Puzolanlar kendi başlarına bağlayıcılık değeri olmayan, fakat ince taneliyken sulu ortamda kalsiyum hidroksitle birleştiklerinde hidrolik bağlayıcılık özelliği gösterebilmektedirler. Beton üretiminde kullanılan puzolanlar, silikalı ve alüminalı malzemelerdir.
Puzolanlar genel olarak doğal ve yapay olmak üzere iki grubu ayrılırlar. Volkanik kül, volkanik tüf, diatomlu toprak ve pişirilmiş killer doğal puzolan sınıfına aittirler. Uçucu kül, granüle yüksek fırın cürufu, silis dumanı ve pirinç kabuğu külü ise yapay puzolanlar sınıfına aittir.
Betonun birçok özelliğine olumlu yönde katkı yapan puzolanlar, portland çimentolarından daha ucuz olmaları ve beton karışımında çimento ağırlığının %50’si kadar kullanılabilmeleri nedeniyle beton endüstrisinde çok önemli yere sahiptir.
BETONDA PUZOLANİK KATKILAR
Puzolanik katkı maddelerinin yer alacağı betonda, mineral katkı kullanılmadan üretilen betona kıyasla çimento miktarında azalma yaşanacaktır. Beton karışımında azaltılan çimento miktarı kadar puzolanik mineral katkı kullanılacaktır. Bu şekilde betondaki bağlayıcı kısım portland çimento ve mineral katkıdan oluşmuş olacaktır.
Beton içerisindeki portland çimentosu ve puzolanik katkıdan oluşan bağlayıcı madde, suyla temas ettiğinde önce portland çimentosu hidratasyona girer. Mineral katkılar da çimentonun hidratasyonu sonucu açığa çıkan kalsiyum hidroksitle tepkimeye girerek bağlayıcılık özelliği kazanır.
PUZOLAN KATKILI BETONLARIN AVANTAJLARI
-Çimentonun yerine kullanılan puzolanik katkılar, daha küçük tane boyutuna sahip oldukları için bağlayıcı hamurun miktarını arttırmış olurlar.
-Çok ince taneli oldukları için taze betondaki suyu tutarak terlemenin önüne geçerler. Ayrıca betonun işlenebilirliğine olumlu katkı yaparlar.
-Çimento miktarının azaltılmasıyla hidratasyon ısısı da düşürülmüş olur. Bu durum da baraj gibi yapılarda kütle betonu dökümünde kolaylık sağlar.
-İlk zaman dayanımı normal betona göre daha düşük olmasına rağmen, ileri yaş dayanımı oldukça yüksek olabilmektedir.
-Çok ince taneli olduklarından betondaki boşlukların azalmasına ve su geçirimsizliğinin artmasına neden olurlar.
-Tüm bu teknik avantajların yanında puzolanik katkılı betonlar, normal betonlara göre çimento miktarının azlığından dolayı daha ekonomiktirler.
KAYNAK: Puzolanik Mineral Katkılar Ve Tarihi Geçmişleri (İMO)