Atomium’dan bahsetmeden önce gelin 2 sene önce ülkemizde de sürekli adını duyduğumuz EXPO nedir ona bir bakalım.
Expo dilimizde ”sergi” anlamına gelen exposition kelimesinin kısaltılmışıdır. Yapılan ülkede geçici fuarlar kurulur, aylar süren sergiler ve etkinlikler yapılır. Her ülke kendi kültürel özelliklerine göre bir tema belirler ve bir çok ülkeden insan bir araya gelir. EXPO’ların ortak hedefi dünya halk halklarını bir araya getirerek yeniliği, değişimi, ve bilinçlenmeyi aktarmak ve deneyimleri paylaşmaktır. EXPO’16 ülkemizde Antalya’da düzenlenmiştir.
Atomium
1958 yılında Brüksel’de gerçekleşecek olan dünya fuarı (EXPO’58) için Andre Waterkey tarafından tasarlanmıştır. Yapı demir kristalinin 165 milyar defa büyütülmüş bir gösterimidir. Yapımı 6 ay sürmüştür. Yapıldığı dönem göz önüne alındığında çağının ilerisinde oldukça modern ve farklı bir yapıdır.
Boyutları:
- Yükseklik: 102m
- Küre sayısı: 9
- Tüp sayısı: 20
- Kürelerin çapı: 18m
- Tüplerin çapı: 3.30m
- Tüplerin uzunluğu 23-26m
- Taban fuarının çapı: 26m
- Toplam ağırlık (1958): 2,400,000kg
- Toplam ağırlık (2006, restorasyon):2,500,000kg
Fuar sonrası kaldırılması planlanan yapı, gösterilen büyük ilgi sebebiyle kalıcı hale getirilmiş ve yıldan yıla Brüksel’in ikonu durumuna gelmiş.
Atomium yapılışı amacıyla insanlık için daha iyi bir yaşamı, yeniliği, modern ve teknolojik bir geleceği, uluslararası barışı hem teknik hem de bilimsel olarak sembolize eder.
Küreler arasında yürüyen merdivenle ulaşım sağlanıyor. En tepedeki küre yemek yemek ve manzarayı izlemek için tercih ediliyor. Atomium’un yaratıcısı André Waterkeyn’in vefatından sonra en tepedeki bu küreye onun adı verilmiştir. Kalan kürelerden 4’ü daha ziyarete açıktır. 3 küre özel günlerde kullanılması için sergilere ve 1 kürede etkinlikler için çocuklara ayrılmıştır. Geri kalan 3 küre ise dikey desteğin olmaması sebebiyle teknik alan olarak belirlenmiş ve halka kapatılmıştır. Bir özelliğide içerisinde bulunan asansörün oldukça hızlı olmasıdır(saniyede 5m yükselir)
kaynak: http://atomium.be/