Çay denince akla ilk gelen yer olan Rize’de, içerisinde dev bardak heykelinin de yer alacağı ‘Çay Çarşısı’ kurulacak. Rize Ticaret Borsası (RTB) tarafından kurulacak olan çarşı; 9 bin 520 metrekare alan üzerinde olacak ve Karadeniz’in yöresel mimarisindeki yapılarıyla inşa edilecek çay evleri, tadım ve satış reyonları, sinema salonları, restoranlar ve ‘Çay Müzesi’nden oluşacak.
Sahil dolgu alanında, 9 bin 520 metrekare alan üzerinde ‘Çay Çarşısı’ kurulması için Rize Ticaret Borsası (RTB) tarafından proje hazırlandı.
‘Çay Çarşısı’ Projesinin Bedeli 10 Milyon TL Olacak
Çayı ile ünlü olan Rize’ye kurulacak olan Çay Çarşısı, 4 bin 100 metrekare kapalı alana sahip olacak ve Karadeniz’in yöresel mimarisindeki yapılarıyla inşa edilecek çay evleri, çay tadım ve satış reyonları, sinema salonları, sergi alanları, restoranlar ve ‘Çay Müzesi’nden oluşacak.
‘Çay Çarşısı’nın çevre düzenlemesinde, çay bahçesi konseptine uygun peyzaj düzenlemeleri yapılacak ve dev bardak heykeli de yer alacak. Çay Çarşısı projesinin 10 milyon TL’ye mal olması ve 1,5 yılda tamamlanması planlanıyor.
“Rize’nin Yüz Akı Olacak”
RTB Başkanı Mehmet Erdoğan yaptığı açıklamada projenin, Rize’nin yüz akı olacağını belirterek, kentin önemli turizm destinasyon alanına kavuşacağını söyledi. Erdoğan, “Özellikle sembol olarak kullanacak olduğumuz çay bardağı ile 26 tane özel firma çaylarının satıldığı çarşısıyla içerinde yer alacak 3D sinemasıyla restoranıyla müzesiyle farklı tekniklerle demlenmiş çayların sunumunun yapıldığı alanlar ile birlikte turizm anlamında katkı sağlayacak çok güzel bir projeye imza atıyoruz” dedi.
“Turistler ‘Evet, İşte Çayın Memleketine Geldim’ Diyecekler”
Projenin birkaç ay içerisinde başlayacağını ve 1,5 yılda tamamlanacağını kaydeden Erdoğan, “İnsanlar, burası tamamlanınca ve o büyük çay bardağı sembolünü görünce, ‘Evet, işte çayın memleketine geldim’ diyecekler. Buraya getirdiğimiz yerli ya da yabancı her turistin memleketine veya ülkesine döndüğünde arkadaşlarına Karadeniz’de gezilecek yerler arasında muhakkak ‘Çay Çarşısı’nı önereceğini ve burayı gezmelerini tavsiye edeceğine eminim. Biz bunu onlara söyleteceğiz” diye konuştu.
Rize Ticaret Borsası’nın (RTB) paylaştığı bilgiler şöyle:
Çay Çarşısı Projesi ile Türk Çayı’nın daha etkin tanıtımını sağlamak, tüketici gruplarına farklı özellik ve kalite normlarında yer alan çay ürünlerini tadımı ve satışını sağlamak, çay işletmelerinin pazarlama kapasitelerini geliştirmek ve bunlara bağlı olarak ilimizi ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısını artırarak turizmden elde edilen gelirleri artırma hedeflenmiştir.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın güdümlü proje olarak desteklediği Rize Ticaret Borsası’nın proje sahibi, Rize Ticaret ve Sanayi Odası’nın Proje ortağı olduğu Çay Çarşısı projesinde mimari ve uygulama çalışmaları tamamlandı. Rize merkezde bulunan Eminettin Mahallesi sahil dolgu alanında yapılması planlanan Çay Çarşısı Projesi 4000m2’si kapalı alan, toplamda 9500m2’lik alanda zemin düzeltme ve hafriyat çalışmaları başlamıştır.
Borsamızın ilimize kazandırdığı Çay Çarşısı Projesi’yle, çayın memleketi Rize’de tüketici grupları, gıda toptancıları, yerli/yabancı turistler, organizasyon işletmeleri ve bölge halkının kullanımına sunulacak sosyal yaşam alanı olacaktır. Çay Çarşısı çay ile ilgili bütün ürün gruplarına, sektörel markaları ve yöresel ürünleri bir araya toplayarak toplu olarak tüketicilerin beğenisine sunacaktır.
Çayın ve çay üreticilerinin tanıtımına hizmet etmek ve bu kapsamda farklı alanlarda elde edilen gelirleri artırmayı hedefleyen Çay Çarşısı Projesi alanında belirlenen amaca hizmet etmesi amacıyla Toplantı Salonu, Misafirhane, Deneme Numune Satış Ünitesi, Çay Müzesi, Çay Evi, 3D Çay Sineması ve Sosyal Alanlardan oluşacaktır.
Proje tamamlandığında Çay Çarşısı sosyal yaşam alanı içerisinde gelen konuklarımıza Rize’mizin vazgeçilmez sembolü olacak çay bardağı yapısı içinde bulunan sinevizyon’da çayın topraktan bardağa gelinceye kadarki süreç anlatılırken diğer bir yanda geçmişten günümüze çay tarımında kullanılan araç ve gereçlerin sergileneceği çay müzesinde geçmişe uzanacağız.
Farklı firmaların ürettiği çayları tatma imkanının bulunacağı çay evleri, yöresel yemekler ve tatlılar, Rize bezi, bakır işletmeciliği, ağaç oymacılığı gibi ilimize özgü ürünlerin tanıtımına katkı sağlanacaktır. Tabiki küçük konuklarımızda güvenli bir şekilde misafir edebileceğimiz oyun parkıyla beraber ilimize gelecek misafirlerimize Türk çayını, kültürünü tanıta bileceğimiz bir sosyal yaşam alanı oluşacak.
Çay Çarşısı projesiyle birlikte gerçekleştirilecek hedefler:
• Rize Çayı bilincinin Türkiye’de ve Dünya’da yerleşmesini sağlanacak,
• İlimizde üretilen çayın tanıtımını aktif bir şekilde gerçekleştirilecek,
• Kişi başı yıllık çay tüketim miktarının artmasını sağlanacak,
• Yöresel ürün tanıtım ve satış cazibe merkezi oluşturulacak,
• Yerli ve yabancı turistlere hizmet sağlanacak,
• İlimizde elde edilen turizm gelirlerinin artırılacak,
• Çay sanayicilerinin pazarlama kapasitelerinin geliştirilecek,
• Bölge ekonomisine katkı sağlanarak ve yeni istihdam alanları oluşturulacak,
• Bölge insanının güzelce vakit geçirebileceği sosyal yaşam alanı oluşturulacak,
• Çay faaliyetleri gelişimine sosyo ekonomik katkı sağlanacak,
• Tüketicilerin çay tüketimi konusunda bilinçlenmelerini sağlanacak.
‘Çay Çarşısı’ projesinin duyurulmasının ardından projeyi olumlu gören de var olumsuz gören de. Gelen tepkilerin bir çoğu ise çay çarşısı kurulurken neden çay bardağı heykelinin dikilmesi oldu.
Siz ‘Çay Çarşısı’ projesi hakkında ne düşünüyorsunuz?