(Bu yazıda “mühendis” terimi, “inşaat mühendisi” için kullanılmıştır.)
İyi bir muhendis olmak için her şeyi bilmeniz gerekmez. Ancak iyi bir mühendis olmak için ne yaptığınızı bilmeniz gerekir.Ne yaptığını bilmek o kadar önemlidir ki, bu kavram iyi mühendis ile kötü mühendis arasında adeta bir turnusol kağıdı görevini görür.
Ne yaptığını bilmeyen mühendislere bir kaç örnek verelim ki, konu iyice anlaşılsın, okuyucunun kafasinda da en ifak bir soru işareti kalmasın.
ÖRNEK.1… Betonarme radye döşemede zımbalama donatısı olarak alt ve üst düz donatı kullanan mühendis, ne yaptığını BİLMEMEKTEDİR.
ÖRNEK.2… 25-30 katlı, yada daha yüksek bir binanin altına deprem izolatörü koyan bir mühendis, ne yaptığinı BİLMEMEKTEDİR.
ÖRNEK.3… Depreme dayaniklı yapı yapmak için her 3-5 metrede bir kolon koymayı zorunlu zanneden muhendis, ne yaptığinı BİLMEMEKTEDİR.
ÖRNEK.4… 1 metre uzunlugundaki bir konsol kirişin moment diyagramını çizemediği halde, idecad ile, stacad ile, prota ile 10-15 katlı bir binayı dizayn etmeye çalışan mühendis, ne yaptığını BİLMEMEKTEDİR.
ÖRNEK.5… Liste fiyatından %50 kırım yaparak iş alan muhendis, ne yaptıģını BİLMEMEKTEDİR.
ÖRNEK.6… Radye temel yaparak, zemindeki sıvılaşmayı önlediğini zanneden mühendis, ne yaptığını BİLMEMEKTEDİR.
ÖRNEK.7… Şantiye sahasında beyaz takım elbiseyle inşaatları denetleyen mühendis, ne yaptığını BİLMEMEKTEDİR.
ÖRNEK.8… Memur olup belediyede, bakanlikta çalışmaya baslayan ve sırf bu yüzden kendini iyi mühendis zannedip, proje inceletmeye gelen meslektaşlarına eziyet çektiren muhendis, ne yaptıgını BİLMEMEKTEDİR.
Mühendisler arasında en tehlikeli olanlar bilmeyenler değil, ne yaptığını bilmeyenlerdir. Siz siz olun ne yaptıgını bilmeyen mühendislerden olmayın…
Ahmet CELIKKOLLU
Insaat Muhendisi
ESKISEHIR
0541 97301 5 1