Proje Müellifi Nedir? Proje Müellifi Ne İş Yapar?
Proje müellifi, yapıların projelerinin tasarımında görev almış mühendis ve mimarlardan oluşan kişilerdir. Mühendisin ve mimarların, tasarım yapabilmek için işyeri tescil belgelerinin ve serbest mühendislik belgelerinin olması gerekir. Ayrıca odaya da kayıtlı olmak zorundadırlar.
İnşaat ruhsatında bulunan proje müellifleri şunlardır:
- Mimar
- İnşaat Mühendisi
- Makine Mühendisi
- Jeoloji Mühendisi
- Harita Mühendisi
- Elektrik Mühendisi
- Peyzaj Mimarı
Mimarlar, gelen arsanın tasarım öncesinde gerekli olan evrak işlerini tamamladıktan sonra müteahhidin talepleri doğrultusunda tasarımına başlar. Bu aşamalar için aşağıdaki yazımıza göz atabilirsiniz.
Mimarlar, ön tasarımını yapıp emsal hesabı ve genel kontroller için belediyeye ön onay (Avan) projeyi sunup, onay aldıktan sonra, diğer proje müelliflerine projenin son halini gönderirler ve müteahhidin isteğine ve yönetmeliğe göre tasarlamaya başlayabilirler.
İnşaat mühendisi, mimar ve jeoloji mühendisi arkadaşlarla koordineli olarak çalışarak tasarımını yapar. Herhangi bir mimari veya statik proje uyumsuzluğu durumunda mimarla görüşüp gerekirse değişiklik yapılır ve bu durum diğer müellifleri ilgilendirecek durumdaysa gerekli bilgiler verilir. Jeoloji mühendisinden de zemin taşıma gücü, zemin yatak katsayısı gibi zeminle alakalı değerleri alır ve beraberinde geoteknik raporu da hazırlarlar. Nitekim artık geoteknik raporlara inşaat mühendisleri de imza atmakta.
Makine mühendisleri ise yapının detaylarına göre;
- Sıhhi tesisat
- Asansör
- Kalorifer- klima – doğalgaz
- Yangın
- Havalandırma
projelerini hazırlar. Eğer projei kaloriferli olmayacaksa ve doğalgaz da yoksa klima tesisatı düzenler.
Jeoloji mühendisleri ise arsanın bilgilerini alır ve AFAD’ın ‘Türkiye Deprem Tehlikeleri Haritası’ sitesinden yapının bilgilerini girerek bazı değerleri alır, kendisinin yoksa sondaj makinesi ayarlar ve yönetmeliğin istediği sayıya göre arsadan numune alır. Gelen sonuçları da yine inşaat mühendisi ile paylaşır.
Harita mühendisi, yapılacak olan yapının araziye oturumuyla alakalı işlemleri ve projelendirmeleri yapar.
Elektrik mühendisi, mimari projeye göre yapının elektriksel tüm tasarımını yapmakla yükümlüdür.
Peyzaj Mimarları, arsada yapıdan sonraki, çevresel düzenlemelerin tasarımını yapan kişilerdir.
Tüm bu projeler hazırlanır, çıktısı alınır ve öncelikle varsa denetim firmalarına, yani yapı denetim firmalarına sunulur. Oradan onaylanan projeler imzalı şekilde belediyeye sunulur. Belediyedeki mühendisler de kendi branşlarının projesini inceler, eksik varsa tamamlatır ve projeler imar müdürünün onayına sunulur.
Ruhsat hazırlandıktan sonra tüm müellifler imzalarını atar ve en son olarak da belediyeye başkanının imzasıyla işlem tamamlanır.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
İbrahim YILMAZ
İnşaat Mühendisi
Müteahhit
C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı