Perlit Madenini Beton Üretiminde Kullanıldı
Perlit madeni kullanılarak üretilen beton, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülen bir proje kapsamında, Erzincan yöresinde bolca bulunan perlit madeninin beton içine katılması ile oluşturulan betonarme elemanların deprem performansları incelenmektedir.
Deprem riskinin yüksek olduğu kentte, depreme karşı dayanıklı binaların üretebilmek için perlit madenini betonda kullanan araştırma ekibi olumlu sonuçlar elde etti.
Yapılan çalışmalar hakkında anadolu ajansına bilgi veren bölüm başkanı Doç.Dr.Hakan YALÇINER; “ İlk bulgular neticesinde, perlit katkılı betonunun basınç dayanımının geleneksel beton basınç dayanımına oranla %30 daha fazla olduğunu“ kaydetti. “Perlit karışımı betonun inşaat sektöründe birtakım yeniliklere olanak sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.
Erzincan Perlit Maden İşletmesi (ERPER) ile birlikte araştırmalar yapan üniversite, perlit madeninin kullanıldığı betonun normal betona oranla yüzde 30 mukavemet gösterdiğini tespit etti.
Perlitli Betonun Mukavemeti Gün Geçtikçe Artıyor
Erzincan birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor, perlit madeninin betonda kullanımı ile ilgili ile yaptıkları bilimsel çalışmalarda depreme daha dayanıklı yapıların tasarlanabileceğini öngördüklerini dile getiren Doç.Dr.H.Yalçıner. Depremlere daha dayanıklı binaların tasarlanması için bilimsel çalışmalarına aralıksız devam edeceklerini, özellikle tam boyutlu yapılar üzerinde çalışmalarını, iş adamlarıyla birlikte gerçekleştireceklerini söyledi.
ERPER Genel Müdürü Salih Ürün de 1969’dan bu yana perlit madeni işlettiklerini belirterek, “Üniversitemizde yapılan deneylerle perlit betonunun diğer agregalarla yapılan betonlara göre çok daha yüksek mukavemet sağladığını görmüş olduk. Ayrıca perlit betonunun, üzerinden geçen onca yıla rağmen mukavemetini her geçen gün daha da artırdığını görüyoruz. Üniversitemizin, yaptığı bu bilimsel çalışmalarla inşaat sektörüne ve halkımıza önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.
Kaynak:A.A.