İçindekiler
Mühendislik Öğrencileri Ne Tür Laptoplar Tercih Etmeli?
Mühendislik öğrencileri ne tür laptoplar tercih etmeli sorusuna geçmeden önce, dilerseniz İşlemci ve RAM hakkında konuşalım. Bunlar, gerek İnşaat mühendisliği okuyan öğrenciler için gerekse diğer mühendisliklerde okuyan öğrencilerin laptop alırken ilk kontrol etmesi gereken özelliklerdir.
İnşaat Mühendisleri tarafından en çok Sap2000, AutoCAD , Revit , 3ds Max , Sketchup ve diğer 3D oluşturma ve görselleştirme programları kullanılır. Diğer Mühendislikler için kullanılan programların gereksininmleri de aşağı yukarı aynıdır. O yüzden bir bütün olarak ele alacağız. Yani bu içerik her mühendisliğe uygundur.
- Öncelikle mühendislik için gerekli asgari bilgisayar özellikleri; 8. nesil Intel Core i5 işlemci, ve minimum 8 GB RAM olmalıdır.
Bu, günümüzde dizüstü bilgisayarlar için iyi bir “giriş seviyesi” standardıdır. Ancak, projeleriniz çoğunlukla 2D ise 8GB iyi olsa da renderleme gibi ciddi görevler yapacaksanız veya 3D projeler üzerinde çalışacaksanız bu yeterli değildir. Aslında, dizüstü bilgisayarınızda ne kadar çok RAM varsa o kadar iyi olur. İlk başta daha fazla RAM’e sahip bir dizüstü bilgisayar satın alamıyorsanız, yükseltilebilir olup olmadığını ve daha fazla RAM ekleyip ekleyemeyeceğinizi kontrol edin. Bu çok önemlidir
Dikkate alınması gereken başka bir diğer şey ise , depolama birimidir. Daha yüksek bir fiyata gelseler bile, katı hal sürücüler (SSD), makinenizin hızlı bir şekilde önyükleme yapmasını ve yazılımınızı geleneksel bir HDD’den daha pürüzsüz ve daha hızlı çalıştırmasını sağlar. SSD’li bir dizüstü bilgisayar veya hızlı başlatma için SSD ve ek depolama alanı için HDD içeren bir çözüm seçmelisiniz.
Çoğu CAD ve 3D modelleme programının sistem gereksinimlerine baktığınızda, özel bir grafik kartının kullanışlı olacağını göreceksiniz. İnşaat Mühendisliği için bir dizüstü bilgisayar seçerken bunun gerekli bir özellik olduğunu düşünüyorum. Bir dizüstü bilgisayar satın alırken, en azından giriş seviyesi Nvidia GeForce MX150 olan bir grafik kartı seçin.
Şimdi ne tür dizüstü bilgisayarlara bakacağımıza dair bir fikriniz olduğuna göre, Daha detaylı bakalım ve adım adım nelere bakmanız gerektiği konusuna geçelim.
Herhangi bir sorunuz veya öneriniz varsa yorumlar kısmındada bize sormaya çekinmeyin!
Bir Mühendislik Öğrencisinin Bilgisayar Ararken Bakması Gereken Yedi Temel Özellik
Yüksek Hızlı İşlemci
Dizüstü bilgisayarınızın işlemcisi CPU veya merkezi işlem birimi olarak bilinir. Bu aslında bir nevi bilgisayarın beyni sayılır. Bilgisayarınızın donanım ve yazılımından komutları yorumlamak ve yürütmekle görevlidir.
CPU’lar saat hızlarına göre ölçülür.
Temel olarak, işlemcinin herhangi bir saniyede komutları ne kadar hızlı yorumlayabildiği ve çalıştırabildiği sistemdir. GHz olarak ölçülen saat hızı ne kadar yüksek olursa, bilgisayar o kadar hızlı çalışır.
Bir dizüstü bilgisayarın ne kadar hızlı çalıştığını belirleyen tek faktör CPU değildir. Buna rağmen, çok önemli faktörlerden biridir.
Mühendislik öğrencileri, video düzenleme ve renderlama 3D yazılımlar kullanma ve arada oyun oynama gibi dizüstü bilgisayarlarına güç gerektiren birçok işlem yapmak isteyecektir. İşlemcinin GHz değeri ne kadar yüksek olursa, dizüstü bilgisayar o kadar hızlı ve verimli çalışır.
CPU, dizüstü bilgisayarın dahili bir bileşenidir, yani anakarttaki bir sokete takılır. Bu nedenle, bir dizüstü bilgisayar satın alırken, zaten aradığınız CPU’ya sahip bir dizüstü bilgisayar bulmak isteyeceksiniz.
Mühendislik İçin En İyi İşlemci?
Bilgisayarı için Intel Core i7 ve üstü işlemci seçmiş olan bir öğrencinin; oyun, video ve film düzenleme, CAD ve 3D yazılımlar ve çok daha fazlası gibi güç gerektiren görevleri yerine rahatlıkla getirebileceğini söyleyebiliriz, tabi burada unutmamamız gereken bir kısım daha var ki bilgisayar sadece işlemciden oluşmaz, diğer özelliklerin de bununla doğru orantılı olduğu varsayıldığında bunlar yapılabilir, diğer özelliklerin hepsini inceleyeceğiz zaten o yüzden rahat olun.
Not: Her İntel Core i7 işlemci, İntel core i5 işlemciden daha iyidir diye bir yanılgı var. Bu kısmen doğru olsa da tamamen doğru değildir, 9. nesil bir i5 işlemci 6. nesil bir i7 işlemciden çok daha iyi performans gösterir. O yüzden bilgisayar alırken buna çok dikkat edin. İşlemciye dikkat ettiğiniz gibi kaçıncı nesil olduğuna da bakım
Birden Fazla Çekirdek
CPU bilgisayarın beyni olsa da yeterli değildir. CPU’nun da sınırları vardır, yani saat hızı ve bilgileri işledikten sonra ne kadar etkili bir şekilde soğuyabileceği fiziksel sınırlarına ulaşır.
Bir CPU’nun doğruluğunu koruması için, birden çok çekirdekli bir dizüstü bilgisayar satın almak en iyisidir.
Çekirdek Nedir?
Çekirdek, işlemcinin talimatlarını aldığı ve hesaplamaları gerçekleştirdiği yerdir. Bu nedenle, dizüstü bilgisayarınız ne kadar çok çekirdeğe sahipse, işlemcinin fiziksel sınırlarını aşmadan işini yapması için o kadar iyidir.
Bir mühendislik öğrencisinin dizüstü bilgisayarında, CPU, artan miktarda yazılımla daha fazla sayıda görev gerçekleştirecektir. Dizüstü bilgisayarda daha fazla çekirdek olduğunda, dizüstü bilgisayarın hızı ve etkinliği sabit kalır.
İdeal Çekirdek Sayısı Nedir?
Bir mühendislik öğrencisinin dizüstü bilgisayarında aranacak ideal miktar 4’tür. Asgari sayı genellikle 2 olarak kabul edilir.
Büyük Bellek
Bellek, bilgisayarınızın hemen kullanım için sakladığı bilgileri ifade eder. Yüksek hızda çalışır ve bilgisayarın verilere hızla erişmesini sağlar.
Bir uygulamaya her çift tıkladığınızda veya bir belge açtığınızda bellek kullanırsınız. Bu veriler bilgisayar kapatıldığında hemen kaybolur.
Bellek, depolama ile karıştırılmamalıdır- depolama bilgisayarınızdaki kalıcı verilerdir-. Ancak bu terimi daha sonra tartışacağız.
Peki Ne Tür Bir Belleğe, Ve Ne Kadara İhtiyacınız Var?
Mühendislik dizüstü bilgisayarları için en iyi bellek biçimi RAM veya rasgele erişimli bellektir.
RAM, verilerin bellekteki konumundan bağımsız olarak veri öğelerini neredeyse aynı anda okuyarak veya yazarak çalışır.
Bir dizüstü bilgisayarda RAM miktarı arttıkça, daha büyük dosyalarla daha hızlı çalışabilirsiniz.
Microsoft Word gibi temel bilgisayar işlemleri yüksek miktarda bellek gerektirmez. Bununla birlikte, mühendislik sınıflarında kullanılan kapsamlı yazılım programları, verilerin üretilmesi için daha fazla bellek alanı gerektirir.
Daha yüksek bir RAM bu programların hızlı çalışmasını sağlar. Büyük veritabanları, büyük görüntü dosyaları ve büyük uygulamalar büyük bellek gerektirir.
Öğrenciler için mühendislik dünyasında, 16GB RAM yeterli miktarda bellek olarak kabul edilir.
Ayrıca, bazı dizüstü bilgisayarların RAM’inizi satın aldıktan sonra yükseltmenize izin vermeyeceğini unutmayın, bu nedenle uygun miktarda RAM’e sahip bir dizüstü bilgisayar satın aldığınızdan veya yükseltilebilir olup olmadığını iki kez kontrol ettiğinizden emin olun.
Depolama Alanı
indiamartBellek, dizüstü bilgisayarınız kapanır kapanmaz kaybolan bilgileri ifade ederken, depolama, dizüstü bilgisayarınızda sonsuza kadar kalan tüm bilgilerdir.
Depolamayı, kaydettiğiniz tüm e-postalar ve belgeler veya bilgisayarınıza indirdiğiniz CAD ve CAM gibi programlar gibi düşünün.
En İyi Depolama Alanı Nedir/Hangisidir?
Bir mühendislik dizüstü bilgisayarı için, en uygun depolama türü, Solid State Drive veya hepimizin bildiği üzere SSD’dir.
Sabit disklere, CD’lere ve DVD’lere veda edin, çünkü bunlar dizüstü bilgisayarınızdaki bilgilerin işlenmesini yavaşlatacaktır.
SSD ve diğer depolama yöntemleri arasındaki en büyük fark, verilerin nasıl saklandığıdır. Diğer depolama yöntemleri, hızın bu disklerin dönüşüne bağlı olduğu mıknatıslanmış diskler kullanır. Öte yandan SSD’nin hareketli parçası yoktur. Veriler bellek modüllerinde saklanır ve bulundukları yerden bağımsız olarak çok hızlı bir şekilde erişilebilir.
SSD, 10 GB / sn’ye yakın hızları okur. Gördüğünüz gibi hiç de fena değil!
Dizüstü bilgisayarınıza büyük dosyalar, programlar ve yazılımlar indirirken, yüksek kapasiteyi işleyebilen ve yine de yıldırım hızıyla sağlayabilen bir depolama sistemine ihtiyacınız olacaktır.
Küçük bir not: Eğer seçtiğiniz ssd boyutu yeterli değilse ekstradan depolama alanı temin ettiğinizden emin olun. 1 TB Harddisk gibi
Dizüstü Bilgisayar Ekranı ve Grafikleri
Mühendisliğin özü yaratıcılıktır.
Öğrenciler dizüstü bilgisayarlarını grafik tasarlamak, yeni şeyler üretmek ve paylaşmak için kullanacaklar. Bu nedenle, yüksek kaliteli ekran ve grafiklere sahip olmak çok önemlidir.
Ancak, taşınabilirlik öğrenciler için önemli olduğundan, en büyük ekrana sahip bir dizüstü bilgisayara sahip olmak her zaman en iyi seçenek olmayabilir.
Hareketlilik ihtiyacını dengelerken; boyut, çözünürlük, ekran tipi ve grafik işlemciyi göz önünde bulundurmak gerekir.
Aşağıdakiler, optimum dizüstü bilgisayar ekranı ve grafikleri için dikkate alınması gereken üç temel özelliktir.
Çözünürlük
Çözünürlük, ekrandaki piksel sayısını ifade eder. Miktarlar, ekrandaki sayı sayısına göre ekran boyunca piksel sayısına göre listelenir.
Daha yüksek çözünürlük, ekrandaki görüntülerde daha fazla ayrıntı ve artırılmış çalışma alanı sağlar.
Bir mühendislik bilgisayarı için ideal miktar 1920 x 1080’dir. Bu ne kadar çok artarsa, fiyat etiketi de katlanarak artar. Mühendislik derslerinde kullanılan standart programlar için 1920 x 1080 yeterince iyi çalışacaktır.
Ekran Türü
Ekran tipi, LCD panel için kullanılan teknolojiyi (geçirgen, aktarıcı veya yansıtıcı) ve ayrıca ekran üzerindeki kaplamayı ifade eder. Her ikisi de görüntülerin nasıl göründüğünü etkiler.
İki ana ekran tipi TN ve IPS’dir. TN en sık kullanılan ve en ucuz olanıdır. En güçlü özelliği, en hızlı yenileme oranlarını sunmasıdır. Bu, TN’yi hızlı hareket eden görüntülerle uğraşan oyuncular arasında popüler bir seçim haline getirir.
Bununla birlikte, TN, açıların ve renklerin dar görüntülenmesine sahiptir, yani genel olarak daha az kapak görüntülenir.
IPS, içinden geçen ışık üzerinde daha iyi kontrole sahiptir. Bu nedenle TN’den daha yüksek renk ve izleme açıları sunar. Buradaki dezavantaj, IPS’nin daha yavaş yenileme hızları çalıştırması ve daha pahalı olmasıdır.
Mühendislik dizüstü bilgisayarları için, IPS genellikle daha iyi bir alternatif olarak kabul edilir. TN’den daha yavaş çalışmasına rağmen, günlük çalışma ve görüntü düzenleme için üstün görüntü kalitesi sunar.
Grafik İşlemci
Grafik işlemciye GPU veya grafik işlem birimi de denir.
Bu bilgisayar çipi, görüntülerin oluşturulmasını hızlandırmak için hızlı matematiksel hesaplamalar yapar. Basitçe söylemek gerekirse, bir GPU bilgisayarınızdaki görüntüleri manipüle etmenin etkili bir yoludur.
GPU, CPU ile birlikte çalışır -, bu sizin bilgisayar işlem biriminiz veya bilgisayarınızın beyinleridir. GPU, CPU’nun daha verimli çalışabilmesi için bazı görevleri CPU’nuzdan kaldırır.
Çekirdekler hakkındaki konuşmuştuk, bir dizüstü bilgisayar yalnızca CPU ile çalıştığında, bellek çekirdekleri aynı anda yalnızca küçük komut dizilerini işleyebilir. GPU ise yüzlerce çekirdekten oluşuyor. Bunun anlamı, dizüstü bilgisayarınızın daha hızlı ve daha etkili çalışacak olmasıdır.
Açıkçası, mühendislik alanında bu çok önemli bir özelliktir.
CPU’nun yanında GPU sunan bir dizüstü bilgisayar arayın.
Uzun Bir Garanti Süresi
Öğrenci olarak garantili bir ürün almanız şarttır. Kimse sırf onarım için yılda birkaç kez mağazaya gitmelerini gerektiren bir dizüstü bilgisayar satın almak istemez. Ve kabul edelim ki, dizüstü bilgisayarlar kampüste sürekli bir şekilde dolaşarak, sırt çantasından masaya transferle birlikte makul miktarda aşınma ve yıpranma alıyor.
İdeal olarak, 2 yıl garantili + bakım veren bir dizüstü bilgisayar bulun.
Karşılanabilirlik | Fiyat Performansı
bloombergHerkesin bildiği gibi öğrenci olmak kolay değil, zor zamanlarınız olabiliyor.
İşi bitiren bir dizüstü bilgisayar istiyorsunuz, ancak ekonomik bir fiyatı olsun istiyorsunuz. Bu konuda aslında yapabilecek pek bir şey yok gibi görünüyor zira son zamanlarda bilgisayar fiyatları aldı başını gitti ve biraz da zor iner gibi görünüyor. Yine de karamsarlığa kapılmanın lüzumu yok, bazı firmaların özel günler ve haftalar için indirimleri oluyor o günleri takip edebilirsiniz.
Bunu göz önünde bulundurarak, bütçenize göre dizüstü bilgisayar almaya çalışın.
Sonuç
Yukarıda tartıştığımız önemli özellikleri özetlemek adına kısa bir liste yaptım. Geçen sene bilgisayar alırken epey bir işime yaramıştı. Siz de hangisi fark etmeksizin bir mühendislik öğrencisi olarak bir dizüstü bilgisayar satın alırken aşağıdaki noktaları aklınızda bulundurun.
- Intel Core i7, yüksek hızlı bir işlemci için en iyi seçeneklerden biridir.
- i7 bulamazsanız bile en azından 8. nesil İntel Core i5 olduğundan emin olun.
- 4 çekirdekli bir dizüstü bilgisayar seçin.
- 16 GB RAM bellek için en iyi seçimdir.
- SSD (Solid State Drive) depolama açısından en iyisini sunar.
- Dizüstü bilgisayar ekranı ve grafiklerini seçerken, CPU ile birlikte iyi gitmesi için 1920 x 1080 çözünürlük, IPS ekran tipi ve bir GPU (Grafik İşlem Birimi) tercih edin.
- 2 yıl garanti ve hasar bakımı, idealdir.
Ve satın alınabilirlik söz konusu olduğunda, tüm üniversite birikimlerinizi sadece bu öğeye harcamamaya dikkat edin.
Umarım bu yazdıklarımın size bir faydası dokunur.
Herhangi bir sorunuz veya öneriniz varsa yorumlar kısmında bize sorun!