Kira Sözleşmesi Hakkında Merak Edilenler
Kira sözleşmesi, hem ev sahiplerinin hem de kiracıların haklarının yasalar karşısında koruma altına alınması için mutlaka düzenlenmesi gereken evraklardan biridir. İster ev sahibi olun ister kiracı, ilerleyen zamanlarda olası bir mağduriyet yaşamamak için kira sözleşmesinin hazırlanması kadar doğru şekilde hazırlanması da önem taşıyor.
Kira Sözleşmesi Neden Önemli?
Öncelikle düzenlenen bu kontratın, belirli bir süre içerisinde evin kullanım için kiracıya verildiğini gösteren bir sözleşme olduğunu belirtelim. Çoğu zaman basite indirgeniyor olsa da aslında kira sözleşmeleri de resmi bir evrak niteliği taşır. Bu sözleşmede taraflar arasında mülk ile alakalı olan bazı sorumluluklar yazılı olur. Bu sayede ilerleyen dönemlerde oluşabilecek problemlerin daha kolay çözülmesi de sağlanır. Hatta problem oluşması bile önlenebilir.
Bu noktada Türk Borçlar Kanunu özel hükümlerinden de söz etmeliyiz. Bu özel hükümler kapsamında yıllık kira artış oranının en yüksek tüketici fiyat endeksinin 12 aylık ortalaması doğrultusunda olabileceği yazılmalıdır. Bunun dışında ev sahibi ile kiracı arasında yapılan anlaşma doğrultusunda istenen bilgilerin sözleşmeye dahil edilmesi mümkündür. Bir diğer deyişle kontrat kira artış oranı dışında diğer alanların istendiği gibi doldurulabileceği bir sözleşmedir.
Ancak elbette olası bir sorun yaşandığında her iki tarafın da mağdur olmaması için sözleşmede bazı bilgilerin de eksiksiz ve hatasız bir şekilde yazılmış olması gerekir. Çünkü mülk sahibi ile kiracı arasında yaşanan anlaşmazlıklar durumunda devreye mahkemeler giriyor. Dava açılması durumunda mahkemeler sözleşmede yazılı olan bilgileri esas alır. Mülkün kiralanması sırasında uzlaşılan konuların belgelenmesi gerekir. Kira sözleşmesi de işte bu noktada devreye girer ve belge niteliğinde dava dosyasına eklenebilir.
Kira Sözleşmesi Nasıl Doldurulur?
Öncelikle internette basit bir araştırma yaptığınızda kira sözleşmesinin doğru şekilde doldurulmuş örneklerine de ulaşabileceğinizi belirtelim. Herhangi bir kırtasiyeden boş kira sözleşmesi satın alabilirsiniz. Bir emlakçı aracılığı ile evi kiralamak istediğinizde zaten sözleşmeler genellikle emlakçılar tarafından doldurulur. Ancak tüm bilgileri dikkatlice okumadan asla imzalamamanız gerektiğini de ekleyelim. Aynı zamanda özellikle mülk sahibi adının ve mülk adresinin kapı numarasına kadar doğru şekilde yazıldığından da emin olmalısınız.
Kira sözleşmelerinin bir örneği kiracıda bir örneği de mülk sahibinde olmalıdır. Sözleşmede mülkün genel ve özel koşulları ile demirbaşları mutlaka yazılmalıdır. Sözleşmeler zaten temelde 3 bölümden oluşuyor. Bunların biri kiracının bilgileri, diğeri mülk sahibinin bilgileri ve kalan son bölüm de mülke dair bilgileri içerir.
Kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenlere hemen göz atabilirsiniz.
- Kontratı imzalayan taraflar mülk sahibi ve kiracı olmalıdır. Eğer değilse kişinin vekaletinin olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır.
- Kiracı ve ev sahibi bilgilerinin yanlış olması durumunda elektrik ve su aboneliği açtırma gibi çeşitli işlemlerde sorun yaşanabilir.
- Kontratta aylık kira bedeli mutlaka hem yazıyla hem de rakamla yazılı olmalıdır. Kiranın aylık mı yoksa 3 aylık mı ödeneceği konusunda da gerekli bilginin yazılı olmasına dikkat edilmelidir.
- Yıllık kira zammı tutarının neye göre belirlendiği ya da yüzdelik oranı kira sözleşmesinde mutlaka yer almalıdır.
- Alınan depozito miktarı da yazı ve rakam ile sözleşmeye yazılmalıdır. Aynı zamanda mülkün boşaltılması halinde hangi durumlarda depozito iadesinin yapılıp yapılmayacağı da sözleşmeye eklenmelidir.
- Kira ödemesinin bankaya yapılması bir seçenek değil zorunluluktur. Bu nedenle kontrat üzerinde mülk sahibinin hesap numarası bilgisi de bulunmalıdır.
Eğer kendiniz için kısa zamanda bir kiralık ev bulmak istiyorsanız hepsiemlak internet sitesine tıklamanızı öneririz. Sitede sahibinden kiralık ev ilanları yer alıyor ve gelişmiş filtreleme seçenekleri de bulunuyor.