MİM-DER Başkanı Hamza Can;
“Yap-Sat Müteahhitleri Vur Abalıya’da Döndü”
Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİM-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Can, yap-sat müteahhitlerini disiplin altına alma adına çıkarılan son yönetmeliklerin, konut piyasasını alt üst ettiğini, inşaat firmalarının yüzde 90’ının piyasadan çekilmek zorunda kaldığını söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Yapı Sahipleri ile Yapı Denetimi Hizmet Sözleşmesi İmzalayacak Yapı Denetim Kuruluşlarının Elektronik Ortamda Belirlenmesine yönelik yönetmeliğinin yap-sat müteahhitlerinin belini kırdığını ifade eden Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, “Sistem işi yapanı, üreteni cezalandırıyor. Müteahhitler yaptıkları evi satarken serbest piyasa kuralları işliyor, talep olmadığında gerekirse zararına ev satıyor. Buna karşılık işi yaptırırken fiyat kırımı oluyor diye, yapı denetim firmaları lehine havuz sistemi oluşturuluyor, kotalar konuluyor. Serbest piyasa kuralları yerine katı devletçi kurallar devreye giriyor” dedi.
MÜTEAHHİT GEREKİRSE ZARARINA EV SATIYOR
Türkiye’de son yıllarda yapılan binaların her açıdan sağlam ve sağlıklı olduğunu ifade eden MİM-DER Başkanı Hamza Can, “Hem müteahhit hem yapı denetim firmaları hem de belediyeler görevlerini eksiksiz bir şekilde yürütmektedir. Bunun sonucunda depreme dayanıklı, çevreci, estetik binalar üretilmeye başlandı. Bize, 1999 yılında sonra yapılan binalardan yıkılan bir tane örnek göstersinler. Müteahhitler yaptıkları evleri serbest piyasa kurallarına göre inşa etmekte, talebe göre de satmaktadır. Piyasada kriz olduğunda, faizler yükseldiğinde, maliyetler yükseldiğinde müteahhitlerimiz çok zor durumda kalmaktadırlar. Sıkıntıları aşabilmek için fiyatları kırmakta, gerekirse zararına ev satmaktadır” şeklinde konuştu.
Kamunun kendi işleyişi içerisinde inşaat işlerinde ihale yöntemini yürüttüğünü ve en yüksek kırımı yapan firmaya iş verdiğini sözlerine ekleyen Hamza Can, “Fakat Devlet, iş yapı firmalarının, yapı denetim firmaları ile anlaşması ve kırım söz konusu olduğunda bu duruma karşı çıkıyor. Bunu anlamak mümkün değil” dedi.
YAPI DENETİM FİRMALARI KAPISINA KİLİT ASIYOR
Yap-sat müteahhitlerinin vasıfsız işçilere, taşeronlara, mühendislere, mimarlara ve malzeme üretenlere iş verdiğini belirten Hamza Can, “Yapı Denetim firmaları lobi faaliyetlerini iyi yürüterek yönetmeliği değiştirdiler. Şimdi müteahhit, yapı denetimi firmasını seçerken kura sistemine geçildi. Daha önce yap-sat müteahhitleri ile yapı denetim firmaları arasında olan kırım da ortadan kaldı. Sonuçta yapı denetim firmaları kâra mı geçti? Her geçen gün artan konut maliyetleri sebebiyle vur abalıya dönen yap-sat müteahhitlerinin yüzde 90’ı piyasadan çekilmek zorunda kaldı. Sonuç olarak yapı denetim firmaları da kapılarına kilit vurmak zorunda kaldı ve on binlerce mühendis, mimar ve tekniker işsiz kaldı” ifadelerini kullandı.
İŞSİZLİĞİ TETİKLİYOR
Yap-sat müteahhitlerine yönelik çıkarılan son yönetmeliğin de ağır şartlar getirmesi sebebiyle inşaata yönelen girişimcilerin artık pes ettiğini kaydeden Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, “Yapı denetiminde havuz sisteminde vazgeçilip eskiye döndürülmezse, yapı müteahhitleri yönetmeliği yumuşatılmazsa yakın bir gelecekte ucuz konut sahibi olmak hayal olur. TOKİ’ye yönelinirse, bu sefer de belediyelerin ve kamu maliyesinin gelirleri kesilir. Ayrıca vasıfsız işçiler, taşeron firmalar, inşaat malzemesi üreten firmalar da büyük darbe yer. Deprem riskinin olduğu yerlerdeki dönüşüm sekteye uğrar. İnşaat sektöründeki daralma bu sonuçları bize şimdiden göstermiştir” diyerek açıklamasını tamamladı.