Sitemizde İnşaat Mühendisliği ile ilgili yazıların yanında konu dışı kategorisinde yer alacak içerikleri de sizlerle buluşturmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda, kendi mucidinin hayatına mâl olan buluşlar ile kısa hikayelerini sizlerle paylaşacağız.
Kanser Tedavisi – Marie Curie
Marie Curie, bilim tarihindeki en ünlü kadınlardan biridir. 1893’de Fizik dalında yüksek lisans derecesi almış ve çeşitli metallerin manyetik özelliklerini araştırmakla görevlendirilmiştir. Çalışacak bir laboratuvar ararken Pierre Curie ile tanışmış ve ardından hem romantik hem de bilimsel bir bağ kurmuşlardır.
Uranyum ışınları üzerine deneyler yapan Marie Curie, radyoaktivite kavramını ortaya atmıştır. Sonraki zamanlarda eşiyle beraber radyoaktif bir element keşfetmiş ve adını Polonyum koymuşlardır.
Birinci Dünya Savaşı’nın ardından X ışını makinelerinin kullanımını yaygınlaştırmaya çalışmış ve sürekli önlüğünün içinde uranyum tüpleriyle dolaşmıştır. Trajik sonunu hazırlayan da, fazla radyasyona maruz kalmasına sebep olan bu test tüpleri olmuştur.
İlk Astronotluk Girişimi – Wan Hu
16. Yüzyıl Ming Hanedanlığı’nda devlet memuru olan Wan Hu, barut tozundan üretilen gelişmiş havai fişek teknolojisine güvenerek bunları, uzaya çıkaracak roketlerde kullanmak istedi.
47 adet güçlü roketi, oturmuş olduğu bir iskemleye bağlayan Wan Hu roketlerin ateşlenmesiyle bir anda ortadan kayboldu. Olayı anlatanlar, büyük bir patlamanın olduğunu ve dumanlar dağıldığında mucit ile iskemlenin bulunamadığını söylemişlerdir.
Kan Nakli – Alexander Bogdanov
Bogdanov, günümüzde kan nakli dediğimiz işlemle ilgili araştırmalar yapan ilk enstitünün kurucusudur.
Ebediyen genç kalabilmek ve ömrünü bir miktar uzatabilmek için kan nakli deneyleri yapan Bogdanov, 11 adet başarılı kan naklinin ardından gözlerinin daha iyi gördüğünü ve saç dökülmesinin azaldığını belirtmiştir.
12. deneyde habersiz bir şekilde verem ve sıtma mikrobu taşıyan bir öğrenciden kan alan Bogdanov, kısa süre içerisinde enfekte olmuş ve 1928’de hastalığa yenik düşmüştür.
Modern Gazete Baskı Makineleri – William Bullock
Öksüz büyüyen biri olan Bullock, hayatı boyunca birçok alanda üretken olmaya çalışan insanlardandır. 1850’lerde gazete editörlüğü görevine getirilen Bullock, ahşap bir baskı makinesi yapmıştır.
Saatte 12.000 adede kadar sayfa üretebilen makinesiyle günlük gazete endüstrisinin lideri haline gelen Bullock’un makineleri 1860’larda üretilir üretilmez satılır duruma gelmişti.
1867 yılında yeni bir makinenin montajı esnasında William Bullock’un bacağı, kayış mekanizmasına sıkıştı ve sonucunda kangren oldu. 12 Nisan 1867 yılında bunun için yattığı ameliyat masasında hayatını kaybeden William Bullock’un buluşçuluğunun takdir edilmesi uzun zaman almıştır.
Siz de bu tür örnekleri olan buluşlar ve hikayelerini, yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.