartışmayı sevdiğini söylemişti konuşmasına başlarken.
Bu oturumdan sonra etkinlik sona ermiş oldu. Bundan sonra atölye çalışmaları yapıldı.
CESummit’20 Katılım Sertifikası
Ekte gördüğünüz gibi etkinliğe katılan herkese e-sertifikalar mail yoluyla gönderildi. Bir başka etkinlikte görüşmek üzere.
Sağlıcakla Kalın…
Mehmet Toprak