Makina ile Alçı Sıva Nasıl Yapılır?
İnşaatta duvar örme işlemi bitirilip, sıva öncesi elektrik ve sıhhi tesisat alt yapı işlemlerinden sonra alçı işlemine başlanır. Proje içeriğine göre kaba/kara sıva üzeri de alçı sıva yapılabilir fakat bu yazımızda makine ile alçı sıva uygulanmasından bahsedeceğiz.
Alçı uygulamasından önce yüzeydeki pürüzlü alanlar raspa yardımı ile temizlenir, duvarda/yüzeyde bulunan boşluklar tamir harçları ile uygun şekilde doldurulur. Genellikle kolon ve perdelerde olan düz yüzeyler brüt beton astarı ile pürüzlü hale getirilir. Burada amaç, yüzeydeki sürtünmeyi artırarak maddelerin birbirine yapışmasını sağlamaktır.
Ustalar ano hazırlıklarına başlar ve öncelikle duvarda belirli aralıklarla boyuna ano çıtası ile terazileme işlemi yaparlar. Her anoyu teker teker teraziye aldıktan sonra aynı duvardaki tüm anoları da kendi aralarında teraziye alacak şekilde ayarlar. Belirli süre geçtikten sonra ano alçısı donar ve diğer duvarlara da aynı işlem uygulanır.
Şantiye ortamında daha önce hazır halde bulunan alçılar, püskürtme makinası yardımı ile uygun oranda su ile karıştırılarak duvara uygulanır. Alçı torbasında taşlaşmanın olmamasına dikkat edilmelidir. Duvardaki alçı mastar yardımı ile fazlası alınır ve pürüzsüz bir yüzey elde edilmiş olur. Yapılan işlemin ardından kuruması beklenir ve karışık (kaba+saten) alçı yüzeye uygulanır. Bu işlemdeki amaç, kalan küçük boşlukların kapatılmasını sağlar ve bu katmandan sonra saten alçı çekilir. Saten alçı tamamlandıktan sonra zımparalamaya başlanır. Zımpara işlemi makineli veya elle yapılabilir. Zımpara kağıdında kum rakamı yükseldikçe zımpara incelir. Zımparadan sonra boyaya geçmeden evvel yüzey süpürülüp alçı astarı (1/7 ) uygulanmalıdır. Aksi taktirde boya işçiliği hüsranla sonuçlanır.