Rekonstrüksiyon Nedir?
Yeniden inşa etmek ya da yeniden yapım anlamına gelen rekonstrüksiyonu sizin için kısaca anlatmaya çalışacağız.
Rekonstrüksiyon yani yeniden yapım, mimarlıkta bir kentin tümünün, bir parçasının ya da bir yapının özgün biçimiyle yeniden gün yüzüne çıkartılması, yeniden inşa edilmesi için kalıntıları ve diğer belgeler yardımıyla eski şeklinin belirlenerek yeniden yapılması işlemidir. Genel manada restorasyonla yakından ilintili bir kavramdır.
Yeniden İnşa Etmek
Aslına bakarsak; rekonstrüksiyon, yani yeniden inşa, sürekli olarak yapılıyor. Birçoğunda günümüzde mimari restorasyon sonucu mimari facia olarak da sosyal medyada gündem oluyor. Restorasyonun yanı sıra rekonstrüksiyon, bir bölgenin dahi yeniden imarı anlamında da kullanılıyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde konu olan Ukrayna’nın yıkılan alt ve üst yapısının yeniden inşası konusu da rekonstrüksiyona giriyor.
Dünya birçok savaş görmüş ve bundan ağır yaralar almış ama her seferinde yeniden inşa edilmiş bir organizma gibi dönmeye devam ediyor.
Bu konuda beni en çok etkileyen ve rekonstrüksiyon denince aklıma gelen yeniden inşa olayı, ”Çöküş” filminde (Der Untergang) Almanya’nın başkenti Berlin’in 2. Dünya Savaşı’nın sonunda yerle bir edilmesi sırasında, Hitler’e kurmaylarının Berlin’in mahvolduğunu ve savaşın hasarının büyük olduğunu söyledikleri sahne aklıma geliyor. Hitler önünde büyük bir Berlin maketi ile yeniden inşa ederiz diyor. Evet bu bir bölgenin bir şehrin nasıl yıkılıp nasıl yeniden inşa edildiği konusunda acı bir örnek olarak hafızamda yer edinmiş durumda.
Bununla birlikte, yeniden yapıma sizin için güzel bir örneği de memleketimden vermek istiyorum. Laodikya (Laodikeia), Denizli’de bulunun ve tarihi bakımdan yüzyıllar öncesine dayanan bir antik kenttir. Laodikya’da geçtiğimiz günlerde 2 yıl süren ve sonunda tamamlanan tarihi Laodikya Tiyatro’sunun açılışı yeniden inşasının ardından yapıldı.
Bu örnek tıpkı Efes Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkartılması gibi bizim için oldukça gurur verici ve güzel bir örnek olarak görünüyor. Aşağıdaki linkimizde Laodikya Antik Tiyatro’nun rekonstrüksiyon sonrası yeni halini görebilirsiniz.
Rekonstrüksiyonu sizin için örnekli bir şekilde açıklamaya çalıştık. Yeniden inşa konusunun ne olduğunu ve nasıl yapıldığını bu alanda da çalışarak deneyimlemeniz dileğimizle.
”İnsanlık var oldukça, birileri onu inşa etmek zorunda!”