11 Ağustos 2021’de Batı Karadeniz’de meydana gelen yağışlar sonucunda birçok il sel tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Başlıca sebeplerine bakacak olursak Karadeniz de dere yatakları üzerinde birçok yerleşim yeri bulunmaktadır. Bu yerleşim yerleri sel ve taşkınlarla karşı karşıya kalmaktadır. Meteoroloji uyarıları dikkate alınarak kısa sürede can kayıplarını önlemek adına gerekli işlemler yapılmalıdır.
Peki Kastamonu ili Bozkurt ilçesindeki Ezine Çayı nasıl afete dönüştü inceleyelim.
Uzman Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş 400 metrelik taşkın ovası yatak genişliğini 15 metrelik yatağa hapsedilmesi sonucu suyun 7-10 metre yükselmesiyle meydana gelen selin afete dönüştüğünü söyledi.
Taşkın ovası düzlüklerinin yapılaşmaya gidilmesinin riskli olduğunu söyleyen Uzman Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş Kastamonu Bozkurtta yıkılan binanın bu sebeple yıkıldığını açıkladı.
Bu açıklamalar doğrultusunda ; taşkın ovası düzlüklerinin imara açılmaması gerektiğini, akarsu üzerindeki köprülerin yüksek ve kemerli olması gerektiğini ve afet öncesi planların yapılmasıyla olayların afete dönüşmesinin engelleyebileceğimizi görüyoruz.
Kastamonu Bozkurtta Can kaybı ve ağır hasarın sebebini açıklayan Uzman Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş Ezine Çayı akarsu yatağının morfolojik yapısı (kıvrımlanma ve keskin dirsekler), 400 metrelik yatak genişliğini 15-30 metreye hapsedilmesi, dere yatağındaki yoğun yapılaşma ve yerleşim, köprü ve menfezin yetersiz olması sebeplerinin suyun akışını etkilediğini ve 400 metrelik akarsu yatağının taşması sonucu ağır hasar ve can kaybı olduğunu açıkladı.
Görüyoruz ki olayları afete dönüştüren bizleriz. Doğru olmayan yapılaşma ve yerleşimle oluşabilecek riskleri arttırıp can ve mal kayıplarına sebebiyet vermekteyiz. Risk azaltma planlarında eksik olduğumuzu ve afet öncesi planlama konusunda ki eksikliğimizi tamamlamamız gerektiğini görüyoruz.