Sıcak yaz mevsimin bunaldığımız şu günlerde, Haziran 1816’daki karlı yaz mevsimi olayını sizlerle paylaşmak istiyoruz. Sıcaklıkların yüksek seyrettiği, kurak günlerin ve kuraklığın geleceğini tartıştığımız son zamanlarda size yaz mevsiminde meydana gelen ve hata ile tahmini doğru olan bir takvim ”Old Farmer’s Almanac”
Karlı Yaz Mevsimi ”Haziran 1816”
1792 yılından beri her yıl düzenli olarak çiftçiler için yararlı olacak “Old Farmer’s Almanac” isimli bir takvim yayınlayan Robert B. Thomas, bu işin önde gelenleri arasındaydı. Ekim-hasat zamanı, yemek tarifleri, özlü sözler vb. gibi pek çok bilgiyi barındıran takvim, aynı zamanda rakiplerinden ayrılan çok önemli bir özelliği sunuyordu.
Yıllarca güneş sistemi, astronomi ve yıllara göre hava değişikliklerini inceleyen Thomas, %80 oranında doğruluk payı olan bir hava durumu formülü çıkarmıştı ve takviminde hava durumuna da yer vermekteydi. Gizemli formülü nedeniyle çok büyük bir üne kavuşan Old Farmer’s Almanac sayesinde insanlar yağmurlu, güneşli havaları biliyor ve hasat zamanını ona göre şekillendiriyorlardı. Hatta balıkçılar balığa çıkma zamanlarına takvim ile yön veriyordu.
1815 yılında 1816 yılının takvimini hazırlayan Thomas, takvimi basıp dağıtıma çıkardı. Buraya kadar her şey normal gözükürken takvimi alan herkes garip bir durumla karşılaştı. 1816 yılının Haziran ve Temmuz aylarında kar yağacağını gördü. Yaklaşık 20 yıldır en güvenilir takvim olan Old Farmer’s Almanac, Ocak-Şubat tahminleri ile Haziran-Temmuz tahminlerinin karışması üzerine bir anda rakip firmaların alay konusu olmuştu.
Robert B. Thomas bunun üzerine depoda kalan tüm takvimleri yakmış ve satılmayanları toplattırmış olsa da yüzbinlerce kişi çoktan takvimi satın almıştı. Yıl içerisinde insanların Haziran’da kar yağacağına dair olan şakalarına katlanmak zorunda kalan Thomas, 7 Haziran 1816 günü uyandığında bambaşka bir gün ile karşılaştı. Sıcak bir yaz günü olması beklenirken Amerika’nın kuzey doğusunda ve Kanada’nın güney bölgesinde kar yağışı başlamıştı. Yalnızca Amerika’da değil, dünyanın pek çok ülkesinde meydana gelen bu aşırı soğuk ve kar olayını çoğu insan cadılara ve dünyanın sonuna bağlamış olsa da aslında gerçekler bambaşkaydı. Robert B. Thomas’ın bu kadar şanslı olmasının nedeni Endonezya sınırları içerisinde yer alan ve binlerce metre uzunluğa sahip olan Tambora Yanardağıydı.
10 Nisan 1815 tarihinde patlayan yanardağı, son 200 yılın en büyük yanardağı felaketi olarak nitelendiriliyordu. Bilim insanlarının, patlama sesini tarih içindeki en büyük ses olarak belirlediği patlama sonucunda dünyada küçük çaplı bir iklim değişikliğinin meydana gelmesini tetiklemiş. Güneşten gelen ışınların yeryüzüne ulaşamamasına neden olacak zehirli bir duman bulutu yaratan yanardağı patlaması sonucunda Old Farmer’s Almanac’ta yanlış baskı ile meydana gelmiş tarihlerde tüm dünyada hissedilecek bir sıcaklık düşüşü yaşanmış. Robert B. Thomas takvim konusunda haklı çıkarak olumlu bir etki almış olsa da yazsız yıl tüm insanlığı büyük ölçüde olumsuz etkilemiş. Kar yağışı ve buzlanma nedeniyle çiftçiler ekinleri kaybetmiş, demiryolları çalışmaz hale gelmiş, kıtlık meydana geldiğinden pek çok hayvan ölmüş ve insanlar evlerini terk ederek göç etmeye başlamış. Bunun yanı sıra patlamanın neden olduğu zehirli buluttan dolayı kolera salgını meydana gelmiş. Patlamadan direkt etkilenerek ölen kişi sayısı ise 200.000 civarlarındaymış.
Sonuç olarak bu büyük yanardağ patlamasından, yalnızca takvimi yanlış basılarak itibar kaybeden Robert B. Thomas faydalanmış oldu.
Peki bu olayı niye anlattık gelelim buraya, yıllardır inşaat sektörümüzün durumu ortada. Üzerine bir de pandemi belası eklenince, yok varyantı yok deltası, alfası hatta hatta plus(+) diyecek kadar çeşidi çıktı. Bir güzel hata olsa da artık sektör açılsa insanlar işine gücüne şantiyeciler şantiyelerine kavuşsa…