İçindekiler
Rutubet Nedir?
Su buharının neme dönüşmesi olayına “rutubet” adı verilir. Evin birçok bölümünde oluşabilecek rutubete, genellikle banyo gibi nem oranı yüksek alanlarda rastlanmaktadır.
Aşırı nemli ve havasız ortamlarda küfler çok hızlı çoğalır. Bu küfler, kötü koku, kötü hava ve aşınma gibi sorunları da beraberinde getirir. Zamanla en sağlam duvarlar ve hatta odadaki eşyalar bile hasar görebilir. Bu nedenle bir evin rutubet sorununa karşı dirençli olması, son derece önemlidir.
Rutubet Neden Oluşur?
Rutubet, su buharının olduğu her ortamda oluşabilir. Duş alırken, yemek yaparken, çamaşır yıkarken, nefes alırken ve terlerken oluşabilir. En önemli nedeni ise; başarılı olmayan yalıtım uygulamalarıdır. İyi bir şekilde yalıtılmamış ev yağan yağmurdan ve doğa olaylarından etkilenerek duvarlardan suyu çeker, suyu çeken duvar evin içerisindeki ısıdan etkilenir ve su buharı yani rutubet oluşur.
- Silikonlanması iyi yapılmayan pencereler, duvarlarda rutubete sebep olabilir.
- Çok iyi yapılan camlar nemin dışarı atılmasını engelleyeceğinden dolayı rutubete sebep olabilir. Bu tür camlarda dışarı atılamayan nem, yüzeyde terlemeye sebep olmaktadır.
Rutubetin Sağlığa Zararları Nelerdir?
- Rutubetin sonucunda burunda akıntı, kaşıntı, hapşırma ya da gözlerde yaşarma ile karşı karşıya kalınabilmektedir.
- Zaman zaman öksürük problemi baş gösterebilir ve nefes darlığı problemi başlayabilir. Nefes darlığı özellikle geceleri hırıltılı nefes alma ve horlama gibi problemlerin doğmasına neden olur.
- Genel olarak solunum yollarına verdiği ciddi zararlardan söz edebiliriz. Nemli evlerde astım krizleri baş gösterebilmektedir.
- Öte yandan, evdeki nem yüzünden romatizma hastalığı da görülebilmektedir. Rutubete bağlı eklem ağrıları, halsizlik ve kokuya bağlı uykusuzluk sorunları da yaşanabilmektedir.
Rutubet Nasıl Anlaşılır?
Rutubetli alan, genellikle kapalı kalan alanlardır ve bu ortamlarda yoğun bir küf kokusu oluşur. Kokusundan anlamak oldukça kolaydır. Dolap içerisinde bu kokular daha fazla hissedilir. Duvarlarda ve pencere diplerinde küfler bulunabilir. Bunlar rutubetin, su buharının sebebidir.
Özellikle eski binalarda sıklıkla rastlanan bir sorun olan rutubetle ilgili, ilk olarak yapılması gereken o binaya taşınmadan önce yetkililere izolasyonun varlığını sormaktır.
Rutubete Karşı Geçici Çözümler Nelerdir?
- Rutubetli alan sık sık havalandırılmalıdır.
- Nem alıcı aletler aracılığıyla ortam içerisindeki fazla nem uzaklaştırılabilir.
- Rutubeti önleyici boyalar tercih edilebilir.
- Çamaşırları ev içerisinde kurutmak rutubete sebep olur. Bu nedenle çamaşırları kurutmak için balkonlar tercih edilmelidir.
- Rutubetli kısımlar çamaşır suyu, sirke, karbonat gibi yardımcılarla temizlenebilir.
Rutubete Karşı Kalıcı Çözümler Nelerdir?
Rutubeti önlemede esas konu; sorunun ana kaynağını bilmektir. Sonraki aşamalarda bu sebebe göre çözümler üretilebilir.
- Rutubete karşı en iyi çözüm; dış cephe izolasyonudur. Duvarlar soğuk hava ve suyu geçirmeyecek şekilde iyice yalıtılmalıdır. Yapı apartman ise, izolasyon tüm yapıya yapılmalıdır.
- Rutubetin oluşumu sadece duvarlardan değil belki çatıda olan bir problemden dolayı da kaynaklanıyor olabilir. Bu sebepten dolayı çatıyı da yaptırmanız gerekecektir.
- Çatının onarılması da büyük etken olacaktır. Çatıda biriken suların toprağa aktarılması gerekir.
- Problem yerde ise yerden kaynaklanan sorunlara yerden bir yalıtım yapılmalıdır. Zeminin bu konuda yenilenmesi gerekebilir.
Rutubet Sonucu Oluşan Küfler Nasıl Temizlenebilir?
- Çamaşır suyu ile rutubetli bölgenin temizliği sağlanabilir.
- Evde bulunan bir bez yardımıyla sirke sayesinde küflü bölgeler temizlenebilir.
- Rutubetli bölgeye limon kolonyası dökerek bezle silinebilir.
Kaynaklar / References
-
Boğaziçi Tesisat
-
Ev Düzenleme
-
Avicenna International Hospital