Amerikalı çılgın milyarder Elon Musk’ın Mars’ta yaşam için yolculuk hayali ile başlattığı projede ulaşımı sağlamayı düşündüğü araç StarShip, ABD’de Meksika sınırında gerçekleştirilen uçuş sırasında yakıt deposunda sızıntı meydana gelmesi nedeniyle patladı.
NASA’da Mars Üzerinde Yaşam Kalıntısı Arıyor
Türkiye’nin de uzay alanında yeni yeni çalışma başlattığı bu günlerde, Amerikan Uzay Ajansı (NASA)’nın Mars’a gönderdiği uzay aracı Perseverance, yaklaşık yedi ay süren bir yolculuğun ardından 18 Şubat’ta Mars’a iniş yapmıştı. Uzay aracı, o günden beri, iniş yaptığı Jezero Krateri’nden birçok görüntü gönderdi.
Perseverance, Mars seyahati süresince, gezegenin jeolojik yapısını, geçmişte ikliminin nasıl olduğunu inceleyerek, kaya örnekleri toplayacak ve geçmiş yaşam izlerini araştıracak.
Bunlar Bizi Neden İlgilendiriyor?
Evet, bunlar bizi neden ilgilendiriyor sorusunun cevabı, Dünya’nın uydusu Ay’a veya Mars’ta yaşam ve kolonileşme mümkün mü? Bu yapılan denemeler ve incelemeler bize ne kazandıracak? Tabi ki kolonileşmek için yapılaşma ve yerleşme gerekecek. Bu noktada inşa aşaması oldukça önemli. Özellikle kullanılacak malzeme ve gezegenin gaz yapısına göre oluşturulacak bir sistemden söz edebiliriz. Örneğin biliyoruz ki demirde en büyük problemimiz korozyon. Peki Ay veya Mars’ta bu konuda ne kadar bilgiye sahibiz? Neredeyse hiç.
Gelecek bize neler gösterir bilinmez ama gezegenimiz Dünya üzerinde en az teknolojik gelişme inşaat sektöründe gibi görünüyor. StarShip ve Perseverance gibi girişimler bu tarz araştırmalar için yapılan başlangıçlar. Yıldız Gemisi şimdilik patlamış olabilir ama kim bilir belki yakın bir gelecekte bizi Ay’daki evimize götürebilecektir. Ülkemiz de bu konuda belki bir umut gelecekte yer alacaktır. Kim bilir belki Ay TOKİ’yi biz yaparız. :)