Nedir Bu Star Rafineri?
Bu yazıda geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımlarıyla İzmir’de açılan rafinerinin özelliklerini ele alacağız.
Türkiye’de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırımı olan STAR, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde son yıllarda gerçekleştirilen en büyük petrol operasyonları arasında yer alıyor. Star rafinerisi Türkiye’nin işlenmiş petrol ürünü ihtiyacının yüzde 25’ini tek başına karşılayacak. Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR’ın yatırımıyla faaliyete geçen star rafineri, Avrupa’nın en modern rafineri ünvanına sahip.
Star Rafineri’nin ürün yelpazesi, Türkiye’deki akaryakıt talebi rakamları göz önünde bulundurularak belirlendi. Rafineri’de benzin ve fuel oil üretilmeyecek. İşlenecek petrolün tamamı jet yakıtı, motorin, LPG ve naftaya çevrilecek. Proses gereği bir miktar da petrokok çıkacağını belirten Genel Müdür Mesut İlter, “Star Rafineri, fuel oil çıktısı olmayan dünyanın en büyük ve en gelişmiş rafinerilerinden birisi” dedi.
Star Rafineri’nin yıllık ham petrol işleme kapasitesi 10 milyon ton. Proseslerde girdi olarak kullanılan hidrojeni üretmek için de yılda yaklaşık 300 bin ton doğalgaz tüketeceğini kaydeden İlter, “Bir de yakıt olarak doğalgaz kullanacağız. Yılda 5 milyon tona yakın (4.8) dizel, 1.5 milyon ton jet yakıtı, 1.6 milyon ton nafta üreteceğiz. Yan ürün olarak 700 bin ton petrokok ve yaklaşık 200 bin ton da kükürt üretilecek” diye konuştu.
STAR Rafineri, Türkiye’nin en büyük enerji projelerinden biri olarak petrol ürünleri ithalatında her yıl 1,5 milyar dolar civarında tasarruf sağlayacak.
Peki ya Star Rafineri İnşaatı?
- İzmir’in Aliağa ilçesindeki PETKİM kampüsü yanında 2011 yılında inşaatına başlanılmıştı.
- Tesis için getirilen bin 200 ton ağırlığındaki tek parçalı reaktör, 2 bin tonluk vinç marifetiyle toplam 2 ayda monte edilerek devreye alındı.
- Yapımında 17 milyon metreküplük hafriyat çalışmasının yapıldığı rafineride 250 bin ton ile yaklaşık 20 Eyfel Kulesi yapacak kadar çelik kullanıldı.
- 400 bin metreküp ile küçük bir kasaba kuracak kadar beton ve Türkiye’yi 4 kez dolaşacak uzunlukta kablo kullanıldı.
- Günde ortalama 10 bin kişinin çalıştığı rafineri, yaklaşık 6,3 milyar dolara (35.333.865.000 TL) mal oldu.
- 2 bin 860 dönüme yayılan 3 iskelesi ve 20 üretim tesisiyle bir organize sanayi bölgesiyle aynı büyüklüğe sahip.
- Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasiteli tesis, zorlu coğrafi yapı nedeniyle 3 teras üzerine kuruldu.