Hepimiz merak etmişizdir, ” Mısır Piramitleri Nasıl İnşa Edildi ”’ diye. Mısır Uygarlığının insanlık tarihine kazandırdığı Mısır Piramitleri hakkında çeşitli bilgiler vereceğiz.
Mısırlılar ölümden sonra yaşamı çok önemseyen bir toplum olmuşlardır. Yaşamdan ölüme geçişte çok önemli olduğuna inandıkları şeylere muazzam bir zaman ve kaynak ayırmışlardır. Çünkü onlara göre ölüm yaşamın sonu değil, terk edilen hayata benzer farklı bir hayata geçiş olarak görülmüştür.
Mısırlılar, insanlara yeni hayatlarına kadar eşlik edebilmek için, ölüleri genellikle son derece itinalı bir şekilde koruma altına alıyor ve onları zarif bir ritüelle uğurluyordu. Ölen kişinin bedenini mumyalıyor ve bu dünyada en sevdiği varlıklarla beraber gömüyorlardı. En başlarda büyük çapta görünen bu iş daha sonra devasa boyutlara taşınmıştır.
Mısır Piramitleri
Piramitlerin ilk versiyonları masbatalardır. Tek katlı ve ikizkenar yamuk şeklinde inşa edilen masbataların zemin katında ölen kişinin heykeli bulunurdu. Hediyeler ve adaklar bu heykelin önüne sunulurdu.
Mısırlılar MÖ 2700 civarlarında piramitler inşa etmeye başladılar. Bunun ilk aşaması da basamaklı piramitlerin inşasıydı. Bu basamakları oluşturmak için masbataları üst üste yerleştirmeye başladılar ve üst kısımlara gittikçe masbataların boyutlarını küçülttüler. Masbataları bu şekilde kullanarak kat sayısını arttırabilmişlerdir.
Giza’da Yer Alan Piramitler
MÖ 2500 civarında Giza’da inşa edilen piramitlerle Mısırlılar kendilerini aşmıştır. Taştan inşa edilmiş devasa boyutlarda olan bu piramitler, Nil’in batı yakasına yani ölümü sembolize den günbatımına doğru olacak şekilde konumlandırılmıştır. Bu piramitlere üç firavunun (Keops, Kefren, Mikerinos) isimleri verilmiştir.
Keops Piramidi
Üç piramit arasında en büyüğü olan Keops Piramidi 53.056 m² alana inşa edilmiştir. Tabanı tam karedir. Piramidin taban çevresini, yüksekliğinin 2 katına böldüğümüzde π(pi) sayısını vermektedir. Büyük piramidin inşasında pi sayısı henüz keşfedilmemiş olduğu için bu durumun bir rastlantı olması ihtimali yüksektir.
Büyük piramidin iç kısmında firavunun bedeninin ve değerli eşyalarının konulması için birkaç oda bulunur. Piramidin inşasında iç odalarda kırmızı granit, dış çekirdeğinde kireçtaşı kullanılmıştır.
Mısır Piramitleri Üzerindeki Eskime Ve Aşınmalar
Piramitler 4000 yıllık ömürlerinde yoğun bir eskimeye maruz kalmışlardır. Yapılar mühürlenmiş olsa da, mezar soyguncuları içeri girerek tarihi eserlerini birçoğunu çalmışlardır.
1222 yılında Kahire’de meydana gelen deprem, evlerde büyük hasarlara sebep olunca halk, evlerindeki delikleri yamamak için piramitlerden taş çalmış ve bunun sonucunda Büyük Piramit’in yüksekliği yaklaşık olarak 7 metre azalmıştır.