Bu yazımızda mesnet kavramını ve mühendislikte karşımıza çıkan mesnetleri sizlerle beraber inceleyeceğiz.
İçindekiler
Mesnet Nedir?
Bir sistemin genel olarak yatay ve düşey doğrultuda ötelenme ve dönme hareketlerini yapmasını engellemek üzere sabit, hareketli veya ankastre biçimde bulunan elemanlara “mesnet” adı verilir.
Bir mesnet, bir doğrultuda ötelenmeyi engelliyorsa, cisim üzerinde o doğrultuda bir kuvvet ortaya çıkar. Aynı şekilde, dönmeyi engelleniyorsa, cisim üzerinde kuvvet çifti momenti ortaya çıkar.
Sabit Mesnet
Tek noktada sabitlenmiş mesnetler yatay(Fx) ve düşeyde(Fy) olacak şekilde iki reaksiyon verir. Bunun sonucu olarak iki yönde harekete engel olur. Sabit mesnetle elemanın, dış ortama deplasman yapmayıp, serbestçe dönebilecek şekilde bağlandığını görürüz.
Hareketli(Kayıcı) Mesnet
Hareketli mesnetlerde cisim, dış ortama serbestçe dönebilecek ve bir doğrultuda serbestçe hareket edebilecek şekilde bağlanır. Mesnette, hareket ettiği yönde reaksiyon kuvveti oluşmayacaktır.
Ankastre Mesnetler
Ankastre mesnetle eleman, deplasman ve dönme yapmayacak şekilde sonsuz rijit bir ortama bağlanmış olur. Bu durumda elemanda X ve Y yönünde kuvvetler ile Z yönünde moment etkisi oluşacaktır. Oluşan kuvvetleri Fx ve Fy olarak adlandırabiliriz.
Pandül Ayaklar
Üzerine kuvvet etkimeyen iki ucu mafsallı çubuklardır.
Elastik Ankastre Mesnetler
Dönmeye karşı ve çökmeye karşı olmak üzere iki sınıfa ayrılırlar. Dönmeye karşı olanlar, momentle orantılı olacak şekilde bir miktar dönme yaparlar. Çökmeye karşı olan mesnetlerde ise kuvvet etkiyen mesnette bir miktar çökme meydana gelmektedir.