Louvre Piramidi, Paris’teki Louvre Müzesi’nin avlusunda yer alan, cam ve metalden yapılmış bir piramittir. 1989 yılında bitirilen dört piramitten en büyüğü olan bu piramitte, modern ve geleneksel mimari bir arada kullanılmıştır.
Louvre Müzesi’nin Cour Napolyon avlusunun merkezinde yer almakla birlikte müzenin ana girişi olma özelliğini taşımaktadır. Ziyaretçilerin aşağıda bulunan lobiye inmeleri için daha geniş bir alan sağlamak amacıyla Louvre Piramidi’nin ana giriş olması tercih edilmiştir.
Çinli mimar Ieoh Ming Pei tarafından 1983 yılında tasarlanan bu yapı, 20.6 metre yükseklikte olup, kare şeklinde olan tabanının her bir kenarı 35 metredir. Yapı 603 adet eşkenar dörtgen ve 70 tane üçgen şeklinde pencereden oluşmaktadır.
Piramidin mimarisi Fransız devrimi ile birlikte moda olan barok mimarisinden farklı bir tarza sahipti ve bu fütüristik piramit, çoğu kişi tarafından klasik tarzdaki müzenin genel yapısı ile uyumsuz bulundu. Mimari hakkında birçok tartışma yaşanmış olsa bile piramit, yeni ve eskinin birleşimi ultra-modern bir tarz olarak değerlendirildi.
I.M. Pei’ye göre Louvre müzesinin silüetinde herhangi bir kıvrım yoktu. Bu sebeple küre, yarımküre gibi eğri şekiller bu yapı için uygun olan şekiller listesinden çıkarıldı ve en uygun şekil olarak piramide karar verildi.
Louvre Piramidi, ‘’yapısal camlama’’ adı verilen bir teknik ile oluşturulmuştur. Bu teknikte devasa kurulumları şekillendirmek için metal bir ağ üzerine cam parçaları oturtulur. Yapısal camlamada, camın dış yüzeyi tamamen dış ortama maruz kalır ve sadece altındaki çerçeveye dolgu macunu ile tutturulur. Louvre Piramidinde florin karbon cila kaplaması kullanılmıştır. Bu teknik benzersiz bir dış görünüş sağlamakla birlikte aynı zamanda doğal ışığın yapının içine daha rahat ulaşmasını sağlar ancak bu etkiyi bütün camlar ile sağlamak mümkün değildir. Louvre Piramidi için Saint Gobain’den, ‘’diamant camı’’ olarak adlandırılan ekstra şeffaf, özel bir cam türü sipariş edilmiştir.
Diamant cam, yüksek şeffaflığını normal cama kıyasla daha düşük demir içeriğine sahip olmasına borçludur. Ayrıca bu tarihe kadar piramidin hiçbir cam paneli kırılmamış veya çatlamamıştır. Sağlam olmasıyla birlikte düşük bakım maliyetine sahip olması, diamant camın avantajlarından biridir.
Yapının çerçevesi, 6000 çelik ve alüminyum çubuktan yapılmıştır ve 2100 düğüm noktası bulunmaktadır. Yapı çerçevesinin ağırlığı yaklaşık 100 tondur. İç çerçevede ise 118 adet üçgen ve 675 adet elmas şeklinde çelik levhalar bulunmaktadır. Bu levhalar 128 adet çelik kiriş ve 16 adet çelik kablo ile birbirine bağlanmıştır. Dış çerçevede haddelenmiş alüminyum levhalara cam parçaları sabitlenmiştir. Bu alüminyum çerçeve ve çelik yapı, çerçevenin üç yönde hareket etmesini sağlayan bir kama vidası ve çelik braket ile birbirine bağlanmıştır. Böylece yapının tamamı hem sağlam hem de esnek hale gelmiştir. Louvre Piramidi’nin toplam ağırlığı ise 180 tondur.
Kaynakça
- The Constructor