Köpük Beton Nedir?
Köpük beton, çimento, kum veya uçucu kül, su ve köpükten üretilmiş hafif bir beton türüdür. Köpük betonu köpürtülmüş harç formundadır.
Köpük beton, plastik harca mekanik olarak sürüklenen, en az yüzde 20 boşluktan oluşan çimentolu bir malzeme olarak tanımlanabilir. Köpük betonun kuru yoğunluğu 300 ila 1600 kg / m3 arasında değişebilir. 28 gün sonra belirlenen köpük betonun sıkıştırma mukavemeti, 0,2 ila 10 N / mm2 arasında veya daha yüksek olabilir.
Köpük Betonun Tarihçesi
Köpük betonun uzun bir tarihi vardır ve ilk kez 1923 yılında kullanılmıştır. İlk olarak yalıtkan bir malzeme olarak kullanılmıştır. Üretim ekipmanları alanındaki son 20 yıldaki iyileştirmeler ve daha kaliteli köpük yapım ustaları, köpük betonun büyük ölçekte kullanılmasını sağlar.
Köpük Beton Üretimi
Köpük betonun üretimi, yüzey aktif cisminin su içinde seyreltilmesini içerir, bu köpük, stabil formda köpük üretecek bir köpük oluşturucusundan geçirilir. Çimentolu harç ile karıştırılarak gerekli miktarda köpüklü beton üretilir.
Bu sürfaktanlar ayrıca düşük yoğunluklu dolguların imalatında da kullanılır. Bunlar aynı zamanda ‘kontrollü düşük dayanımlı malzeme’ (CLSM) olarak da adlandırılır. Burada, yüzde 15 ila 25’lik bir hava boşluğu elde etmek için, köpük doğrudan düşük çimento boşluğu ve zengin kum karışımına eklenmektedir.
Düşük yoğunluklu dolgu maddelerinin bazı üreticiler tarafından köpüklü beton olarak temin edildiği akılda tutulmalıdır, bu nedenle yanıltıcılara dikkat edilmelidir.
Köpük beton üretimi için iki ana yöntem kullanılmaktadır:
- Inline Yöntemi
- Pre-Foam Yöntemi
Köpük Beton!un Üretiminde Inline Yöntemi
Çimento ve kumun baz karışımı bir birime eklenir. Bu birimde, karışım köpük ile iyice karıştırılır. Karıştırma işlemi uygun kontrol ile gerçekleştirilir. Bu, daha büyük miktarların karıştırılmasına yardımcı olacaktır. Inline yöntem iki işlemden oluşur;
- Islak Metod
- Kuru Yöntem
Inline Sisteminin Islak Yöntemi: Islak yöntemde kullanılan malzemeler doğada ıslanacaktır. Bir dizi statik satır içi karıştırıcı yardımıyla, taban malzemesi ve köpük birlikte beslenir ve karıştırılır. Yoğunluk monitörü sürekli tüm karışımın karışım oranlarını kontrol etmek için kullanılır.Çıkış hacmi hazır betona değil, köpük betonun yoğunluğuna bağlıdır.
Inline Sisteminin Kuru Yöntemi: Burada kuru malzemeler kullanılır. Direkt olarak silolardan alınırlar. Buradan, doğruca yerleşik karıştırıcıların yardımıyla karıştırılır. Karışık baz malzemeler daha sonra bir karıştırma odasına pompalanır. Kuru köpük beton üretim yönteminde, köpük eklenir ve karıştırılır. Bu yöntemde, karışımı hazırlamak için çok miktarda su kullanır.
Köpük Beton’un Üretiminde Pre-Foam Yöntemi
Bu yöntemde kamyon, temel malzemeyi sahaya getirir. Forklift yardımıyla önceden oluşturulmuş temel köpük karışımı, mikser dönerken forkliftle enjekte edilir. Böylece, küçük işler için az miktarda üretilebilir. Örneğin; derz doldurma veya hendek doldurma işleri gibi küçük miktarlarda köpük beton üretilebilir.
Bu yöntem 300 ile 1200 kg / m3 arasında yoğunluklara sahip olan köpük betonunun kolay ve hızlıca üretilmesini sağlar.Temel köpük malzemesinin karışıma girişi yüzde 20 ila 60 arasında olmalıdır. Köpüğün son hacmi, diğer baz malzemenin miktarını azaltarak hesaplanabilir.
Havanın ve yoğunluğun kontrolü bu yöntem için zordur. Bu nedenle, bir derece düşük ve yüksek verim belirtilmeli ve izin verilmelidir.
Köpük oluştuğunda, su çimento oranı 0.4 ila 0.6 olan bir çimento harcı karışımı ile birleştirilir. Harç ıslanırsa, köpük kararsız hale gelir. Çok kuru ise, köpüğün karıştırılması zordur.
Köpüklü Beton’un Bileşimi
Köpüklü beton bileşimi talep edilen yoğunluğa göre değişir. Genel olarak, 600kg/m3 daha yoğunlukları daha az olan Köpüklü çimento çimento, köpük, uçucu kül veya kireç taşı tozu, su, aynı zamanda, bazı ek olacaktır.
Köpüklü beton için daha yüksek yoğunluklar elde etmek için kum kullanılabilir.
Köpüklü Beton’un Malzemeleri
Köpük beton için çimento Normal Portland çimentosu yaygın olarak kullanılır, ancak çabuk sertleşen çimento da kullanılır. Köpük beton, çok çeşitli çimento ve farklı malzemeler kullanılarak yapılabilir. Bu yüzden biraz karmaşıktır.
Köpük Beton için Kum
Kullanılan maksimum kum boyutu 5 mm olabilir. % 60 ile 95 arasında değişen 600 mikron elek aralığından geçen miktar ile 2 mm’ye kadar daha ince kumların kullanılması uygundur.
Tras
Uçucu kül ve öğütülmüş granül yüksek fırın cürufu gibi ek çimentolu malzemeler köpük beton üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanılan uçucu kül miktarı yüzde 30 ila 70 arasında değişmektedir. Beyaz GGBFS,% 10 ila% 50 arasındadır. Bu malzeme, kullanılan ve ekonomik olan çimento miktarını azaltır.
Mukavemeti arttırmak için silis dumanı kütlece yüzde 10’luk bir miktarda ilave edilebilir.
Köpük Beton’un Avantajları
- Herhangi bir yerleştirme işlemine gerek duymadan kolayca yerleşirler.
- Yoğunlukları düşük olduğu için kullanıldığı yerle ölü ağırlıkları azaltarak hafiflik sağlarlar.
- Yeni karışmış Köpük Beton tamamen akışkan kıvamda olduğu için kullanıldığı yerlerde boşlukları kolayca dolduracaktır.
- Boşluklu yapısı sayesinde yük yayılımında ve dağıtımında gayet iyi iş çıkartırlar.
- Deprem veya başka dinamik kuvvetler altında kullanıldığı yere yanal yük getirmez.
- Boşluklu yapısı sayesinde su emme özelliği yüksektir.
- Donma ve çözünmeye karşı yüksek mukavemet gösterebilir.
- Sahada daha az tehlikeli ve daha kolay iş bitirme imkanı sağlar.
Köpük Beton’un Dezavantajları
- Karışımda yüksek oranda (normal betonlara göre) su bulunması köpük betonunu çok hassas kılar
- Eğer işçilik usta ellerden çıkmazsa iş bitirmede zorluk çekilebilir. (Örn. Şap düzlüğü)
- Normal hazır betonlara göre daha uzun sürede karışma süresine ihtiyaç duyarlar.
- Eğer yoğunluğu artarsa basınç dayanımı ve eğilme dayanımı düşmeye başlar. Bu yüzden üretimde yoğunluğa dikkat edilmelidir.
Bu yazımızda Yüksek Performanslı Beton çeşitlerinden Köpük Beton hakkında biraz bilgi sahibi olduk. Umarım hoşunuza gitmiştir. Okuduğunuz İçin Teşekkürler…
Ayrıca olumlu yada olumsuz her türlü etkileşimlerinizi bekliyorum.
Diğer yazılarım için tıklayın>
https://www.sanalsantiye.com/author/mustafazdmr/
İletişim için=> İnşaat Mühendisi Mustafa ÖZDEMİR