Geçtiğimiz hafta sonu IACES ODTÜ Yerel Komitesi tarafından düzenlenen CESummit’19 etkinliğine basın sponsoru olarak bazı yazar arkadaşlarımızla birlikte Sanal Şantiye adına katıldık.
Etkinlik boyunca birçok konuşmacı ve işinde uzmanlaşmış kişilerin gerek mesleklerinden gerekse hayattan edinmiş oldukları deneyimlerini dinleyip, soru-cevap şeklinde konuşma fırsatı elde ettik.
1.Gün (23 Şubat)
Başta ENKA olmak üzere Promer , Prota , Layher ,Yapı Merkezi ve Su Yapı‘nın sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinlikte çeşitli hediyeler katılımcılara verildi.
Birinci Oturum : İSAG
Açılış konuşmasının ardından İSAG (İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği) Yön. Krl. Bşk. Sn. Levent Kavlak tarafından iş sağlığı ve güvenliği hakkında oldukça gerekli ve her mühendisin bilip şantiyelerde ve çalışma alanlarında uygulanması gereken önlemler ve tedbirlerden bahsetti.
Kendileri özellikle şantiyelerde baret takmanın son derece önemli olduğunu vurguladı. Oturumun ardından verilen arada farkındalık yaratmak için etkinliğe katılan öğrencilere yapmış oldukları çekiliş sonucunda baret ve maske dağıtımı gerçekleştirildi.
İkinci Oturum: ENKA
ENKA, ana sponsoru olduğu etkinliğin ikinci oturumunda sunumlarını gerçekleştirdiler. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında yapmış oldukları büyük projelerden kesitler paylaşarak bizleri bilgilendirdiler.
Özellikle ÇGS(Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği) yönetim sistemi hakkında Sn.Candaş Gülçiçek’in yapmış olduğu sunum ile bizleri ÇGS yönetim sistemleri hakkında detaylı olarak bilgilendirdiler. Böylelikle ilk oturum sona erdi.
Üçüncü Oturum : Layher
Üçüncü oturum, Layher tarafından iskele sistemleri hakkında detaylı olarak anlatılarak sunum yapıldı.
Sunumlarını eğlenceli görsellerle birleştirilip inşaat sektöründeki iş sağlığı ve iskele yöntemlerini acı bir şekilde gözler önüne serdiler hem güldürüp hem de düşündürdüler.
Aslında insanların ne kadar tedbirsizce ve kendi hayatlarını hiçe sayarak yapmış oldukları tehlikeli çalışmaların yerine pratik ve kurulumu kolay olan ve de insan sağlığını ön planda tutan farklı iskele yöntemlerinden bahsedip bizleri iskele çeşitleri hakkında bilgilendirdiler.
Dördüncü Oturum: Prota
Bir sonraki sunum Prota yazılım tarafından gerçekleştirildi. Bizlere algoritmanın hayatımızdaki yeri ve yazılımların önemi hakkında sunum yaptılar. Hayatta karşımıza çıkan problemler karşısında algoritmik olarak nasıl adımlar izleyerek çözüme gidebileceğimizi hakkında bilgi verdiler.
Algoritmanın sadece geçmekle yükümlü olduğumuz bir ders dışında hayatımıza nasıl entegre edebileceğimiz ve faydalanabileceğimiz konusunda örnekler verdiler. Sonuç olarak hayatımıza girmiş ve bir parçası haline gelmiş olan yazılımların bize hayatımızda ne gibi kolaylıklar sunduğundan bahsettiler.
Birinci gün 4.oturumun bitmesinin ardından öğle arasından sonra 17.00’a kadar Layher ve Hilti’nin öncülüğünde düzenlenen yarışma ve workshop etkinlikleri devam etti.
2.Gün (24 Şubat)
Beşinci Oturum: Assist. Prof. Dr. Mehmet Koray Pekeriçli
Sn. Assist. Prof. Dr. Mehmet Koray Pekeriçli Hocamızın yapmış olduğu “Mimarlıkta Yapı Bilgi Modellemesi” sunumunu dinledik.
Hocamız Empire State binasının autocad kullanılmadan ve sadece alınan birkaç basit güvenlik önlemiyle böyle görkemli ve yüksek bir binanın 1930’lu yılların teknolojisiyle nasıl 18 ay gibi kısa bir sürede inşa edildiğinin hikayesinden ve teknik özelliklerinden bahsetti.
Yapı bilgi modellemenin aslında ilk çağlardan beri hayatımızda olduğunu ve ilk insanların mağara duvarlarına çizmiş oldukları basit ev planlarını örnek vererek bilgi modellemenin bizler için ne denli önemli olduğunun üstünde durdu.
Hocamızdan izin alarak yapmış olduğu sunumu instagram sanalsantiyecom hesabımız üzerinden canlı olarak yayınlama fırsatını ekibimize verdiği için sanal şantiye ailesi olarak kendisine buradan bir kez daha teşekkür ederiz.
Altıncı Oturum: Yapı Merkezi
Altıncı oturumda Yapı Merkezi tarafından sunum yapıldı. Yapmış ve yapmakta oldukları büyük projelerin teknik özelliklerini bize anlattılar.
Yapımı 2023’te tamamlanacak olan Çanakkale 1915 Köprüsü toplam iki kule açıklık mesafesi tamamlandığında 2023 metre ile dünyanın en uzun asma köprüsü unvanına sahip olacak.
Yapı Merkezi’nin de özel çabalarıyla köprünün kulelerinin üst kısmında mermi şeklinde yapı olacak. Bu mermi Seyit Onbaşı’nın sırtında taşıdığı 215 kilogramlık top mermisine ithafen olacak. Köprünün renkleri sadece kırmızı ve beyazdan ibaret olacağını da bizimle paylaştılar. Yapmakta oldukları projelerde kendilerine başarılar dileriz.
Yedinci Oturum : Promer
“Tersine Mühendislik” sloganlarıyla yaptıkları başarılı işleri bizlere tanıttılar belki de birçok mühendis adayı arkadaşım böyle bir işin varlığından yeni haberdar oldular.(Ben dahil:) )
Misal olarak bir avm hastaneye dönüşüm kararı aldığı zaman orayı izledikleri metotlarla nasıl bir hastaneye dönüştürdüklerinden bahsettiler. Yapmış oldukları önemlisi çalışmalardan biri de Erzincan depremi sonrası güçlendirilmesi gerekilen 45 okulu çok kısa bir sürede nasıl başarılı bir şekilde güçlendirdiklerinden bahsettiler.
Değindikleri bir başka nokta ise maalesef insanların cep telefonu düşkünlüğünden dolayı artık yürürlerken dahi önlerine bakmamalarından ve birer akıllı telefon zombilerine dönüştüklerinden dem vurdular. Hatta bu hastalığın bazı ülkelerde parasal olarak cezaları da mevcut. 2014 yılında Güney Kore’nin Seul kentinde cep telefonu kullanan yayaların dahil olduğu 1000 kaza rapor edilmiştir.
Sekizinci Oturum : Su Yapı
Gelişen teknolojiyle birlikte inşa ettiğimiz bina, köprü, viyadük vs. yapılarda artık bize modellemeden daha fazlasını sunabilecek uygulamalardan bahsedip kendilerinin de ek programlarla birlikte geliştirip kullandıkları programlardan bahsettiler. Örneğin inşa edilecek bir köprü için istediğimiz kesitten yapıyı kontrol edebileceğimiz ve hatta etriye uzunluklarını dahi bize belirleyip direkt olarak hazır ölçülerle yurt dışındaki fabrikalarda üretilip yapıda hazır olarak kullanabiliyoruz.
Böylelikle 2.gün son oturumu da bitirip sertifikalarımızı aldık. Öğle arası ve sonrasında 17.00’a kadar yarışma ve workshop etkinlikleri devam etti ve CESummit’19 tamamen sona ermiş oldu.
Sanal Şantiye ekibi olarak biz de bazı yazar arkadaşlarımızla birlikte CESummit’19 da yer aldık.
Etkinlikten Kendi Çıkarımlarım
Etkinlikte anlatılan konular özellikle “iş sağlığı ve güvenliği” ile ilgili olan kısımlar bence her mühendisin ve mühendis olmaya aday kişilerin bilmesi gereken hususlardır.
Genel itibari ile yoğun ve bol ikramlı bir etkinlik geçirdik. Tüm etkinlik boyunca bizimle yakından ilgilenen ve etkinliğin gerçekleşmesi için aylar öncesinden hazırlık yapmaya başlamış olan tüm IACES ODTÜ Yerel Komitesi‘ne teşekkür ederiz. Tüm ekip sıcak bir şekilde bizleri karşılayıp bizimle yakından ilgilendiler. Özellikle ekibimize yardımcı olan Doğukan Yıkılmaz’a bize göstermiş olduğu ilgi ve alakalardan ötürü bir kez daha buradan kendisine şükranlarımı bildiririm.
Yukarıda etkinlik hakkında yazmış olduklarım benim aklımda kalanlar veya benim en çok ilgimi çeken noktalardır diyebiliriz nitekim etkinlik boyunca sadece bu kadarı değil daha fazlası anlatıldı. Yazdıklarım içinde birbirine geçen noktalar veya hatalar varsa eğer bu benim hatamdır başka bir yere veya yerlere mal edilemez.
CESummit’20 de görüşmek dileğiyle…
Muhammet Talha Salman