Özgeçmiş Nedir? Özgeçmiş Örneği
Merhaba,
Bu yazımızda naçizane özgeçmiş (cv) hazırlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini, bir özgeçmişin nasıl hazırlanması gerektiğini, hangi bilgilerin yer alması, hangilerinin yer almaması gerektiğini kendi özgeçmişim üzerinden bahsedeceğim.
Özgeçmiş, bir işe başvururken yanınızda bulundurmanız gereken, kendinizle alakalı mesleki ve özel bilgilerin yer aldığı farklı dillerde hazırlanan belgedir.
Özgeçmişte sırasıyla ;
Kişisel bilgiler, eğitim durumunuz ,mesleki deneyimleriniz, varsa askerlik durumunuz, yabancı dil bilgileri, sürücü belgesi bilgileri, sertifikalar-eğitimler ve son olarak referanslarınız yer alabilir. İçeriği kendiniz artırıp azaltabilirsiniz. Ama temelde bu bilgilerin yer alması gerekmektedir.
Özgeçmişinizde öncelikle ad-soyad , telefon, e-mail, doğum tarihi ve yerinizi ilk başta yazarsınız. Yanına da güncel bir vesikalık koymanız gerekir. E-mail adresiniz adınız ve soyadınızdan oluşsun. Telefonda kodlaması kolay ve anlaşılır olmalı. Katıldığınız eğitimleri detaylı olarak belirtmeniz ve varsa katılım belgelerini numarasıyla beraber yazmanız lazım. Mesleğinizle ilgili stajlarınızı, öğrendiğiniz önemli yeterlilikleri belirterek yazabilirsiniz.
Özgeçmişte ana hatlarıyla hobilerinizden bahsedin. Firmalar böylelikle sizi daha da yakından tanımış olur. Firmalar, tecrübelerinizden sonra hobilerinize ilgi duyup sizinle beraber çalışmak isteyebilir, sizi rakiplerinizden bir adım ileriye atabilir. Yine bildiğiniz yabancı dilleri sertifika numaraları ile yazmanız, o yabancı dili öğrenmek için ciddi çaba sarf ettiğinizi gösterir.
Eğer iş tecrübeniz varsa , çalıştığınız kurumda branşınızla alakalı en yetkili kişiden referans almaya bakın. Geçici süreli çalışmaya gelen personelden değil. Referansınız olduğunu göstermek için denk gele kişileri özgeçmişinize yazmayın. Referansınızın sizi unutma ihtimalini de göz ardı etmeyin. Kurumsal firmalara iş başvurusunda bulunduğunuzda yanınızda İngilizcesini de hazırlayıp giderseniz, karşı tarafın ilgisini çekebilirsiniz. Özgeçmişinizi kalabalık göstermek için yalan yanlış bilgiler koymamalısınız. . Bu yüzden tüm bilgileriniz doğru olmak zorunda. Kimse yalancı bir personeli çalıştırmak istemez.
Özgeçmiş hazırlarken imla ve yazım kurallarına dikkat etmelisiniz. Yazı büyüklüklerine ve noktalama işaretlerine gerekli özeni gösterin. Başlıklar 14 punto, alt başlıklar ve açıklamalar 12 punto ile olmalıdır. Yukarda belirtiğim hususlar küçük ama önemli noktalardır. Geleceğinizi tayin eden bir işe girerken tüm bunlara gerekli ilgi ve alakayı göstermeniz lazım.
İncelemeniz için aşağıya kendi özgeçmişimi koyuyorum.
İyi çalışmalar,
İbrahim YILMAZ
Özgeçmiş Örneği : İBRAHİM YILMAZ [DOC]
İnşaat Mühendisi
Müteahhit
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı