İçindekiler
Ortalamaya Göre Yatay Geçiş Nedir ?
Üniversite sınavını kazananın da, kazanmak için önümüzde ki sınavı bekleyen arkadaşlarında merak ettiği bir konudur. Kazanan kişi geldiği yeri beğenmediğinde ki genelde beğenmez, ortalama kasarım seneye şuraya geçerim diye hedef koyar kendisine. Sınavı bekleyen öğrenci ise olaya şöyle bakar bu sene zaten ben çok çalışamadım, bu bölüme gireyim ortalama yapıp aynı bölümün, başka üniversitede ki aynı programına geçip mezun olurum der. Nasıl yapılacağı konusunda çoğu kişinin fikri ve bilgisi yoktur. Her kafadan farklı ses çıkar. Konuyu araştıran kişinin kafası yeterince karışır.
Gereken Şartlar
Şart 1
Öncelikle ortalamaya göre yatay geçiş, 1.sınıf ve 2.sınıfları sonunda başvurabileceğiniz bir haktır. Başka bir üniversitenin programına başvuru yapabilmeniz için ilk seneyi veya ilk iki seneyi tamamlamak zorundasınız.
Şart 2
1.sınıfı veya 2.sınıfı tamamladığınızı kabul edecek olursak, bu dönemler içerisinde aldığınız bütün dersleri vermek zorundasınız. Bazı okullar DD ve DC harfini de kabul etmeyebiliyorlar maalesef. (Gazi üniversitesinin 2 yıl önceki yönetmeliğinde böyle bir ibare vardı) Ortalamanız eğer 3. yarıyıl döneme yani başvurduğunuz programın 2.sınıfın birinci dönemine denk geliyorsa ortalama çok önemli. Fazla rakibiniz olduğu için ortalamanız sizi sıralamada üst sıralara taşıyor.
3.sınıfın birinci dönemine yani 5. Yarıyıl dönemine başvuru yapıyorsanız ortalamanız çokta önemli olmayabilir. Ben yatay geçiş yaptığımda Sakarya Üniversitesinin Endüstri Mühendisliği, 2. Öğretim programına 2.8 ile sınırdan giren bir arkadaşımız vardı ve üniversite sonuç belgesini vermeden girmişti. 5. yarıyıl dönemine başvuru yapacak arkadaşlar beni almazlar demesinler kesinlikle başvurularını eğer şartları sağlıyorlarsa yapsınlar. Buradaki şarttan kastımız üniversite 2.8 altı başvurularını almaz ve sizin başvuru yapmanız için 2.8 ortalamayı geçmeniz gerekmektedir.
Şart 3
Üniversite puanını çoğu okul önemser. Genellikle ortalamanın üstünde bir yüzde ile sıralama puanları belirlenir. Başvuru yapacağınız okulun yatay geçiş yönetmeliğini okuduğunuzda bu yüzdelikler orada yazar. Genellikle okullarımızda %40 dönem ortalamasına bakılırken %60 üniversite sonucunuza bakılır ve size puanlar verilir.
Yazının devamında bu puanların nasıl hesaplanacağını anlatacağım ama bu yüzdeliklerin okuldan okula değişiklik gösterdiğini unutmayın. Bazı okullarda %20 dönem ortalamasına, %8o üniversite sonucuna bakıyor olabilir. Bu yüzdelikleri öğrenmek için başvuru yapacağınız üniversitenin yönetmeliğine bakın. Bir bakmışsınız Eskişehir Anadolu Üniversitesine başvuru yapmak istiyorsunuzdur ve %100 sizin ortalamanızı dikkate alıyor da olabilir.
Şart 4
İngilizce. Evet İngilizcenize bakabiliyorlar. Şahsen benim İngilizcem kötü olduğu için diğer başvurduğum okullara gidemedim ve Sakarya Üniversitesinden yana kullandım tercihimi. Zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı olan programlarda bu şart geçerli olabiliyor, genelde de oluyor. İngilizceniz iyi ise yazın İngilizce muafiyet sınavına girip döneme kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Muafiyet sınavını geçemezseniz çoğu okul başvurunuzu iptal eder ve yedek adaya bakar. Azınlıkta okul hazırlık sınıfını size okutabilir. Bu bilgi yönetmeliklerde eksik olabilir teyit almak için muhakkak ilgili üniversitenin yatay geçiş birimine ulaşıp bu bilgiyi teyit edin. Siz hazırlık okuduysanız ve geçtiyseniz, yüksek üniversiteler o hazırlığı saymayabilir. Bu durumda olan arkadaşlarda tekrardan bilgi alıp önceden sormasında fayda vardır. Üniversitelerin yabancı diller bölümü yökdil, yds, kpds sınavlarından belli puanı almış kişiler, bu puanlarla hazırlık sınıfını geçmeye hak kazanır der ve size hazırlık sınıfını zorunlu tutmaz.
Evet genel olarak şartlarımız bu şekilde sıralanıyor. Şartlar konusunda hala daha sorusu olan arkadaşlar, bana sosyal medya hesaplarımdan ulaşıp soru sorabilirler hiç problem değil.
Sıralama Nasıl Yapılıyor?
Okullar bölümün yoğunluğuna göre asil ve yedek sayısını YÖK’ün belirlediği yüzdelik dilimin altına düşmeyecek şekilde belirlemek zorundadır. Bu sayı Mühendislik fakültelerinde genelde 3 asil 3 yedek olarak açık. Eğer üniversite sizden üniversite puanınızın kaç olduğunu sormuyorsa ortalamanıza göre sıralanırsınız. Üniversite puanınız sorgulanıyorsa gelin örnek bir puan hesaplayalım.
Öğrencinin Üniversite puanı 350, ortalaması 3.5 olsun. Başvuru yaptığımız üniversitede %40 ortalamaya, %60 ösym puanımıza bakmış olsun. İlk aşamada üniversite dönem ortalaması 100 lük tabloya bakılarak çevrilir. Bu tabloya herhangi bir arama motoruna yök 4’lük dönüşüm tablosunu aratarak ulaşabilirsiniz. 3.5 ortalama 88.33 puana denk gelmektedir. (88.33*0,40)+(350*0,60)=245,3 ile basit bir hesap yaparak puanımızı öğrenebiliriz.
Bu durumda hesabını yaptığımız öğrencinin puanı 245.3 çıkmıştır bunun üstünde bir öğrenci varsa sıralamada o üsttedir ve kayıt hakkı onundur. Eğer aday yedeklere düştü ise üstündeki adayların başvuru yapmamasını beklemek zorundadır. Hesaplama sistemi okuldan okula yüzdelik dilim değiştiği için değişebilir veya okullar dörtlük puan sisteminde hesap yapabilir.
İkinci Öğretim Öğrencisi, Birinci Öğretime Başvuru yapabilir mi ?
Evet yapabilir. İkinci öğretimde okuyan bir öğrenci bölümünde %10 dilime girdi ise bu belgeyi başvuru evrakları arasına ekleyerek birinci öğretim programına kayıt olabilir. %10 belgesi alıp başvuru evrakları arasına koymayan adayların birinci öğretim programlarına yaptığı başvurular geçersiz sayılacaktır.
Başvuru Yapacağım Okulda Derslerimi Sayarlar mı ?
En büyük endişelerden birisidir. Üniversitelerin Aktsleri uyuşmaz, dersler uyuşmaz siz bir dersi iki dönemde almışsınızdır. Başvuru yaptığınız okul bir dönemde alıyordur. Paniğe gerek yok. Önceki öğrenimlerin tanınmasında başvuru yaptığınız okula kaydınızı yaptırdıktan sonra üniversitenin hocalarının elindedir onaylayıp onaylamamak. Ben dersi 3 aktsde aldım diğer taraf 5 akts saymayacaklar konusu tamamen yalandır. Üniversiteler sizin derslerinizi, ders ismine göre veya akts ye göre onaylamamazlık yapmazlar ders içeriğine bakarlar.
Ders içeriği uyuşan bütün dersler onaylanır. İki dönem alınan derslerde ise durum şöyledir, siz Türk Dili 1 ve Türk Dili 2 olarak iki dönemde Türk Dili dersini vermişken başvuru yaptığınız okulda sadece Türk Dili dersi olabilir. Bu durumda ise yüksek harf notu genelde derse işlenir. Türk Dili 1 dersiniz CC, Türk Dili 2 dersiniz AA ise Başvuru yaptığınız okul bu dersinizi sayacaksa AA harfi ile genellikle transkriptinize girer.
Tekrar söylüyorum çok sorulan bir soru Akts uyuşmazlığı ve iki dönem alınan derslerin sayılmaması gibi bir durum direkt olarak yoktur. Başvuru yaptığınız üniversitelerin hocaları aldığınız derslerin içeriğine bakarlar, içerik uyuşuyorsa dersinizi başka bişeye bakmaksızın sayarlar. DGS ile gelen öğrencilerin derslerinin sayılmamasının sebebi, iki yıllık program ile dört yıllık bir programın eğitim farklılığından kaynaklanmaktadır.
Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Başından sonuna kadar yatay geçiş ile ilgili bildiğim her şeyi eksiksiz anlatmaya özen gösterdim. Kafanızda soru işareti varsa bu yazımın altına yorum bırakıp veya instagram “enesubsi” adresimden bana ulaşabilir sorularınızı sorabilirsiniz. Başvuru yapmaktan çekinmeyin ve Başvuru yapacağınız okulu arayıp sorularınıza cevap almaktan gocunmayın. Yatay geçiş yapacak arkadaşlara başarılar dilerim.