Linked-in üzerinde denk geldiğimiz, Dr. Emir Öngüner‘in paylaştığı ve ülkemizin dehalarından ünlü matematikçi Cahit Arf’ın ”Makine Düşünebilir Mi ve Nasıl Düşünebilir?” makalesini biz de sizlerle paylaşmak istedik.
Ünlü Matematikçi Cahit Arf Kimdir?
Cahit Arf, 11 Ekim 1910’da Selanik doğumludur. Arf oldukça ünlü bir Türk matematikçi ve bilim insanıdır. TÜBİTAK Bilim Kolu eski başkanlarından olan Cahit Arf, 1948’de İnönü Ödülü’nü, 1974’de TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü kazanmıştır. 1980 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Onur Doktorası, 1981’de de ODTÜ Onur Doktorası’nı almıştır. 1990 yılında Arf’ın onuruna Sayılar Teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum düzenlenmiştir. İleri düzeyde araştırmalar yaptığı Halkalar ve Geometri üzerine ilk konferanslar da 1984’te İstanbul’da yapılmıştır.
Cahit Arf, cebir konusundaki çalışmalarıyla dünyaca ün kazanmıştır. Sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği konusunda yaptığı çalışmalar, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin Arf değişmezi ve Arf halkaları gibi literatürde adıyla anılan çalışmaların yanı sıra “Hasse-Arf Teoremi” adı ile anılan teoremi matematik bilimine kazandırmıştır.
Bizler kendisini 10-TL üzerinde bulunan teoremi ile tanıyoruz veya yanımızda taşıyoruz.
Cahit Arf’ın ”Makine Düşünebilir Mi ve Nasıl Düşünebilir?” başlıklı Erzurum’daki 1958/59 halk konferansı bildirisinin tam versiyonuna ulaşabildim ve amme hizmeti olarak herkesin kullanımına sunuyorum. Dosyayı indirip dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Makine Düşünebilir Mi ve Nasıl Düşünebilir? – PDF
Atıf yapmak için: Arf, C., Makine Düşünebilir Mi ve Nasıl Düşünebilir?, Atatürk Üniversitesi – Üniversite Çalışmalarını Muhite Yayma ve Halk Eğitimi Yayınları Konferanslar Serisi No: 1, 1959, Erzurum, s. 91-103
“Bilim ve inanç iki ayrı unsurdur. Birleşirse devrim yapabilirsiniz.” Cahit ARF
Kaynakça:
Dr. Emir Öngüner
Wikipedia