Bu yazımda İranlı ünlü mimar Fariborz Sahba tarafından tasarlanan Lotus Tapınağı hakkında bilgiler vereceğim.
Doğanın Yansıması: Lotus Çiçeği
Lotus Tapınağı, Hint geleneklerini göz önünde bulundurmakta olup, oldukça sade ve ihtişamlı bir o kadar da parlak ve yalın hale sahip bir yapı. Adeta umuda açılan çiçeği sembolize eden açmış bir lotus çiçeği formunda. Modernizmin en iyi örneklerden biri olan bina, diğer Bahai ibadet evleri ile bazı ortak mimari ve çevresel özelliklere sahip. Tapınakların önemli üç ortak özelliği bulunuyor:
- Dokuz taraflı bir dairesel şekle sahip olmaları.
- Kubbeye sahip olmaları.
- İnançlarına göre dünyada bulunan temel dokuz dini temsil eden dokuz kapıya sahip olmaları.
Dokuz giriş kapısı ile birlikte yukarıya doğru 3 kat çıkan ve lotus çiçeğinin taç yapraklarını oluşturan 27 adet mermer, yaprak binaya ana şeklini kazandırıyor. Kapıları oluşturan dokuz yaprak, tapınağın dokuz tarafında bulunan her bir girişi sınırlandırıyor. Bu mükemmel yapıyı ilk gördüğünüz andan itibaren doğadaki bu müthiş yapının büyüsüne kapılmamak elde değil. Zira doğa, insanoğlundan da öte en iyi mucit ve en deneyimli mimar. Lotus Tapınağı’nın tasarımı da işte tam bu fikir ile ortaya çıkmış ve doğanın bir örneğini adeta gözlerimizin önüne sermiş. Tapınağın mimarı İranlı Fariborz Sahba, tapınağın yapısal tasarımını 18 ayda tamamlamıştır.
Mükemmel İç Tasarım
Tapınağın iç mimarisi doğal olarak oldukça sade. Bahai dinine rağmen resim, heykel, resim ve kürsü yer almıyor. Tapınak kapıları, 40 metrenin üzerinde bir yüksekliğe sahip ve ibadet için yaklaşık 2.500 kişilik bir ana salona açılıyor.
Tapınağın iç mekanı 40 derecelik açılarla ayarlanmış dokuz tane yay ile destekleniyor. Yayların şekli düz, konik ve silindirik yüzeylerden oluşturulmuş. Kesişim noktaları adeta cazibesini gösterirken içerideki atmosfer ise insanları adeta büyülüyor.
Çevre Dostu
Lotus Tapınağı’nın en önemli özelliklerinden bir tanesi de çevreci oluşu. Yeni Delhi’de güneş enerjisi kullanan ilk tapınak olan yapı, toplam 500 kW olan elektrik kullanımının 120 kW’sini güneş enerjisi ile üretiyor. Bu kulvarda da çevreci duruşunu sergiliyor.
Düzenli bahçelerle çevrili olan tapınak, dokuz tane havuzun tam ortasında yer alıyor. Bu konumu ile surun üstünde ihtişamlı bir şekilde süzülen lotus çiçeğinin o mükemmel hissini yaratan tapınağa girişler de bu havuzlar üzerindeki köprülerle yapılıyor. Taban genişliği 34 metre, yüksekliği 70 metre olan Lotus Tapınağı toplam 105.000 metrekarelik devasa bir alana sahiptir.
Başka bir yazıda tekrar görüşmek dileğiyle…