Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde yurt genelinde başlatılan kentsel dönüşümle ilgili kanun teklifleri gelmeye devam ediyor. Son olarak AK Parti milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifinde metruk ve riskli binalar hakkında yıkım kararı yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilmesi isteniyor. Mülk sahipleri istememesi halinde bile yıkım işlemlerinin belediye ve valilik tarafından yapılması söz konusu olacak. Bununla beraber sahiplere belirli bir süre verilecek olup tüm yetki ve sorumluluk Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olacak.
Riskli Binalar ile İlgili Süreç Nasıl İşleyecek
Cumhurbaşkanı yetkilendirilmesiyle ile gerçekleşmesi planlanan kanun teklifiyle ilgili haberler gündeme bomba gibi düştü. Metruk yapılarla birlikte yetkili kişilerce incelemelerden geçen ve bunun sonucunda riskli olduğu anlaşılan binaların yıkımlarının hızlandırılması isteniyor. Bina sahipleri tarafından ise çoğu binanın yıkılmak istememesi ise beraberinde sorunlu taşınmaz durumunu getiriyor. Bunu çözmek için ise sahiplerinin yıkmama isteğine karşın yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olacak. 30 günlük süre zarfında binanın boşaltılması istenecek. Ardından ise binanın yıkılma süreci belediye ya da ilgili valilik tarafından yapılacak. İşlemlerle ilgili masrafların %20’si ise bina sahiplerinden temin edilecek.
Heyelan ya da yangın risklerinin bulunması, çökme ve kayma gibi durumların gerçekleştiği bölgelerdeki riskli binalar için hak sahiplerinin muvafakati de bu değişiklikle birlikte aranmayacak. Bakanlık tarafından işlemlerin resen yürütülmesi de söz konusu olacak. Ayrıca yapı ruhsatlarına gerek olmadan da seracılık faaliyetlerinin yapılması içinde kanun teklifinde maddeler bulunuyor. Tarımsal amaçlı seracılık haricinde yapılaşmanın bulunmadığı parsellerin uygun hale getirerek açık otopark yapılmasının da önü açılacak.