Bir önceki yazımda Kıyı Mühendisliği ile ilgili bahsettiğim kısımda da okuduğunuz gibi Normandiya çıkarması Kıyı mühendisliğinin başladığı gün olarak bilinir.
Normandiya Çıkartması
2. Dünya savaşının sonunu getirecek olan Normandiya çıkarması Nazi Almanyası’nın işgali altındaki Fransa’nın batı ucundaki asker çıkarmanın imkansız olarak düşünüldüğü Normandiya bölgesine asker çıkarılması ile sonuçlanmıştır.
İngilizlerin çıkarma yapacağı yerin önemi yıllardır süren Dünya Savaşı’nın sonucuna direk olarak etki edecekti. Almanlar nereden çıkarma yapılacağı üzerine tahminler yürütürken unuttukları bir şey vardı. Bilim için hiçbir şey imkansız değildi ve mühendislik yine galip gelecekti.
Almanlar çıkarma yapması daha kolay gibi görünen La Havre ve yakınlarından bir çıkartma bekliyordu ve tüm savunma sistemlerini ona göre hazırlamışlardı. Normandiya bölgesinde çıkartma yapılabilecek olduğu akıllarından bile geçmemişti. İngilizler açısından bakılırsa da bu harekat oldukça tehlikeliydi çünkü bu kadar sığ ve dayanımsız bir zemin üzerine o günlerin teknoloji ile çıkartma yapmak mümkün değildi.
6 haziran 1944 ‘de Müttefik tümenleri çıkarmaya başladı. Fakat çıkarma sırasında lojistik desteği ve tedarikler nasıl sağlanacaktı? İngiltere Başbakanı W.Churchill ‘in aklına muhteşem bir fikir gelir. Yapay liman yapmak .Bu fikir dünya savaşının , mühendisliği yani dünyanın akışını değiştirecekti.
Projeyi başarmak için kıyı özellikler, rüzgar, dalga iklimi, dalga tahmini, akıntılar, zemin araştırmaları yapılarak liman projesi yapıldı. Kıyı ile ilgili bu araştırmaları yapmak daha önce insanoğlunun aklına hiç gelmemişti. Liman parçaları olarak kullanılan dubalar, iskeleler, köprü dubaları da günümüzde bile kıyı mühendisliği alanında hala kullanılmakta.
Bu kadar ayrıntılı düşünen bilim insanları hava şartlarını gözlemlemeyi de unutmadılar. Kıyı şeridi boyunca yapılan tüm hesaplamalara hava koşullarının durumuna göre farklı olasılıklar hazırlanmıştı. Bu da bilimin ne kadar etkili kullanılacağına en büyük örnektir.
O gün mühendislik başarısı nedeniyle 200 bin insan ölmüştü fakat belki de daha fazla insanın öleceği büyük dünya savaşının bitmesini sağlayarak daha da fazla can kurtarıldı.
Buna tam anlamıyla “Mühendisliğin Zaferi” de diyebiliriz.