Parapet Nedir?
İngilizce bir kelime olan “Parapet“ sözcüğünün kökeni aslında İtalyanca’dan gelmektedir. “It parapetto”, kelimesi göğüs siperi veya taraça korkuluğu olarak çevrildiğinde, inşaattaki yerini tahmin etmek çok da zor olmasa gerek.
İçindekiler
Parapet Ne İşe Yarar?
Halk arasında “korkuluk” adıyla bilinen, binaların çatı, balkon ve teras gibi bölümlerinde korkuluk amacıyla yapılan koruyucu alçak duvarlara parapet duvarı denir. Bunların yanı sıra köprü ve benzeri yapılarda da korkuluk duvarı olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Parapete Neden İhtiyaç Duyulur ?
Başlıca sebeplerinden iki tanesi yapılarda “güvenlik “kavramını desteklemeye yönelik korkuluk imalatında,” estetiklik” kavramını desteklemeye yönelik ise çatıdaki eğimleri, yağmur derelerinin görüntüsünü örtmek veya yalıtım malzemelerinin detay görüntülerini gizlemek olarak sayılabilir.
Parapet Özellikleri Ve Boyutlandırılması
3 Temmuz 2017 tarihli ve 30113 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine bakıldığında
-
… Teras çatılarda 1,10 metre parapet yapılabilir. Teras çatının kullanıma açık olması durumunda 1,10 metre yüksekliğinde parapet veya korkuluk yapılması zorunludur.
-
…Teras çatılarda çatı bahçesi olarak düzenleme yapılabilir. Bahçe düzenlemesi yapılabilmesi için gerekli olan 0,50 metre toprak dolgu, parapet yüksekliğine dâhil edilmez.
-
… Bina son kat açık teraslarında düzenlenen korkulukların ve parapetlerin 1.10 metresi bina yüksekliğinden sayılmaz.
Parapet İmalatında Kullanılan Malzemeler
Yapıldığı malzeme de kullanım amaçlarına göre farklılık gösterebilen bu elemanlar, beton veya tuğladan yapılabilmektedir. Bununla birlikte son yıllarda; betopan, alüminyum kompozit veya aquapaneller gibi farklı malzemelerin de kullanımını görmek mümkündür.
Parapet İmalatında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dikkat edilmesi gereken hususlardan en önemlisi; su yalıtımının iyi desteklenmesidir. Su yalıtımının uygulama tekniğine çok önem verilmeyen yerlerde, iklim etkilerine doğrudan maruz kalan çatı ve teras gibi bölümler bünyesine aldıkları su ile binanın rutubetlenmesine, sızıntıya sebep olmaktadır. Bu problemler ile karşılaşmamak için su yalıtımı uygulanan bölgeler ile birlikte bu duvarlar da yalıtıma dahil edilmelidir. Hem eğimli hem düz çatılarda kullanılmasında sakınca yoktur.
Parapetle İlgili Bilinmesi Gereken Bazı Detaylar
-
Duvar yüksekliği 30 cm’den az ise su yalıtım malzemesi duvara ait küpeşteye dek devam ettirilerek sonlandırılmalıdır.
-
Parapet duvarı yüksekliği 30 cm ve üzerindeyse bu kez su yalıtım malzemesi duvarın en az 30 cm yüksekliğine dek devam ettirilip sonlandırılmalıdır. Sonlandırılan yalıtım malzemesinin üzeri baskı profili ile kapatılmalıdır.
-
Bina yüksekliği 10 metreden fazla ise çatıda koruyucu bir yapı bulunması zorunludur.
-
Decorexpro