Metilen Mavisi Deneyi Nedir?
Metilen Mavisi deneyi, ince agrega içindeki kil miktarı hakkında boya absorbsiyonu yardımıyla fikir verebilir. Metilen mavisi çözeltisi, su içerisindeki deney numunesinden oluşan süspansiyona arka arkaya ilave edilir. Boya çözeltisinin deney numunesi tarafından adsorpsiyonu, çözeltinin her ilavesinden sonra süzgeç kağıdında bir leke deneyi yapılarak serbest boyanın varlığının belirlenmesiyle kontrol edilir. Serbest boyanın varlığı teyit edildiğinde, metilen mavisi değeri hesaplanır ve deneye tabi tutulan agreganın kilogramı başına adsorplanan boya, gram cinsinden ifade edilir.
Metilen Mavisi Deneyi Yapılışı
- Laboratuvar numuneleri 0-2 mm tane büyüklüğüne sahip 200 gr’lık agregalardan oluşur. Deney numunesi 110±5°C’lik etüvde sabit ağırlığa gelinceye kadar kurutulur ve soğumaya bırakılır.
- 500±5 ml’lik damıtık veya demineralize su behere konur, kurutulmuş deney numunesi behere ilave edilir ve karıştırıcının pervanesi tabana değmeyecek şekilde ayarlanır.
- Süzgeç kağıdı, yüzeyinin büyük kısmı herhangi bir yere temas etmeyecek şekilde uygun bir destek üzerine yerleştirilir.
- Süspansiyon, 600±60 devir/dakika hızda 5 dakika karıştırıldıktan sonra behere 5 ml boya çözeltisi ilave edilir ve beherdeki malzeme 400±40 devir/dakika hızda en az 1 dakika karıştırılır ve süzgeç kağıdı üzerinde leke deneyi yapılır.
- Leke deneyinde, her boya ilavesinden sonra bir çubuk yardımıyla süspansiyondan bir damla alınarak süzgeç kağıdı üzerine bırakılır. Islak bölgede, yaklaşık 1 mm’lik açık mavi bir halka içeren halenin birikinti etrafında meydana gelmesi durumunda deney pozitif kabul edilir.
- Kil minerallerinin boya adsorpsiyonu geç tamamlandığından, leke deneyi daha fazla boya çözeltisi ilave edilmeksizin 1 dakika aralıklarla 5 dakika süreyle tekrarlanarak dönüm noktası tayin edilir.
- 5 ml’lik boya çözeltisi ilavesinden sonra hale belirmezse tekrar 5 ml boya ilavesi yapılır ve deney tekrarlanır. Bu işlem hale belirinceye kadar devam eder. Hale görüldükten sonra boya ilavesi yapılmaksızın karıştırmaya devam edilir ve 1 dakika aralıklarla leke deneyleri yapılır.
- 0-2 mm tane büyüklüğü aralığının kilogramı başına tüketilen boyanın gram cinsinden ifadesi olan metilen mavisi değeri (εB) aşağıdaki eşitlik ile hesaplanır:
MB = (V1 / M1 )×10
V1: İlave edilen boya çözeltisinin toplam hacmi (ml)
M1: Deney numunesinin kütlesi (gr)