Kat mülkiyeti, bir daireye veya iş yerine ne şekilde sahip olduğunuzu belirleyen kanuni bir tanımlamadır. Kat mülkiyetinin ne demek olduğu sorusunun cevabı 634 numaralı Kat Mülkiyeti Kanunu ile tanımlanmıştır.
Kanunda binanın tamamlanmış olması sonrasında kat, daire, iş yeri, dükkan, depo bölümlerinin amacı ile kullanılmaya elverişli olması koşuluyla ortak maliklerin kararı ile mülkiyet haklarının ayrılabilmesi ve bağımsız mülkiyet hakkının oluşturulabilmesi olarak belirtirmiştir. Yani kat mülkiyetinin esası bağımsız bölümlerin ayrılarak şahısların bunlara sahip olduğunu tapu sicil kütüklerinde resmi olarak belgelemektir.
Kat mülkiyetine nasıl geçilir sorusunun cevabı iskanın alınması ile başlıyor. Eğer iskanınız (yapı kullanım belgesi) hazır ise kat mülkiyetinin tapusunu çıkartmak için süreci başlatabilirsiniz.
Kat mülkiyetinin masrafı olarak bu süreçte cebinizden çıkacak tutar binanın bulunduğu belediyeye göre ufak değişiklikler gösterebilmektedir. Kat mülkiyetli tapu almanın maliyeti İstanbul için ortalama 5 ile 10 bin TL aralığında değişmektedir. Diğer şehirlerde bu rakamların daha altında maliyetler ile kat mülkiyeti tapusu alınabilmektedir.
Kat mülkiyeti tapusuna geçiş için ana sorumluluk binayı inşa eden firmanındır. Tüm masraflar ve sürecinde takibini de inşaat firmasının yapması esastır. Ancak ülkemiz gerçeklerine baktığımız çeşitli sebepler bu sorumluluğunu tamamlamamış çok sayıda inşaat firması bulunmaktadır ve sonradan bu firma yetkililerine ulaşılamadığı taktirde kat mülkiyet tapusuna geçiş sorumluluğu kat maliklerine düşmektedir. Bu süreç arsa üzerindeki binaya sahip olan tüm kat maliklerinin müşterek imzaları ile tapu müdürlüğüne yapılacak verilecek bir dilekçe ile yapılır.
Kat mülkiyeti başvurusunda gereken belgeler:
- İskan (yapı kullanım izin) belgesi
- Bağımsız bölümlerin arsa paylarının ve bölüm tiplerinin(daire, dükkan, etc.) listesi ve maliklerin nüfus cüzdanları kopyası
- Tüm bağımsız bölümler (daireler, dükkanlar, etc.) için yapılmış DASK (zorunlu deprem sigortası)
- Cins tahsisi değişiklik belgesi
- Binanın üzerinde bir vergi borcu bulunmadığına daire belge
- Kat mülkiyeti tapu harcı ödendi makbuzu (başvurudan sonra bu ödeme yapılır)