Kule Vinç Nedir? Nasıl Kurulur?
Bir çoğumuzun aklındaki soru kule vinçler nasıl kurulur? Kule vinç, genellikle şantiyelerde sabit ya da hareketli (genellikle sabit) bir taşıyıcı üzerinde ağır yüklerin yatayda ve düşeyde taşınmasını sağlayan çelik strüktürdeki bir makinedir. Kule gibi yükselen bir gövdesi olduğundan bu şekilde isimlendirilmiştir. Gövde bölümü dışında BOM adı verilen ağırlık taşıyan kolu vardır. Bu kolu dengelemek için bomun arka ucunda denge taşları vardır. Kule vinçlerin birçok tipi vardır. Kendi başlarına ayakta durabildikleri gibi bina yükseldikçe onunla beraber yükselirler. Yapıya çeşitli aralıklarla atılan bağlantı ankrajlarıyla sabitlenirler.
Kule vinçler yükseltilmek istendiğinde orta kısımlarında bulunan ekleme bölümünün vinci ortadan ayırıp yükseltir, bu oluşan yeni boşluğa vinç dışarıdan gelen ek parçayı kaldırıp yanaştırır. Yanaşan parça içe alınıp monte edilir ve bağlanır. Kule vinçleri, kule vinç operatörleri yönetir. Gövde ile bomun kesiştiği yerde bulunan kabinde çalışırlar.
Kule vinçlerin kapasiteleri yükün bomdaki yerine göre değişir. En çok kullanılan modeller genelde BOM ucunda 1250 kg taşırlar. Dipte ise 6000 kg taşıyabilirler. Kule vinçler güvenlik açısından saatte 50 km hızla esen rüzgarda çalıştırılmamalıdır. Periyodik olarak makine mühendisleri tarafından bakımları yapılmalıdır.
Kule Vinçlerin Montajı Nasıl Yapılır?
Bir kule vincin kolay kurulabilmesi için tüm ekipman ve aksamlarının modüler olması oldukça önemlidir. Bu aksamların da en ağır parçası en fazla 8 tonu geçmemeli ki, Türkiye ’nin her yerinde en ücra yerine bile, yurt içi veya yurt dışında kule vincimizi montaj edebilecek hareketli mobil vinçler (Auto-Crane) bulunması kolay olsun. Bu konu oldukça önemlidir.
İş günü ve para kaybı açısından 2 madde üzerinde konuyu irdeleyecek olursak:
1-) Örneğin bu tek parçası 8 ton ve üzeri tonaj gelen bir kule vincin kurulumu 260-300 ton yük kapasiteli bir mobil vinç ile mümkünken, ortalama 8 tonun altındaki parça ağırlıkları olan kule vinçlerin yerinde montajını en fazla 200 ton yük kapasiteli mobil vinçler ile montaj etmek mümkün olabiliyor. Hatta ve hatta kule vinçlerin kurulabileceği alanlar müsaitse, mobil vinçler kuule vince 4-5 metreye kadar yaklaşabiliyorlar. Bununla birlikte şayet radius oluşmuyor ise 130, 160 ton kapasiteli orta ölçekli mobil vinç ile montaj yapmak dahi mümkün olabiliyor.
Ayrıca 260-300 ton kapasiteye sahip hareketli (mobil) vinçleri kırsal kesimde bulmak oldukça zor bir konudur. Örnek verecek olursak Burdur’da montajı yapılacak olan bir kule viinç için, Antalya’dan veya Denizli’den mobil vinç getirmek zorunda kalabilirsiniz. Haliyle bu konu da sizleri ekonomik açıdan olumsuz etkileyecektir.
2-) Bilindiği üzere Kule Vinçlerin Montaj esnasında gerekli Mobil Vinç bedeli Kiralayan/Satın alan Firmaya aittir. Kule Vincin kolay kurulabiliyor olması, bu maliyetleri çok çok düşürecektir. Ve bu Kule Vinci kiralayan veya satın alan firmaya büyük ekonomi sağlayacaktır. Şöyle ki; 3 gün ve üzeri süren montajlar var. Bazı organizasyon hataları ve vincin kolay kuruluma müsait olmaması gibi nedenler, bu bedelleri 3 kat artırmaktadır. Bu yüzden profesyonel bir ekiple çalışmanın yanı sıra, kullanacak olduğunuz Kule Vincin kolay kurulur-sökülür olması gerekmektedir.
Kule vinç temel inşaatı fotoğrafları:
Kaynak: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=374405396103879&id=201035656774188
Kule vinçler nasıl kurulur aşama aşama aşağıdaki videomuzdan izleyebilirsiniz. Kanalımıza abone olup, videomuzu beğenerek bize destek verebilirsiniz.