Boş vakitlerinizde eğlenmek, bir konu hakkında fikir edinmek, el becerilerinizi geliştirmek ve inşaat sektöründen haberdar olmak için genellikle bilgisayarı kullanırsınız. Tabi bunları yapabilmek için sabit bir noktada olmalısınız veya 15-16 inç genişliğindeki bilgisayarları yanınızda taşımalısınız. Bu da hayli meşakkatli bir iş olsa gerek. Ama yapılan bu işlerin bir çoğunu bu kadar zahmete katlanmadan tek tıkla telefonunuzdan da yapabilirsiniz…
Bu yazı, daha önce aynı başlıkla yazılan yazının birkaç mobil uygulama eklenmiş güncel halidir. Bu uygulamalar sayesinde inşaat sektöründe neler olup bittiğinden haberdar olabilir, mesleki açıdan kendinizi geliştirebilir, ilginç olay ve fotoğraflara bakabilirsiniz. Sizler de faydalı olacağını düşündüğünüz uygulamaları yorum olarak yazarsanız listemi tekrar güncelleyebilirim.
1.) Sanalsantiye.com
İnşaat sektörünün internetteki bilgi kaynağı olan ve yaklaşık 400.000 takipçisi bulunan Sanal Şantiye’nin mobil uygulaması hem Android hem de İos uygulama merketinde mevcuttur. Mobil uygulamamız sayesinde inşaat mühendisliğinin yanı sıra; mimarlık, iş güvenliği, kişisel gelişim gibi alanlarda da yazarlarımızın yazdıkları yazılara ulaşabilirsiniz. Kuruluşundan bu yana hem web sayfası hem de sosyal medyada etkin olan Sanal Şantiye Facebook’un en büyük İnşaat Mühendisliği sayfasının yöneticiliğini de yapmaktadır. İnşaat sektörünü yakından takip etmek ve olup bitenlerden haberdar olmak için uygulamamızı yüklemenizi tavsiye ederim.
Android’den indirmek için tıklayınız.
İOS’dan indirmek için tıklayınız.
2.) BIMx – BIM eXplorer
Özellikle ArchiCAD kullanan mimarlar için faydalı bir uygulama. Uygulamanın ücretsiz sürümü olduğu gibi pro ürümü de mevcut.
Android’den indirmek için tıklayınız.
İOS’dan indirmek için tıklayınız.
3.) Pinterest
Pinterest adını duymamış olabilirsiniz. Zira son dönemde popüler olan uygulamalardan bir tanesi. Özellikle mimarlık öğrencisi arkadaşların çok işine yarayacağı bir uygulama. Her ödevden, maket yapımından, proje aşamasından önce açıp fotoğraflara bakabileceğiniz ve destek alabileceğiniz faydalı bir uygulama. Sadece mimarlık değil her türlü konu hakkında arama yaptığınızda o konu ile ilgili fotoğraflara ve fikirlere ulaşabilirsiniz. Ayrıca bir proje hakkında fikir bulmakta ve hayal etmekte zorlanıyorsanız bu uygulama tam size göre.
Android’den indirmek için tıklayınız.
İOS’dan indirmek için tıklayınız.
4.) Sun Seeker
Sun Seeker biraz farklı bir uygulama. Bu uygulama size güneşin gün içindeki hareketleri hakkında bilgi veriyor. Mesela ev alırken sadece emlakçının verdiği bilgilerle yetinmeyerek bu uygulama sayesinde evin konumuna göre gün içinde güneşin hareketlerini aylara nispetle inceleyebileceksiniz.
Android’den indirmek için tıklayınız.
İOS’dan ücretli olarak indirmek için tıklayınız.
5.) Yapı Dergisi – YEM
Yapı-Endüstri Merkezi tarafından yayınlanan Yapı Dergisi, bir mimarlık kültürü dergisi. İçerik olarak Yapı Dergisi’nde çevre, şehircilik, mimarlık kuramı ve tarihi, proje-uygulama, teknoloji ve malzeme, endüstri tasarımı ve sanat konuları geniş bir yelpazede ele alınıyor. Her ay dergi almak istemeyenler için çok kullanışlı bir sanal dergi diyebilirim.
İOS’dan indirmek için tıklayınız.
6.) Architects Choice
Mimarlar için tasarım yapmak bir projenin belki de en zor yanıdır. Bazen öyle bir hale alırki projeler son güne kalır. İşte böyle bir durumda bu uygulama size yardımcı oluyor. Bu uygulama mimarlar için önde gelen ürün ve teknoloji dergisidir. Architects Choice ile her konuda fikir alabilir ve en son mimari haberleri, ürün ve trendleri takip edebilirsiniz. Hatta bu fikirlerden ilham alarak projenize buna göre şekillendirebilirsiniz.
Android’den indirmek için tıklayınız.
İOS’dan indirmek için tıklayınız.
7.) Yıldız Mimarlık Sözlüğü
Mimarlık, Şehir Bölge Planlama, İç Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, İnşaat Mühendisliği ve daha pek çok alanı kapsayan güncel yapı sözlüğüdür. Tamamen çevrim dışı olduğu için internet bağlantısı gerektirmez. Uygulamada yaklaşık 8000 maddelik sözlükte, kelimelerin açıklamaları da mevcuttur. Özellikle öğrenci arkadaşlara faydalı olacağını düşünüyorum.
Android’den indirmek için tıklayınız.
8.) Planner 5D – Home & İnterior Design Creator
Teknik olarak altyapısı cok iyi olmasa da bu uygulama sayesinde 2D ve 3D modları kullanarak güzel ve gerçekçi iç ve dış tasarımları üretebilirsiniz.
Android’den indirmek için tıklayınız.
9.) Mühendis Beyinler
Mühendis Beyinler Blog ve Mühendis Beyinler Forum uygulamasıdır. Farklı mühendislik alanlarında okuyan lisans öğrencileri tarafından kurulan Mühendis Beyinler sitesinde literatüre uygun özgün makaleler, eğitim videoları ve mühendislik destek hizmetleri bulunmaktadır. Sadece inşaat mühendisliği değil her mühendislik alanı olduğu için ilginizi çekeceğini düşünüyorum.
Android’den indirmek için tıklayınız.
10.) Floor Plan Creator
Bu uygulama ile detaylı ve hassas kat planları oluşturabilir ve 3D olarak bunlara bakabilirsiniz. Evinizin için mobilya tasarımları bile ekleyebilirsiniz. Bu uygulamayı basit arayüzüne sahip olması ve modern görünüme sahip tasarımlar yapabilmek adına tavsiye ederim.
Android’den indirmek için tıklayınız.
11.) Mekorama
Mekorama bilgi alabileceğiniz veya haber okuyabileceğiniz bir uygulama değil. Tam tersine bir tür hafıza oyunu. Oyunda henüz inşaat halinde olan bir bina var ve üstünde değişik şekillerde engeller bulunmakta. Oyunda amaç küçük bir robot karakteri belirlenen yere binanın içinden taşımak. Her oyunda olduğu gibi bu oyunda da level ilerledikçe yapmanız gerekenler zorlaşıyor. Hem keyifli hem de zihinsel anlamda sizi yoracak bir oyun arıyorsanız Mekorama tam size göre.
Android’den indirmek için tıklayınız.
İOS’dan indirmek için tıklayınız.
12.) Magic Plan
En pratik mimari uygulamalar arasında yer alan bu uygulama ile birlikte bir odayı ölçebilirsiniz. Odaları ölçmek için pratik bir avantaj sunan bu uygulama ile birlikte kat planlarını da oluşturabilirsiniz.
Klasik rölve alma işlerini pratikleştiren bu uygulama ile ölçü almak ve çizime aktarmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Magic Plan ile kat planları yapabilirsiniz. Bu uygulama ile odalarınızı ölçebilir ve sadece resim çekerek kat planlarını çizebilirsiniz.
Bu uygulamanın ücretsiz olması ise uygulamaya erişimin kolay olmasını sağlamaktadır.
Android’den indrimek için tıklayınız.
İOS’dan indirmek için tıklayınız.
13.) AutoCad – DWG Viewer & Editor
AutoCAD’in resmi mobil uygulamasıdır. Bu uygulama AutoCAD çizimlerinizi istediğiniz zaman, istediğiniz yerde, mobil aygıtlarda görüntülemenizi, oluşturmanızı, düzenlemenizi ve paylaşmanızı sağlayan bir DWG uygulamasıdır. Uygulama, sürekli bir iş akışı sağlamak için bilgisayarınızda AutoCAD veya AutoCAD LT ile çalışır. Hatta internet bağlantısı olmadan çevrimdışı çalışabilirsiniz. Mimarlar, inşaat mühendisleri, saha teknisyenleri için ideal bir uygulama.
Android’den indirmek için tıklayınız.
14.) Architicket
Architicket, inşaat ve tesis yönetiminde görev oluşturmaya, hata veya kusurları plan üzerinde göstererek konum karışıklıklarının önlenmesine ve fotoğraf ile kayıt altına alınmasına yarayan, aynı zamanda üretkenliği ve etkili çalışmayı arttırarak kalite kontrol sürecini hızlandıran akıllı bir uygulamadır. Architicket ile müteahhitler, proje yöneticileri, mühendisler, mimarlar, alt yükleniciler, tesis yöneticileri ve bağımsız çalışanlar her zaman işlerinin başında olabilecek, zamandan (haftada 4-6 saat) ve bütçeden kazanım sağlayarak istedikleri iş kalitesine ulaşabilecekler.