Namık Kemal Üniversitesi Çanakkale Köprüsü Teknik Gezi Notları; Türkiye’de Çanakkale şehrinde yapım aşaması 18 Mart 2017 tarihinde başlayan ve 2023 yılında bitmesi planlanan. “Dünyanın En Uzun Ayak Açıklığına Sahip Asma Köprüsü” unvanına sahip olacak Çanakkale Köprüsü için okulumuz İnşaat Topluluğu olarak Namık Kemal Üniversitesi Çanakkale Köprüsü Teknik Gezi düzenledik. Keyifli okumalar!
1. Dünyanın En Uzun Asma Köprüsü
Büyük çoğunluğu tamamlanan projenin uzunluğu 334 metre, ayak açıklığı 2023 metre ve navigasyon genişliği 1600×70 metredir. Bu bilgiler kapsamında otoyol uzunluğu 88 kilometre ve 12 kavşak olacaktır. Asma köprü toplam geçiş uzunluğu 4608 metre, kule yüksekliği 318 metreye sahip 4 adet viyadükten oluşacaktır. Bugün Japonya’da bulunmasına rağmen, 2023’te “Dünyanın En Uzun Asma Köprüsü” olarak bu dev projenin anılması planlanıyor.
2. Seyit Onbaşı Figürü
Dev projenin tasarımında bulunan estetik duruş için hazırlanmış olan kulede 4 adet kapatma segmentinin ‘Seyid Onbaşı Mermisi’ figürüyle tamamlanması isteniyor. Bu figürler ile birlikte toplam 333 metre yüksekliğe sahip olunacaktır.
3. Son Durum Ne?
Bugün, yani 25 Kasım 2019 tarihi itibariyle köprüde yapılan tüm faaliyetler ve son durumu bu şekilde sıralayabiliriz:
Kesonlarda Çelik Şaft Montajlarının Yapılması ve Kule Bloklarının Montajı
– Avrupa Çelik Şaft Montajları : Nisan 2019
– Asya Çelik Şaft Montajları : Nisan 2019
– 1.,2. ve 3. Köprü bloklarının yerleştirilmesi : Ağustos-Eylül 2019
– 4.,5.,6. ve 7. Blokların yerleştirilmesi : Ekim-Kasım 2019
4. Kesonlar Nasıl Yerleşti?
Keson; betornarme bir yapıdır. Üzerinde 80 tane odacık bulunur. Kesonların imalı için iki tesise ihtiyaç vardır. Bu tesislerden biri ‘Kuru Havuz Tesisi’ diğeri ise ‘Islak Havuz Tesisi’ ’dir. Deniz taraması yapıldıktan sonra kuru havuz kazısı yapıldı. Dipten 75 santimetre yukarıda kule temeli zemin güçlendirme kazıklarının çakımı yapıldı. Bunlar Avrupa ve Asya’ya kesonların altına çakıldı. Bu işlem 1 yıldan daha uzun sürdü. Çakıldıktan sonra çapı 7.5-10 santimetre arasında değişen öbek öbek mıcır tabakalar serildi. Daha sonra zemine indirilen tasfiyeyle çakıllar düzenlenerek homojenlik elde edildi. Kesonu oturttuktan sonra artık bunun üzerine batırılmaya hazır hale geldi.
5. Ana Kablo Nasıl Oluştu?
Ana kabloyu tesis etmek için ihtiyacımız olan tesis ‘Kedi Yolu’ adı verilen tesistir. Tüm faaliyet bunun üzerinde görüleceği için ilk olarak bunun kabloları çekildi. Daha sonra kılavuz halat çekilerek makara sistemi tesis edildi. Ve bir yakadan öbür yakaya teller çekildi. Bu tellerin çekilmesi için demetler (5.75mm çapında tel bir araya gelip demet oluşturur) Güney Kore’den hazır imal edildi. Bu sebeple daha kısa zamanda uygulanabildi. Demetler çekildikten sonra sürtünme nedeniyle hareket etmemesi için çelik plakalarla sarılmaya başlandı. Ve ana kablo oluşmuş oldu.
Bu tarihe kadar yapılan çalışmaların bunlar olduğu belirtildi. Bu bilgileri almak için düzenlediğimiz Namık Kemal Üniversitesi Çanakkale Köprüsü Teknik Gezi çalışmamız için İnşaat Topluluğumuza yardımcı olan tüm mühendislere ve emeği geçen çalışanlara teşekkür ederiz.
Merve Demir
Namık Kemal Üniversitesi Çanakkale Köprüsü Teknik Gezi Notları
26.11.2019