Bir düşünür ve yogi olan Sri Aurobindo Ashram’ın annesi tarafından Auroville kasabasının merkezinde kurulan Matrimandir, benzersiz mimarisi ve tarihi ile dünyanın her yerinden ilgi görmektedir.
Matrimandir’in inşası, 1971 yılında temelinin atılmasından 2008’de tamamlanmasına kadar 37 yıl sürmüştür.
‘’Şehrin ruhu’’ olarak adlandırılan tapınak, yeni bir bilincin doğuşunu simgeleyen, topraktan çıkıyormuş gibi görünen altın küresel bir yapıya sahiptir.
Jeodezik bir geometriye sahip olan yapı, onu çevreleyen 12 yaprak ile birlikte çiçek açmış bir nilüfer görünümüne kavuşmuştur. Yapıda çok sayıda altın disk kullanılması güneş ışığının yansıtılmasını ve yapıya eşsiz bir parlaklık kazandırılmasını sağlamıştır.
Merkezi kubbenin içinde iç oda olarak bilinen bir meditasyon salonu bulunmaktadır. Matrimandir’in yapısını destekleyen ve iç odayı taşıyan dört ana kolon yer almaktadır. Bu kolonlar pusula yönlerine göre yerleştirilmiştir.
Kürenin inşasından önce temel üzerine 10 metre yüksekliğinde, çapı 24 inç olan 430 kg ağırlığa sahip iskele boruları sabitlenmiştir. Bu aşamadan sonra ilk levha yerleştirilmiştir.
Yapı iskeleti, farklı boyutlarda 1200 prekast ferroçimento üçgen elemandan oluşturulmuştur. Bu iskeletin iç ve dış kaplamaları sırasıyla renkli cam ve ferroçimentodan yapılmıştır. Bu tabaka yapı iskeleti için koruyucu bir görev üstlenmektedir.
Kubbe yapısının tamamı dört kolon tarafından desteklenmektedir ve tabanda bir halka kiriş ile bağlanmaktadır. Halka kiriş, yapıyı stabilize eden yatay kuvvetlerin iletimi açısından oldukça önemlidir.
Kubbenin kıvrımlı şeklini koruması için yapının tepesinde de benzer bir halka kiriş bulunmaktadır. Ayrıca kolonlar tüm yapısal yükü taşıdıkları için yanal stabilite sağlamak amacıyla çapraz destek elemanları kullanılmıştır. Üst halka kirişinin imalatından sonra iç oda olarak bilinen meditasyon salonu inşa edilmiştir.
İç odada her biri 830 kg ağırlığında ve 8.65 metre yüksekliğinde olan 12 adet galvanizli çelik kolon bulunmaktadır. Bu kolonlar öyle bir şekilde inşa edilmiştir ki, odanın içerisinde 1000 adet sütun bulunduğu yanılsamasını sağlamaktadır. Sütunlar inşa edilmesinin ardından en az 15 kez beyaz boya ile boyanmıştır. Bu sütunlar odanın ortasında bulunan ‘’Anne’nin Sembolü’’nü çevrelemektedir.
Meditasyon odasının merkezinde 70 cm çapında, dünyanın en büyük optik olarak mükemmel cam küresi bulunmaktadır. Kristal olarak bilinen bu cam küre, meditasyon alanına hoş bir ambiyans sağlamakta ve odayı aydınlatmaktadır. Odayı aydınlatması bir heliostat ve yakınsak mercek yardımıyla sağlanır. Heliostat güneşi takip ederek tek bir güneş ışınını aynaya yansıtır ve ışık, bu aynadan da kristal kürenin merkezine yansır. Kristal daha sonra odaklanmış güneş ışınını tekrar yayar ve tüm odayı aydınlatmış olur. Böylece Matrimandir’de hiçbir yapay ışık kullanımına gerek duyulmaz.
Matrimandir’in dış cephesinde 2.3 ve 1.5 metre çapında altın kaplama diskler kullanılmıştır. Bu diskler paslanmaz çelikten üretilmiştir ve cephede 1415 adet bulunmaktadır. Diskler, 85x85mm boyutunda altın yapraklar ile kaplanmıştır.
Kaynakça
https://theconstructor.org/architecture/matrimandir-construction-features/60491/
https://www.auroville.com/about-matrimandir