Tarih sahnesinde tapınaklar, antik tiyatrolar, su kemerleri vb. birçok eşsiz yapı inşa eden Romalılar’ın halen ayakta olan bu yapılarının arkasında yatan gizem, yaklaşık 2 bin yıl sonra çözüldü. MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü)’nden uzmanlar, Roma betonunun “kendini iyileştirmesini” sağlayan ve onu modern eşdeğerinden daha güçlü kılan bileşeniyle ilgili elde ettiklerini Science Advances dergisinde paylaştılar.
Ultra dayanıklı bu malzemenin gizemini çözmek için yıllardır uğraşan uzmanlar, antik betonun dayanıklılığının sırrının tek bir bileşen olduğu sonucuna vardı. O da Napoli Körfezi’ndeki Pozzuoli bölgesinden getirilen volkanik kül gibi puzolanik malzeme idi. Bu özel külün o zaman içerisinde Roma İmparatorluğu’nun birçok bölgesine gönderildiği ve o dönemde beton için oldukça önemli bir bileşen olarak tanımlandığı ifade ediliyor.
Çalışma ekibi, betonun süper dayanıklı olmasında kilit noktanın ise “sıcak karıştırma” olduğuna inanıyor. MIT inşaat ve çevre mühendisliği profesörü Admir Masic, “Bu yüksek sıcaklık, tüm reaksiyonlar hızlandığı için kürlenme ve priz sürelerini önemli ölçüde azaltıyor ve çok daha hızlı inşaat yapılmasına olanak sağlıyor.” ifadelerini kullandı.