Bu yazımda manlift olarak bilinen akü veya dizel motor ile çalışan makaslı platformlar ile güvenli çalışma üzerine bilgiler vereceğim.
Manlift Ne İşe Yarar?
Manliftler özellikle yüksek tavanlı yapılarda çok sayıda kullanılmakla beraber elektrik, mekanik, ince işler, çatı işleri vb her alanda kullanım için uygundur. Yükselme boyu, genişlik, yük kaldırma kapasitesi gibi farklı seçeneklerle karşımıza çıkmaktadır. Manliftler standart mobil iskeleler ile kıyaslandığında yük kaldırma kapasitesi, hareket kolaylığı, daha sağlam oluşu gibi birçok konuda öne geçmektedir.
Çalışmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu ekipmanla çalışmak için aşağıdaki maddelere dikkat edilmeli ve hepsi sağlandıktan sonra çalışmaya onay verilmelidir.
- Ekipmanın şantiye giriş periyodik kontrolleri, onaylı raporları olmalıdır.
- Ekipman mekanik ve elektrik olarak hasarsız olmalıdır.
- Ekipmanın kullanım talimatları ve kapasitesi açık olarak belirtilmeli ve üzerinde görünür şekilde bulunmalıdır.
- Ekipmanı kullanacak personellere ekipman sağlayıcı tarafından mutlaka eğitim verilmelidir. Kullanma, arıza takip, günlük kontrol eğitimlerini almayan personel manlift kullanmamalıdır.
- Her gün iş başlangıcından önce, önceden hazırlanmış kontrol formunda belirtilen kontroller yapılmalıdır. Yağ kaçağı, elektrik kaçağı, sesli ve ışıklı ikazların çalışmaması, platform yükseldiğinde denge ayaklarının açılmaması gibi problemlerde manlift çalıştırılmamalı, kırmızı kart asılarak yetkili servis çağırılmalıdır.
Çalışma Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Dar mahallerde çalışırken etrafta personel bulunmamalı, çalışma alanı sınırlandırılmalıdır.
- Platform havada iken (makaslar açıkken) manlift yer değiştirmemelidir, hareket etmek gerekiyorsa platform indirilmeli ardından yer değiştirilmelidir. Eşiklerden, alçak döşemelerden geçerken manlift içerisinde personel bulunmamalıdır.
- Mesafe ve ağırlık sensörleri iptal edilmemeli, manliftin fabrika çıkışlı güvenlik tertibatları tahrip edilmemelidir. Kaldırma kapasitesini aşan, hareketleri engelleyen, çalışma mahaline sığmayan hiçbir yük manlift üzerine alınmamalıdır.
- Manlift üzerinde yapılan sıcak çalışmalarda çalışma alanında yangın söndürme cihazı ve yangın battaniyesi hazır bulundurulmalıdır.
- Dengesiz ve yüksek eğimli zeminlerde kullanılmamalıdır.
- Elektrik kabloları ve el aletleri makaslar arasında tutulmamalı ezilme, kopma durumlarına engel olunmalıdır.
- İş bitiminde, yaya ve acil çıkış yollarını kapatmayacak şekilde, manlift şarja takılmalıdır.
- Akü kontrolleri düzenli olarak yapılmalı ve saf su ile akü suyu takviye edilmelidir.
- Personel girişi sadece kapıdan yapılmalıdır. Makaslara tırmanmaya müsade edilmemelidir. Kapı açık hareket edilmemelidir.