Karpuz Çekirdekleri ile Beton Güçlendirilmesi
Yapının tekrardan güvenli bir biçimde kullanılması için yapılan gerekli uygulamalar neticesinde binanın yeterli taşıma gücüne tekrardan kavuşturulması işlemine güçlendirme denir. Güçlendirme için çeşitli uygulamalar yapılmaktadır. Örneğin; beton ile güçlendirme, çelik ile güçlendirme, karbon lifli kompozitler (fiberbond) ile güçlendirme bunlardan birkaçı ve en çok aşina olduğumuz yöntem ve malzemelerdir. Bu yazıda bilinen güçlendirme malzeme ve yöntemlerin aksine, sıra dışı bir malzemenin de yapı güçlendirmesinde kullanıldığı bir araştırmayı sizinle paylaşmak istiyorum.
Şimdiye kadar sadece besleyici nitelikleri ile bilinen karpuzun çekirdekleri Visvesvaraya Ulusal Teknoloji Enstitüsü’nde (VNIT) inşaat mühendisliği araştırmacılarından oluşan bir ekip tarafından geliştirilen yeni bir teknik sayesinde beton yapıları güçlendirilebileceği de kanıtlandı. Doçent Madhumati Latkar liderliğindeki araştırmacılar, karpuz çekirdekleri kullanılarak yapılan biyosimentasyonun beton yapıları uygun maliyetli ve çevre dostu bir şekilde güçlendirilebileceğini kanıtladılar.
Bu çalışmayla Latkar ve liderliğindeki araştırma ekibine patent verildi. Araştırma dayanıklı yapı malzemelerine artan talep ve çimento esaslı malzemelerin fizyo-mekanik özelliklerini arttırmak için verimli tekniklere duyulan ihtiyaç göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmiştir.
Yapıların dayanıklılığı öncelikli bir konudur ve buna şimdiden büyük miktarda para yatırılmıştır. Halihazırda, yapıların dayanıklılığını arttırmanın yanı sıra çatlak iyileşmesi için bir takım kimyasal katkılar kullanılmaktadır. Latkar, kimyasal katkıların kullanılmasının yüksek maliyet ve çevre kirliliği gibi birçok dezavantajı olduğunu belirtiyor. Ekip çimento bazlı malzemelerin güçlendirmenin ve iyileştirmenin çeşitli yenilikçi yollarını bulmak için biyosimentayon alanında yaklaşık altı yıldır çalışıyor.
Araştırmacılar, karpuz çekirdeklerinin kullanıldığı biyosimentayonun yapıların mukavemetini iyileştirmek içi en iyi çevre dostu ve ekonomik olarak uygulanabilir yaklaşım olduğunu ve aynı zamanda yapıların çatlak iyileşmesi için en iyi çözüm olduğunu iddia ediyorlar.
Biyosimentayon alanında tanınmış araştırmacılardan biri olan Latkar ” Karpuz çekirdekleri, çimentolu malzemelere güç kazandırma söz konusu olduğunda sihirli çekirdeklerdir. “dedi.
Karpuz çekirdekleri üreaz adı verilen bir enzim açısından zengindir. Bu enzim çimentolu malzemelerin mukavemetinin artmasında kilit bir role sahiptir.
Bir ekip üyesi olan Snighda Bhutange, çalışmanın istatistiksel güvenirliliğini sağlamak için birden fazla deney yaptı.
Araştırmanın en önemli sonucuna değinmek gerekirse, Latkar, geleneksel betona kıyasla, çekirdeklerin harmanlanmış beton numunelerin basınç dayanımında %22′ lik bir artış ve su emme de %19’luk bir azalma tespit etmiştir. Biyoçimentolu beton ayrıca çeşitli dayanıklılık testini de geçti ve aslında geleneksel betondan önemli ölçüde daha dayanıklı olduğunu kanıtladı. Bu teknolojinin beton çatlak iyileşmesinde de mükemmel olduğu kanıtlanmıştır.
Kaynaklar:
https://timesofindia.indiatimes.com/city/nagpur/watermelon-seeds-to-cement-concrete-structures-heal-cracks/articleshow/84127556.cms
Resimler:
- resim 1:https://unsplash.com/s/photos/watermelon
- resim 2:https://www.sanalsantiye.com/betonda-catlak-olusumu/