Mimarlık… Hakkında müspet veya menfi birçok şey duydunuz. Jürilerden önce uykuya hasret kalan öğrencileri, tasarım sürecinin meşakkatini, hatta bazen yeme-içme gibi temel ihtiyaçların önüne geçen mimarlığı sevenleri… Siz de sürdürülebilir bir hayat oluşturmak, şehirlerin problemi olan kentleşmeye bir nebze olsa katkıda bulunmak ya da kendi ofisiniz kurup bu işin nasıl yapıldığını çevrenize göstermek için geldiniz mimarlık fakültesine. Belki de buraya gelmeniz için bir neden yoktu ve ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Sizi buraya getiren hayaliniz olan mimarlık mesleğini yapmaktı. Her ne sebepten olursa olsun, kısa bir süre sonra teknikte, mühendislikte, çizimde ve problem çözümünde en iyilerin bulunduğu ortama ayak basmış olacaksınız. Gergin ve bir o kadar da heyecanlı yıllar sizi beklerken, belki de hayatınızın en güzel ve en zor anlarını yaşamaya hazır mısınız?
Bu kadar uzun bir girişten sonra sizlere mimarlık eğitiminde karşılaşacağınız zorluklara hazırlıklı olmanız için birkaç tavsiye… Bence dünyada mimarlık eğitimine benzer başka bir eğitim türü yoktur. Bu fikrime zaman ilerledikçe siler de katılacaksınız. Umuyorum ki buradaki tavsiyelerim sizlere rehber olur ve sizi mimarlık eğitimine hazırlar. Tavsiyelerim mimarlık eğitiminizi her ne kadar kolaylaştırsa da biliyorum ki deneyimleyerek öğrenmenin yerini tutamaz.
Hepinize keyifli okumalar ve başarılar!
- Derslere Mümkün Olduğunca Girmeye Çalışın
Mimarlık öğrencilerinin en zor ve en önemli dersleri stüdyo dersleri olduğu için genellikle diğer derslere pek girmezler. Böyle yaparak hem kendinizi stüdyodan ayrı tutarak iş yoğunluğu arasında bi nebze dinlenme zamanı bırakmıyorsunuz hem de sizlere mesleki gelişiminizde faydalı olacak dersleri kaçırarak derslerin hocalarına saygısızlık yapmış olursunuz.
- Düzenli Bir Uyku Düzeniniz Olsun
Biliyorum düzenli uymak mimarlık öğrencisi için biraz zor bir durum. Çünkü jüri tarihleri yaklaştığı vakit sabahlara kadar çalışmalar da artıyor. Ancak düzgün bir çalışma yöntemi ve zamanında sıkı çalışmayla sabahlamaların önüne geçilebilir. Her ne kadar sıkı çalışsanız da bazen sabahlamak kaçınılmaz olabilir ancak bu durumu sürekli hale getirmemeye çalışın.
- Israrcı Olun, Vazgeçmeyin
Şu an bilemeyebilirsiniz ama mimarlık eğitiminde hayal kırıklığı çok olacaktır. Her hayal kırıklığında bu bölümü neden seçtim diye kendinizi sorgulayabilirsiniz ama eğer mimarlığı gerçekten seviyorsanız daha müspet düşünmeye çalışın ve vazgeçmeyin.
- Rekabetçi Olmaktan Kaçının
Hangi bölüm olursa olsun okul öğrenmek üzere kurulu, ilerde meslektaşınız olacak olan arkadaşlarınızı alt etmek için değil. Projenizi tasarlarken yaptığınız proje ile arkadaşınızın projesini karşılaştırmak hem uygun değil hem de tehlikeli.
- Mümkün Olduğunca Çok Soru Sormaya Çalışın
Büyük olasılıkla ilerde böyle bir eğitim çevresinde bu kadar çok entelektüelle çevrili bir ortamda bulunmayacaksınız. Bundan dolayı bu ortamdan olabildiğince istifade etmeye çalışın. Ama bunu yaparken de sürekli sorarak da insanları bıktıracak duruma getirmeyin.
- Kafanız Dinç Olsun ve Sağlıklı Olmaya Çalışın
Mimarlık belki de en stresli bölüm diyebilirim. Ama ne yaptığını bilmeyerek çılgın gibi çalışmaktansa, yapılması gerekenlere gücü yetecek bir öğrenci olmaya çalışmak sizlerin hem sağlığınızı korur hem de kafanız dinç olur.
- Arkadaşlarınızla İletişim Ağı Kurun
Bu iletişim ağında en iyi kaynağınız tabiki de arkadaşlarınız olmalı. Onlarla ders dökümanları paylaşabilmek, birbirinizden haberdar olmak vb. için WatsApp grubu kurabilirsiniz mesela. Eminimki bu paylaşma duygusu sizlerin işinizi hafifletecektir.
- Araştırmalarınızı Sınıflandırın
Herkesin malumu olduğu üzere teknoloji çağında yaşıyoruz. Bu sebepledir ki internet ortamında ulaşabileceğiniz bilgiler aşırı ve ezici bir çoğunlukta. Ancak yaptığınız araştırmalarınızı bir süzgeçten geçirip kategorilere ayırdığınız vakit istediğiniz sonuca daha kolay ulaşabilirsiniz.
- Şimdiden Kendi Kütüphanenizi Ouşturun
Kendi okulunuzun hatta diğer okulların kütüphanesinde ki kitapları ve dergileri inceleyin. İlginizi çeken internet sitelerini takip edin.( Sanal Şantiye’nin sosyal medya hesaplarını takip etmenizi tavsiye ederim.) Sadece kendi mesleğinizle ilgili kitapları değil diğer kültür kitaplarını da okuyun ki kendinizi kişisel anlamda geliştiresiniz.
- Sosyal Aktivitelere Katılın
Sürekli derslere çalışarak kendinizi tek tip insan yapmayın. Bazen de kafanızı dağıtmak ve rahatlamak için sosyal bir aktivite yapın. Mesela bi haftasonu sinemaya gidebilirsiniz veya arkadaşlarınızla halı saha maçı yapabilirsiniz. Seçenek çok, siz yeter ki kendinizi rahat hissedin.
- Kırtasiye Alışverişlerine Dikkat!
Ders hocalarınız sizlerden derse gelirken cetveller, kalemler, boyalar, defterler veya pahalı mimari kaynak kitaplarla gelmenizi isteyebilir. Mimarlık masrafı en çok olan lisans bölümlerinden biri. Bu sebeptendir ki alışveriş yapmadan önce biraz bekleyin ve titiz bir araştırma yapın. Hangi malzemeleri daha çok kullanacağınızı belirleyin ve ilk önce o malzemeleri almaya çalışın. Sonuçta siz öğrencisiniz, iktisatlı olmak zorundasınız.
- Yemek Yapmayı öğrenin!
Kendi yemeğinizi kendinizin yapması size çok şey katacaktır. En basitinden paradan tasarruf etmiş olacaksınız.(tabi bu durum evde kalanlar için) Önceden yemeğinizin hazır olması özellikle de jüri zamanlarında size para ve zaman kazandıracaktır. Ki mimarlık öğrencisi için jüri günleri en önemli şey zaman olacaktır. İkinci yazımı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Diğer yazımda görüşmek üzere. Hoşcakalın.
İsmail AKKAN
Başkent Üniversitesi-Mimarlık