Haftanın 5 günü, her gün 8 saatten fazla masa başında oturmak sağlığınıza büyük zararlar verebilir. Ancak bütün gün masabaşı bir işle uğraşıyor olmanız sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olamayacağınız anlamına gelmiyor. Şimdi gelin hep beraber sağlıklı kalmanıza yardımcı olacak 8 tavsiyeye göz atalım.
1. Sağlıklı bir kahvaltı yapın
Gününüze sağlıklı bir kahvaltı ile başlayın. Hepimizin bildiği gibi kahvaltı günün en önemli öğünlerinden biri, güzel bir kahvaltı gün içerisinde konsantrasyonunuzu ve verimliliğinizi arttıracaktır.
2. Ofise götürmek için yemek ve atıştırmalıklar hazırlayın
Şüphesiz sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmanın en önemli şartlarından birisi beslenme alışkanlıkları. Beslenme alışkanlığınızı kontrol etmenin yolu ise ağzınıza ne koyduğunuzu bilmekten geçiyor. Eğer çalıştığınız yerde yediğiniz yemeklerin sağlıksız olduğunu düşünüyorsanız, kendi yemeğinizi evde hazırlayıp işe götürmeyi deneyin. Böylece hem sağlık açısından hemde maliyet açısından fayda sağlayabilirsiniz.
3. Su içmek
Çok sık olarak, susuzluk açlıkla karıştırılır ve aç olduğumuzu düşünüp boş yere bir şeyler atıştırırız. Uykusuzluk genellikle sıvı kaybına neden olur, bu nedenle her gün 8 ile 10 bardak su içerek vücudunuzu nemlendirin. Eğer su çok su içemiyorum diyorsanız daha fazla lezzet için suyunuza limon, elma, nane gibi tatlar ekleyebilirsiniz.
4. Egzersiz yapın
Yorucu bir günün ardından yapmak isteyeceğiniz son şey belki de spor salonuna gitmek veya egzersiz yapmaktır. Ancak günde 30 dakika olsa dahi haftada 3-5 gün spor yapmak sağlığınızı korumanıza yardımcı olacak ve sizi zinde tutacaktır.
Bazı şirketlerin kendi içerisinde çalışanlarının kullanabilmesi için spor salonu benzeri alanları olabilir. Eğer bu alanları kullanmıyorsanız sağlığınız için bundan sonra kullanmak isteyebilirsiniz.
5. Masanızda çok uzun süre kalmayın
Bütün gün masabaşı oturmak tüm vücudunuza zarar verebilir, bu nedenle ofisten dolaşmak ve sık sık gezmek önemlidir. Aktif kalmak için en azından her saat başı ara vermeye çalışın. E-postalarınız yüklenirken ofise bir tur atın, öğle arasında dışarıda bir yürüyüş yapın ya da en azından lavaboya gidin. Zaten eğer yeterince su içiyorsanız, sık sık tuvalete gitmeniz gerekir! :)
6. Masabaşı otururken doğru şekilde durmaya çalışın
Boyun ve sırt ağrıları uzun süre kötü pozisyonlarda oturan insanlarda sıklıkla görülen bir sağlık problemidir. Eğer önlem alınmazsa daha büyük sağlık problemlerine yol açabilir. Düz oturmanızı kolaylaştırmak için bilgisayar ekranınızın üst kısmı göz hizanızda olmalıdır. Otururken sırtınız tamamen dik olmalı ve belinizin arkasını küçük bir yastıkla desteklemelisiniz. Bacaklarınızı kırarak değil, dizinizi kırmayacak şekilde düz ve birleşik uzatmak gerekir. Bu oturuş şekli omurganızı düz tutar ve diz kapaklarınızın zarar görmesini engeller.
7. Yeterince uyuyun
E-postaları yanıtlamaya, ev işlerini yapmakya, kendimize veya ailemize vakit ayırmaya çalıştığımızda bir çoğumuzun feragat etmeyi göze aldığı yegane şey uyku olabiliyor. Ancak uyku vücudumuzun dinlenmesi ve dolayısıyla sağlığımız için gerekli olan çok önemli bir bileşendir. Yetişkin bir insanın günde 7-9 saat arası uykuya ihtiyacı vardır.
8. Ellerinizi sık sık yıkayın
Ofis ortamında veya başka çalışma ortamlarında genelde mekanlar ortak kullanılır bu sebeple bakteri ve mikroplar kolayca bulaşabilir. Ellerinizi yıkamak, kendinizi ve iş arkadaşlarınızı hasta etmemek için en iyi yoldur. Yemek yemeden önce, tuvaleti kullandıktan sonra, hapşırdıktan ve öksürdükten sonra daima ellerinizi yıkayın. El yıkamak çok basit gibi görünse de sağlığımızı korumak için çok önemli bir alışkanlıktır.
Bir ofiste 9-5 çalışmak yorucu ve stresli bir iş olabilir ancak bu, sağlığınızın kaybolmasına izin vermeniz gerektiği anlamına gelmez. Günlük rutininizde birkaç küçük değişiklikle kolayca sağlığınızı korumak için gerekli adımalrı atabilirsiniz.
Peki sizce günde 8 saat sandalyede oturan birisi için sağlıklı bir yaşam tarzı nasıl olmalı? Yorumlar kısmında siz de tavsiyelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: