Mülkiye “Kültür Merkezi” bilinen ve geçmişten geleceğe tarihin çeşitli sahnelerine ev sahipliği yapmış bu kültürel miras yıkıldı. Yerine replikası olarak tasarlanan yapı 9 Şubat tarihinde açıldı.
”Kültür Merkezi Yıkılmasın, Tarih Yıkılmasın”
Mülkiyeler Birliğine, şahsen sunulan ve çeşitli belgelerle detaylı olarak ispatlar ile bu binanın yıkılmaması için yoğun bir çaba sarf edilmiştir. Ancak olumlu bir sonuç alınamaması ile birlikte tüm bilimsel rapor ve açıklamalar arkaya bırakılarak, replika açılışı düzenlenmiş oldu. İlişkili kurumlar da bu açılışa davet edildi. Açılışa çeşitli kurum ve kuruluşlar sessiz kalamayarak sözlerini sert dille belirttiler. Bu eşsiz tarihi dokunun yıkılmasına, gelecek neslin bu tarihi cevheri göremeyecekleri hususunda yoğun bir gerginlik yaşandı. Bilirkişi tarafından düzenlenen raporda, ‘’bugünkü nesil sorumluluğunu yerine getirememiştir. Gelecek nesillerin özgün özellikleri olan bu kültür yapıyı görebilme hakkı korunamamıştır.’’ Bildirildi. Yapının yıkılmaması için bilim insanlarının raporunda ise, ‘mahcubiyetleriyle’’ açılacak ifadesi kullanıldı.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi Bu Olaya Sessiz Kalamadı
Replika açılış törenine Mimarlar Odası Ankara Şubesi de davet edilmişti. Ancak Mimarlar Odası Ankara Şubesi bu açılış törenine pek ılımlı bakmayarak tarihin hala yaşatılması, tarihi mekanlara önemin artması hususunda açıklamalarda bulundu.
Bu açıklamalar temel olarak tarihin unutulmaması, tarihin kasten yok oluşu dahi tarihe not düşülmesi ve yokmuş gibi davranılmaması şeklindeydi.
Mülkiye Birliği Kültür Merkezi olarak yapılan yeni yapıda;
Cumhuriyetin ilk senelerinde tarihe geçmiş olan bu yapı, o döneme ait kamu yapılarının konutta tamamen ifadesi asla bizlere yansıtamayacak.
Tarihi dokuyu bizlere tamamen yansıtan, çeşitli olayları bizzat yaşamış, içeresinde önemli insanlara yer verirken onların duygularını hissedebileceğimiz bir yapı olmayacak.
Geçmişin artık hiçbir önemi olmadığı, hatta geçmişin hemen silinip atılabileceği bu dönemde kültür kavramının diğer kuşaklara aktarımı gerçekleşmeyecek.
Tarihi tamamen yansıtan, tarihin ana sahnesi olan mekan, yerine asla tarihi yansıtmayacak. Tarih yerine sadece günümüzü yansıtacak ve badana kokusundan ibaret olacak bir yapıt olacaktır.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafınca yapılan açıklamalarda, net şekilde tarihe ve tarihe direk sahne olan mekanlara verilen önemlerin artması hususunda uyarılar yapıldı. Yeni yapılan yapıtın tarihi olarak hiçbir niteliğinin olmamasıyla beraber, kültürel köklere sahip bir inşanın da yok edilmesi sonucunda duyulan üzüntü Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafınca belirtildi.