Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Kurulu Gücü
Türkiye son yıllarda gerçekleştirdiği enerji atılımı ile kurulu enerji gücünü 90.000 mw seviyelerine çıkartarak enerjide dışa bağımlılığı azaltmak adına çabalarını sürdürüyor. Bu süreçte ise coğrafi konumu ve etkinliği bakımından rüzgarın gücünden yararlanarak yeşil enerji üretimini arttırıyor. Son yapılan santrallerin kabulleri ile bu noktada Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücü 10.000 Megawatı aşarak toplamda %10’luk payının üzerine çıkmış oldu.
Rüzgar Santrali Nedir?
Rüzgar, güneş kaynaklı radyasyonun yer yüzeyini farklı ısıtmasından kaynaklanır. Yer yüzeyinin farklı ısınması, havanın sıcaklığının, neminin ve basıncının farklı olmasına, bu farklı basınç da havanın hareketine neden olur. Dünyaya ulaşan güneş enerjisinin yaklaşık %2’si kadarı rüzgâr enerjisine dönüşür. Rüzgar santrali kule, jeneratör, hız dönüştürücü, elektrik ve elektronik elemanlar ve pervaneden oluşmaktadır. Burada rüzgarda bulunan kinetik enerji rotorda mekanik enerjiye çevrilmektedir. Rotor mildeki devir hareketini hızlandırır ve jeneratöre aktarır. Jeneratörde elde edilen enerji de iletim hatları yardımı ile şebekeye verilir.
Türkiye’de Rüzgar Santralleri
Avrupa’da rüzgar enerjisi çalışmaları 19. yüzyılda başlamış enerjiye dönüştürülmesi ise 20. yüzyılın başında başlanmıştır. Ülkemizde rüzgar enerjisi rüzgar tribünü ile ilk kez 1998 yılında üretilmeye başlamıştır. Türkiye’de RES’ler daha geç başlansa da ülkemizde bu anlamda birçok yeni çalışma yürütülmektedir.
Türkiye’de rüzgar santrali 1998 yılında kurulmuş olsa da bu anlamda atılımlar 2005 yılında başlanmıştır. 2005 yılında teşvik etmeye yönelik kanun çıkarılarak yeni rüzgar santralleri kurulmuştur. Ardından 2010 yılında YEK yasası gündeme gelmiştir. YEK yasası rüzgar enerjisine yönlendirilmesi amacıyla çıkarılmıştır. Bu sayede özellikle ülkemizde rüzgar santralleri 2010 yılından sonra artış göstermiştir.
Bölge olarak bakarsak ülkemizde Ege bölgesinde rüzgar santrallerinin var olduğunu söyleyebiliriz. Balıkesir ilinden Muğla iline kadar pek çok rüzgar santrali görmek mümkündür. Ege Bölgesi dışında Marmara Bölgesinin İstanbul ilinde ormanlık alanlarda da rüzgar santralleri bulunmaktadır.
Türkiye’nin son yıllarda koymuş olduğu vizyon doğrultusunda, yatırımcısı, finansçısı, 1500 m. rakımdaki dağın tepesine türbinleri taşıyan nakliyecisi, bu rakımda hiç durmadan yıllarca çalışacak teknolojileri geliştiren türbin firmaları ve onların lokal tedarikçileri, yatırımcının yatırımını yapmasından, ölçüm direği dikeni, bu ölçümü analiz edip rapor hazırlayan danışmanı, bu raporu alıp inceleyen bankacısı, bankacının verdiği finansmanı sigortalayan sigortacısı, kanatçısı, kulecisi, vinççisi, jeneratörcüsü, cam elyaf üreteni, karbon elyaf üreteni, türbini dikeni, sökeni, kuranı, kabulünü yapanı, parçasına bakanı, santraldeki bekçisi, şantiyenin tozunda yemek pişiren aşçısı, şoförü, mühendisi, teknisyeni; kısaca yerlisi yabancısı binlerce kişiyle canla başla çalışarak ülkemizin rüzgar kurulu gücünü 10.000 MW’ın üstüne çıkarmayı başardık!
Daha nice temiz 10 bin’lere..
#türeb #rüzgarenerjisi