MENDİREK VE LİMAN TASARIMI
Hidrolik bitirme tezimi sizlerle Sanal Şantiye farkı ile paylaşmak istiyorum. Umarım sizlere de bir faydası dokunur. Aşağıdaki linkten tezime ulaşarak indirebilir ve okuyabilirsiniz.
BÖLÜM I
1. LİMANLAR VE DİĞER KIYI TESİSLERİ
1.1. Liman Tesisleri – Liman ve Limanı Oluşturan Yapılar
Gemileri dalga, akıntı ve rüzgar gibi hava ve deniz etkilerinden koruyan, yükleme/boşaltma yapabilmeleri için çeşitli tesisleri olan, su ve kara alanları olan limanları başka bir tanımla da ifadelendirecek olursak; gemilerin yanaşabilmesi için yeterli derinliğe sahip su alanı ile bu alana bağlı kara sahasında, elleçleme gibi faaliyetlerin yanı sıra gümrük, ambar, depo ve hizmet tesislerinin bulunduğu alandır da denilebilir. Limanlar, yüklerin toplanıp denizaşırı pazarlara gönderilmesi ve yine bu pazarlardan getirilen yüklerin ard bölgeye (hinterlanda) dağıtılmasını sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunur.
Deniz taşımacılığı; büyük miktardaki yüklerin bir defada taşınması imkanının olması, hava taşımacılığına göre 14, kara taşımacılığına göre 7 ve demiryolu taşımacılığına göre de 3,5 kat daha ucuz olması sebebiyle dünyada en fazla kullanılan taşımacılık sistemidir
Liman, içinde yüklerin (kargonun) gemilere yüklendiği ve/veya boşaltıldığı, gemilerin sıralarını beklediği ya da beklemelerinin istendiği veya beklemek zorunda bırakıldığı yerleri de içeren bir terminal ve bir alan (saha) olarak tanımlanmaktadır. Çoğunlukla diğer ulaştırma biçimlerine yönelik olanakları da olup, bu özelliği ile ulaştırma modları arasında bağlantı sağlar.
Liman
Liman, içinde yüklerin (kargonun) gemilere yüklendiği ve/veya boşaltıldığı, gemilerin sıralarını beklediği ya da beklemelerinin istendiği veya beklemek zorunda bırakıldığı yerleri de içeren bir alan (saha) anlamına gelir.
Liman, sahil ve suyollarından yük ve yolcu deniz taşımacılığına olanak sağlayan yerdir. Liman ulaşım ağında, konumsal ağ sistemi ve bağlantılarıyla vuku bulan yolcu ve yük taşımasında bir düğümdür (ağdır).
Liman veya deniz terminali, denizden uzak yerlerden tren, karayolu, iç suyolu ve boru hattıyla taşınan yüklerin, yük aktarımına olanak sağlamak için planlanır, tasarlanır.
Limanlar; altyapı ve üstyapı tesisleri, yükleme-boşaltma-istifleme ve destek birimleriyle değişik tip ve büyüklükteki gemilere, yük ve yolcuya hizmet veren, gemilerin güvenle seyredebileceği, demirleyebileceği, yeterli su derinliği olan hava ve deniz etkilerinden korunmuş alanlardır.
Küreselleşme ile birlikte lojistik gereklilikler limanların da tedarik zincirinin bir parçası olmasını gerektirmiştir. Limanlarda gerçekleştirilen ‘’katma değerli hizmetler’’ katma değerli lojistik ve katma değerli faaliyetler olarak iki şekilde ele alınabilinir. Katma değerli lojistik; yükleme/boşaltma, iç dolum/boşaltım, dökme depolama, tank depolama, genel depolama, soğuk depolama gibi genel lojistik hizmetlerdir. Konteyner tamir ve bakım, kamyon tamir ve bakım faaliyetleri, park etme faaliyetleri, gümrük faaliyetleri, treyler kiralama, emniyet-güvenlik hizmetleri, bilgi ve iletişim gibi işler ise katma değerli faaliyetlerdir.
Büyük gelir ve istihdam kaynağı olarak ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan limanlar ülkelerin dünyaya açılan kapılarıdır. Önceleri sadece gemilerin barınma yeri olan limanlar, günümüzde gelişen teknoloji ve artan, çeşitlenen talep yapıları sebebiyle hizmet üreten merkezler konumuna dönüşmüşlerdir. Bir limanın iş yapma gücü; sadece gelgit, rüzgar, akıntı gibi doğal etkilere karşı korunmuş olması yetmemekle, iyi bir hinterlanda (art bölgeye) sahip olmasına da bağlıdır.
Limanlardaki tesisler; altyapı tesisleri, üstyapı tesisleri ve destek sistemleri olarak sınıflandırılır. Bu sınıflandırmada yer alan tesisler işlevsel olarak da farklılaşmıştır.
Tezin tamamını aşağıdaki drive linkinden indirebilirsiniz…
https://drive.google.com/open?id=1OsjRooBlCnVZcrpqCt3PWy8xNSzbEtBB
Orhan BİLGİ