Prepakt beton diğer bir adıyla önceden yerleştirilmiş agregalı beton, agregaların maksimum kompasite ile kalıp içerisine yerleştirildikten sonra üzerine harç veya çimento hamurunun enjekte edilmesiyle üretilen özel bir beton türüdür. Prepatk betondaki iri agrega hacmi %65-70 civarında olmakta ve geri kalan boşluklar da akıcı harç ile doldurulmaktadır. Bu beton türünde agrega karışımı kesikli granülometriye sahiptir.
Prepakt beton hangi durumlarda tercih edilir?
Kolay ulaşılamayan, kalıp yapma zorluğu olan, normal betonun döküm ve sıkıştırma işlemlerinin zor olduğu durumlarda prepakt beton tercih edilebilir. Ayrıca prepakt beton rötresiz olması ve yüksek geçirimsizlik sağlaması sebebiyle su altı betonlarında ve onarım işlerinde de tercih edilmektedir.
Prepatk beton ile diğer betonlar arasındaki farklar nelerdir?
Prepakt beton, normal betona kıyasla daha fazla iri agrega içermektedir. Bu nedenle özellikle elastisite modülü normal betona göre daha yüksek, kuruma büzülmesi ise daha düşüktür. Bunun nedeni iri agrega miktarının fazla olması ve iri agrega tanelerinin birbirleriyle temas halinde olmasından kaynaklanmaktadır.
Prepakt betonun sağladığı diğer avantajlar nelerdir?
Hem iri agregaların temas halinde olması hem de enjeksiyon hamuru veya harcının agregalar arasındaki boşlukları tamamıyle doldurması sebebiyle boşluk oranı çok düşük olan prepakt betonun geçirimliliği de çok düşük olmakta ve dolayısıyla donma-çözülme tekrarlarına dayanıklılığı yüksek olmaktadır. Diğer bir avantajı ise tamir işlerinde eski beton üzerine uygulandığında aderansı oldukça iyi olmaktadır. Bunun sebebi kullanılan akıcı hamur ya da harç önceden pürüzlendirilmiş eski beton yüzeyinin boşluklarına etkili bir şekilde nüfuz etmekte ve prepakt betonun oldukça düşük büzülme yapması nedeniyle ara yüzeyde oluşacak gerilmeler minimize edilmekte ve iki beton arasında etkin bir yapışma sağlanmaktadır.
Prepakt beton hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Prepak betonda kullanılan agregalar çok temiz olmalı ve yüzeyleri toz ve kirden arınmış olmalıdır. Aksi halde agrega ile çimento arasındaki aderans olumsuz etkilenir. Agregalar tercihen doygun durumda olmalı ve suya tamamen batırılarak temizlenmiş olmalıdır. En büyük agrega tane boyutunun, kalıp ve donatı sıklığının uygun olduğu ölçüde, büyük seçilmesinde yarar bulunmaktadır. Agragaların yerleştirilmesi sırasında mümkünse vibrasyon uygulanması gerekmektedir. Harcın çok iyi şekilde karılması ve su ilavesi sırasında meydana gelen çimento topaklarının mutlaka giderilmesi gerekmektedir.
Kaynak: http://kisi.deu.edu.tr/halit.yazici/ , https://www.cimsa.com.tr/tr , serki.com ve ders notlarından derlenmiştir.