Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından bizzat açıklanan kentsel dönüşümle imar barışı sonrasında kayıtlı haline gelen yapılarda ele alınacak. Kameralar karşısına geçen Kurum tarafından 8 maddede Kentsel Dönüşüm Eylem Planı açıklanmıştı.
Kentsel Dönüşümle İmar Barışı ile Kayıtlı Yapılar İncelenecek
Kentsel Dönüşüm çerçevesinde yapılacak eklemelere imar barışına konu olan tüm yapılarda katılacak. Buna göre acil durumunda olan 1.5 Milyon konutun 5 yıllık süre zarfında dönüşümü tamamlanacak. İmar barışıyla yasal hale gelen yapılarda da kentsel dönüşüm incelemesi yapılacak. Var olan sorunların tespiti ve giderilmesiyle daha güçlü hale gelmeleri sağlanacak. Türkiye genelinde konut çerçevesinde 65 binlik hedef tespiti yapılmış durumda. Bunlardan 25 bin tanesi İstanbul’da olurken aynı zamanda sanayi alanlarının da dönüşümden nasibin alması hedefleniyor. Buna da vurgu yapan Kurum, sanayi tesislerine yönelik çalışmaların da kentsel dönüşüm dahilinde olduğunu dile getirdi.
Yatay Mimariye Sahip Kentsel Dönüşüme İmar Planı
Yatay mimariyi esas alacak olan kentsel dönüşümle imar barışı sonrasında kayıt altına alan tüm yapıların güçlendirilme çalışmalarına başlanacak. Var olan süreçlerin tamamlanmasıyla birlikte ise olası yıkıntı ve kazaların önlenmesi için tüm projelerin elden geçirilmesine karar verildi. Büyük şehir merkezlerinde çöküntü alanların oluşmasına izin vermeyeceklerinin altını çizen Kurum, çevreci projelere destek verileceğini de müjdeledi. Dönüşüm alanlarının tamamında ise imar planlarıyla süreçlerin hızlanmasına katkı verilecek. Böylelikle olası depremlere karşı çok daha iyi bir çalışmanın olacağı belirtiliyor.