İçindekiler
Lento Nedir?
Lento; yığma kagir yapılarda, pencere ve kapı boşluklarının üzerlerini kapatmak amacıyla uygulanan küçük boyutlu kirişlerdir. Boşluğun üzerindeki kısımlar, yükü lentoya iletir. Lentolar ufak bir kiriş gibi çalışarak yükü iki yana dağıtır, böylece yük zemine kadar taşınır. Lentolar, yapıdaki yerine ve kullanılan duvar malzemelerinin türüne göre, ahşap malzemeyle yapılabildikleri gibi, deprem yönetmeliğinde öngörüldüğü gibi betonarme olarak da uygulanır.
Betonarme lentolar iki şekilde yapılır:
- Yerinde kalıbı yapılıp, donatısı da döşendikten sonra dökülür.
- Özellikle küçük boyutlu olanları, ayrı bir yerde ve seri olarak hazırlanıp, yerlerine de harçla yerleştirilebilmektedir. (prefabrik)
Lento Çeşitleri
- Yerinde dökme betonarme lentolar
- Özel üretim bloklar (demirli donatılı olabilir) lentolar
- Prefabrik(ön yapım) lentolar
- Ahşap lentolar
- Çelik lentolar
- Galvaniz lentolar
- Gaz beton lentolar
Lentoların Genel Yapım Kuralları
Lentoların, pencere ya da kapı yanlarında duvara bindirilen bölümlerinin her birinin uzunluğu (l), lentonun serbest açıklığının (L) %15 ‘inden ve 20 cm’ den az olmamalıdır.
Lentoların Yükleme Yöntemi – BS 5977 Genel Bakış
Bu standart, 4,5 metre uzunluğa kadar lentolar için geçerlidir ve duvarın ağırlığı, uygulanan nokta ve dağıtılmış yüklerle ilgili belirli kriterlerin karşılandığını varsaymaktadır.
Lento Yükü Üçgeni ve Etkileşim Bölgesi
Yük üçgeni, tabanında üst pervazın net açıklığının 1.1 katı olan 45 °’lik bir üçgendir. Etkileşim bölgesi, yük üçgeninin dışında, ancak tabanında üst pervazın net açıklığının 1.1 katı olan 60 ° üçgen içinde bir bölgedir. Bu iki üçgen, bu standardın temelini oluşturur ve bu şema, bunların lento üzerine nasıl uygulandığını gösterir.
Standart ayrıca aşağıdaki varsayımlarda bulunur:
- Yük üçgeni içindeki duvar yükü, lento tarafından taşınır.
- Yük üçgeni içindeki noktasal yükler, 45 °’de dağıtılır ve lento tarafından taşınır.
- Etkileşim bölgesi içindeki noktasal yükler % 50 azaltılır, 45°’de dağılır ve lento tarafından taşınır.
- Etkileşim bölgesindeki duvarın ağırlığı, lento tarafından taşınmaz.
Yüklerin Değerlendirilmesi
Lentoları seçerken ve belirtirken değerlendirilmesi ve dikkate alınması gereken üç yük senaryosu vardır:
- Etkileşim bölgesi içinde açıklıkları olmayan bir duvarı destekleyen lento için yükün değerlendirilmesidir. Bu, en basit senaryodur ve temelde, yükü hesaplamak için, yük üçgeni içinde pervazın üstündeki duvarın yükünü almanız anlamına gelir. Yük üçgeni veya etkileşim bölgesi içinde duvara herhangi bir ek yük uygulanırsa, bunları sırasıyla % 100 ve % 50 uygular ve 45 ° ‘de dağıtırsınız.
- Etkileşim bölgesi içinde bir veya daha fazla açıklık bulunan lento, destek duvarı için yükün değerlendirilmesidir. Bu senaryonun anlaşılması daha karmaşıktır ancak etkileşim bölgesi ile kesişen bir açıklığa dayanır (etkileşim bölgesinin açıklığı boyunca gitmez.) Eğer bir açıklık etkileşim bölgesiyle kesişirse ve lentoya ek yük uygulanırsa, ek yükün hesaplanması, açıklığın eksi açıklığın üst üste geldiği noktada etkileşim bölgesinin genişliğine bağlıdır. Diyagram bu noktayı en iyi şekilde göstermektedir.
- Çatı veya nokta yükleri doğrudan destekleyen lento için yükün değerlendirilmesidir. Bu koşullar altında, tam yüklenen yük artı lentonun öz ağırlığı uygulanır.
Ayrıca, lento seçimi için üç adımlı, daha yüzeysel ama basit bir değerlendirme şekline aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz.
Kaynaklar / References