Leed sertifikası, bir yapının inşası veya tadilatı sırasında çevre dostu bina uygulamalarının kullanılarak yapının inşasının veya tadilatının bitirilmesinden sonra alınan sertifikadır. LEED sertifikası, ABD Yeşil Binalar Konseyi tarafından geliştirilen Yeşil Bina Derecelendirme Sistemidir. Bu sistem devlet kurumları, mimarlar, mühendisler, şehir planlamacıları ve müteahhitler tarafından çevre farkındalığını teşvik etmek için 1998 yılında geliştirildi.
Leed sertifikasında; Sertifikalı, Gümüş, Altın ve Platin olmak üzere dört farklı sertifika bulunmaktadır ve bu sertifikalar toplanan kredi veya puana göre belirlenir. Herhangi bir yapı veya proje için derecelendirme sisteminde belirtilen kriterlere uygunluğunu ispatlayan belge ile başvuru yapıldığı takdirde Leed sertifikası alınabilir. Yalnız bu sertifika Yeşil Binalar Konseyi tarafından yapı veya projedeki yapılan uygulamalar kontrol edilip doğruluğuna göre Leed sertifikasını vermektedir. Ayrıca bu sertifikalar için belirli birtakım ücretler ödenmesi gerekir.
Geçmişte yapıların tasarım ve inşa aşamalarında çeşitli çevre dostu uygulamalar kullanılmış olup Leed ise yapılan bu uygulamaların belirli bir standartlar çerçevesinde olması için geliştirilmiştir. Ayrıca Leed sertifikalı binaların sayısını artırmak için, Leed seviyelerine bağlı olarak çeşitli hibe ve vergi indirimleri sağlanarak inşaat sektöründe bazı teşvikler sunulmaktadır.
LEED Sertifikasını Kimler Alabilir?
Leed akreditasyonunu bireyler, yükleniciler veya proje yöneticileri başvuruda bulunup alabilirler. Bu akreditasyon sahipleri, Leed sisteminde derecelendirme yapabilirler. Ayrıca sertifika başvurusunda bulunanların izlemesi gereken adımları ve inşaat süresince yapılması gereken uygulamalarda firmalara veya bireylere yol göstericilerdir.
Sahadaki atıkların imha edilmesi veya zararının azaltılması, geri dönüştürülebilir ve sürdürülebilir yeşil bina malzemelerinin kullanılması gibi örnekler sertifika almak için yapılan uygulamalardandır. Dünyadan örneklere bakacak olursa; San Ysidro ’ daki Motorlu Taşıtlar Binası, Sacramento’daki Eğitim Binası Leed sertifikalıdırlar. Türkiye’deki Leed sertifikalı binalar ise Rönesans Tower (Platin), Avea Genel Müdürlük Binası (Altın), Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Merkezi (Altın), Eser Holding Binası (Platin), Türkiye Müteahhitler Birliği Binası (Platin), Bursagaz Genel Müdürlük Binası (Platin)…
LEED Sertifikası, dünyada ve Türkiye’de en çok tercih edilen Çevreye Duyarlı Yapı Sertifikasıdır. LEED Sertifika Sistemi’nin sahip olduğu farklı değerlendirme sistemleri ile LEED Sertifikası tüm yapı türleri için alınabilmektedir. Binaların sahip olduğu özelliklere göre LEED AP tarafından yapılan puanlama sonucunda, bina aşağıdaki 4 sertifika seviyesinden birisi ile LEED Sertifikası alabilmektedir.
LEED Sertifika Seviyeleri:
SERTİFİKALI | GÜMÜŞ | ALTIN | PLATİN |
40 – 49 PUAN | 50 – 59 PUAN | 60 – 79 PUAN | 80 VE ÜSTÜ PUAN |
*LEED (Leadership in Energy and Environmental Design): Enerji ve Çevre Tasarımında Lider
KAYNAKÇA
- https://www.wisegeek.com/what-is-leed-certification.htm
- http://leedsertifikası.com/index.html